Lenas uppgift till Estrid

I varje avsnitt av Estrids Bokklubb får Estrid tips av gästen på hur hon kan komma vidare i berättelsen hon själv håller på och skriver. I det sista avsnittet hjälper Lena Frölander-Ulf Estrid att göra en pärm till hennes berättelse. De funderar också på hur man hittar på vad en berättelse ska heta.

Illustration av Lena Frölander-Ulf, ur "Jag, Fidel och skogen"

Hurdana namn på berättelser gillar du? Hitta på ett namn till en berättelse du gärna skulle vilja läsa! Du kan antingen kommentera det här inlägget eller skicka ditt bidrag per mejl till fantaskopfilms@gmail.com

Bland alla som deltar lottar vi ut Lena Frölander-Ulfs bok "Jag, Fidel och skogen". Dragning av vinnare sker 20.12. I slutet av säsongen lottar vi dessutom ut bokpaket till skolklasser som deltar med berättelser.

 

Publicerad 15.12.2016 kl. 16:02

Ulfs uppgift till Estrid

I varje avsnitt av Estrids Bokklubb får Estrid tips av gästen på hur hon kan komma vidare i berättelsen hon själv håller på och skriver. I det sjunde avsnittet frågar Estrid om Ulf har några tips på hur man kan komma vidare med sin text om man känner att man fastnar. Ulf säger att ett bra sätt är att låtsas att texten inte är så viktig, och att skriva mer på lek, för man kan alltid sudda och skriva om.

Har du några bra tips på hur man kan komma vidare i sin berättelse om man känner att man fastnat? Dela med dig av ditt tips genom att kommentera det här inlägget eller skicka ditt bidrag per mejl till fantaskopfilms@gmail.com

Bland alla som deltar lottar vi ut Ulf Starks och Linda Bondestams bok "Djur som ingen sett utom vi". Dragning av vinnare sker 11.12. I slutet av säsongen lottar vi dessutom ut bokpaket till skolklasser som deltar med berättelser.

 

Publicerad 05.12.2016 kl. 13:59

Jennys uppgift till Estrid

I varje avsnitt av Estrids Bokklubb får Estrid tips av gästen på hur hon kan komma vidare i berättelsen hon själv håller på och skriver. I det sjätte avsnittet ger Jenny ett rittips. Hon säger att Estrid ska fundera på olika karaktärer och på hur de känner sig eller vad de gör. I programmet ritar Jenny en ångerfylld korvhandlare och Estrid ritar en blyg graffitiartist. 

 

Vill du också testa Jennys tips? Rita en kissnödig backhoppare, en avundsjuk fiskhandlare, en förälskad präst, en blyg graffitiartist eller en ångerfylld korvhandlare. Eller har du förslag på andra karaktärer att rita? Skicka din teckning per mejl till fantaskopfilms@gmail.com eller ge förslag på karaktärer som kommentar till detta inlägg.

Bland alla som deltar lottar vi ut Jenny Lucanders och Minna Lindebergs bok "Vildare, värre, Smilodon". Dragning av vinnare sker 27.11. I slutet av säsongen lottar vi dessutom ut bokpaket till skolklasser som deltar med berättelser.

 

Publicerad 16.11.2016 kl. 13:48

Malins uppgift till Estrid

I varje avsnitt av Estrids Bokklubb får Estrid tips av gästen på hur hon kan komma vidare i berättelsen hon själv håller på och skriver. I det fjärde avsnittet ber hon Malin Klingenberg om skrivtips. Malin säger att Estrid ska hitta på en uppfinning som kan vara med i texten.

Vill du också hitta på en uppfinning? Hur skulle den fungera? Vem skulle använda den? Vad skulle den göra för nytta? Du kan antingen kommentera det här inlägget eller skicka ditt bidrag per mejl till fantaskopfilms@gmail.com

Dragning av vinnare sker 13.11.

Bland alla som deltar lottar vi ut Malin Klingenbergs nya bok "Den fantastiske Alfredo". I slutet av säsongen lottar vi dessutom ut bokpaket till skolklasser som deltar med berättelser.

Publicerad 02.11.2016 kl. 17:29

Fjärde delen av Estrids berättelse

Annika tipsade Estrid om att låta berättelsen leva vidare i huvudet också när man inte skriver. Det har Estrid gjort, och hon, Berta och deras kompis Stella satte sig ner för att fundera på hur det gick efter att Selmas bästa sked blivit i parken, där de bråkiga nu slåss med varandra...

Selma, Sigi och Herr Benjamino hade suttit hemma ett tag då Rosetta plötsligt ringde på. Hon räckte skeden till den ledsna Selma.

”Jag är stolt över dig, bra gjort” sa Herr Benjamino.

När Rosetta promenerade hem funderade hon att hon nog inte alls ville vara snäll.

”Jag passar inte som en snäll person, helt enkelt”, tänkte hon. Hon sprang hela vägen hem, skamsen.

Hemma hos sig funderade Rosetta ännu på vad hon egentligen gjort. Hon suckade. Ville hon vara snäll eller dum? Det var ju en fin känsla att vara snäll. Kanske hon borde vara snäll...

Samtidigt funderade också Herr Benjamino varför Rosetta gjorde som hon gjorde. Hon skulle ju aldrig göra nåt snällt, tänkte han. Det måste vara för att hon planerade nåt stort och dumt mot Selma och de andra..

Nästa dag ringde det på hos Rosetta. Det var Herr Benjamino, Selma och Sigi.

”Det du gjorde var ju inte så snällt!” sa herr Benjamino.

Rosetta blev ledsen. Hon som faktiskt ville vara snäll...

Den här gången kom alla bidrag till Annikas uppgift per mejl, och boken "Pinsamt och livsviktigt" lottades ut till Colin. Han har kontaktats via mejl, men får ett GRATTIS även här på bloggen! Colin har gjort en fantastiskt fin karaktärbeskrivning som du kan läsa nedan:

Hans är bra på att binda slipsar och är väldigt snäll. Han kan köra väldigt snabbt och han tuggar nästan alltid tuggummi. Hans har en hemlighet som är att han är en robot!

Hoppas Colin skriver en berättelse om Hans, det skulle vara roligt att få höra mera!

Håll utkik i bloggen på onsdag då vi publicerar nästa uppgift i berättelsen. Vid varje uppgift lottar vi ut en bok, och i slutet av säsongen lottar vi ut bokpaket bland skolklasser som deltagit med berättelser!

Publicerad 01.11.2016 kl. 13:28

Annikas uppgift till Estrid

I varje avsnitt av Estrids Bokklubb får Estrid tips av gästen på hur hon kan komma vidare i berättelsen hon själv håller på och skriver. I det fjärde avsnittet ber hon Annika Sandelin om skrivtips. Annika säger att det är viktigt att låta berättelsen leva också medan man inte skriver. Att tänka på sina karaktärer och fundera på hurdana de är. Då blir det lättare och lättare att skriva. Hon ger också ett roligt tips om att i smyg iaktta människor i spårvagnen eller på bussen och hitta på fantasihistorier kring dem.

Illustrationer av Linda Bondestam och text av Annika Sandelin, ur "Yokos nattbok"

Vill du delta med en beskrivning av en karaktär? Kika på människor du inte känner i bussen, butiken eller var du nu kan tänkas röra dig. Välj en person och hitta på ett namn och en historia. Vem är personen? Vart är hen på väg eller varifrån kommer hen? Vad tycker hen om? Tänk på att det kan vara obehagligt om någon okänd person tittar länge på en, så gör det på ett artigt sätt. Du kan antingen kommentera det här inlägget eller skicka ditt bidrag per mejl till fantaskopfilms@gmail.com

Dragning av vinnare sker 28.10.

Bland alla som deltar lottar vi ut Annika Sandelins nya bok "Pinsamt och livsviktigt". I slutet av säsongen lottar vi dessutom ut bokpaket till skolklasser som deltar med berättelser.

Publicerad 19.10.2016 kl. 12:36

Tredje delen av Estrids berättelse

Stina Wirsén ritade några fiender till Estrids berättelse. Rosetta heter fienden längst ner på Stinas bild, och med henne fortsätter också Estrids berättelse:

Rosetta smyger på Sigi. Hon ska stjäla Sigis bulle. Det händer så plötsligt att Sigi blir förargad. Sigi biter Rosetta i armen innan hon hinner dra bort bullen. Då dyker det upp tre bråkiga brokiga till! De attackerar alla Sigi. Herr Benjamino och Selma blir chockade och hjälper Sigi ur gängets grepp. De bråkiga brokiga fortsätter strida med varandra utan att märka att Sigi inte är kvar.

”Tack så hemskt mycket!” säger Sigi.
”Undrar vad som flög i dom där…” muttrar herr Benjamino.

Alla kompisarna går hem till Selma. Men vad de inte märker, är att de lämnat picknick-grejerna i parken. Och bland dem fanns Selmas bästa silversked...

Spännande, eller hur? Bland alla som skickade in förslag på vad fienderna kunde tänkas heta och varför de är så arga lottar vi ut Stinas och Ulf Starks bok "Systern från havet". Den här gången föll lotten på Lennon, som skickat in sitt svar via bloggen. Så här skriver Lennon om figurerna:

 

 

Fina, Teo, Petter som kallas Bråkstickan och Sofia är väldigt arga för de har inga vänner. De får inte vara med i boken för huvudpersonerna säger att de blir för många då! Huvudpersonerna vill ha barnens all uppmärksamhet, och vara coolast. Inte konstigt att Fina, Teo, Bråksticken och Sofia blir arga!

 

 

Fantastiskt svar Lennon, och grattis till boken!

I morgon, onsdag,  publicerar nästa uppgift i berättelsen. I samband med varje uppgift lottar vi ut en bok, och i slutet av säsongen lottar vi ut bokpaket bland skolklasser som deltagit med berättelser!

Publicerad 18.10.2016 kl. 20:24

Stinas uppgift till Estrid

I varje avsnitt av Estrids Bokklubb får Estrid tips av gästen på hur hon kan komma vidare i berättelsen hon själv håller på och skriver. I det tredje avsnittet ber hon Stina Wirsén rita en fiende till huvud-personerna. Stina ritar först en arg brokig och senare, efter att vi filmat klart, ritar hon några till. Här ser du Stinas arga figurer!

Vill du också delta med förslag till berättelsen? Vad tycker du att fienderna ska heta, och på vilket sätt är de fiender till de andra figurerna i berättelsen? Varför är figurerna så arga? Du hittar huvudpersonerna här. Du kan antingen kommentera det här inlägget eller skicka ditt bidrag per mejl till fantaskopfilms@gmail.com

Bland alla som deltar lottar vi ut en av Stina Wirséns böcker. I slutet av säsongen lottar vi dessutom ut bokpaket till skolklasser som deltar med berättelser.

I dag är det världslärardagen, så vi passar på att gratta alla lärare som kikar in här! Vilket fantastiskt jobb ni gör!

Publicerad 05.10.2016 kl. 13:29

Andra delen av Estrids berättelse

Henrika Andersson gav Estrid tipset att hitta på tre egenskaper till huvudpersonen, en hemlighet samt en plats där berättelsen börjar. 

Som huvudperson valde Estrid Fåret Selma. Selmas hemlighet är att hon har en syster. Systern kan inte tala. Selma är rädd att hennes kompisar skulle bli arga då hon hon inte tidigare berättat om systern och vågar därför inte berätta..

 

 

Selma är bra på:

- att baka ugnspannkaka

- springa, hon är snabb

- smyga ljudlöst, man kan ha nytta av sånt

 

Plats där berättelsen börjar: Ute i en mysig park på dagen.

 

 

Berättelsen börjar:

Selma, Sigi och Herr Benjamino är i parken och har en mysig picknick. De äter bullar och dricker äppelsaft. De här typerna har varit vänner mycket länge.

Herr Benjamino är italiensk och tycker om basilika. Han sätter basilika på allt han äter. Också i bullarna och i saften. Selma är sömnig. Hon älskar fester. Sigi är försiktig.

”Benjamino..?” säger Sigi.

”Vad?” svarar Herr Benjamino.

Sigi funderar på nåt bra och roligt att säga om basilikan.

Den här gången fick vi ide flesta bidragen per mejl. Tack för dem! Vi har dragit lott om vem som vinner Henrikas bok "Nagu-nalle på djupa vatten" och den här gången föll lotten på Oscar. Han tyckte att berättelsen skulle utspela sig bland mörka skogar. GRATTIS till boken Oscar!

Håll utkik i bloggen nästa onsdag då vi publicerar nästa uppgift i berättelsen. Vid varje uppgift lottar vi ut en bok, och i slutet av säsongen lottar vi ut bokpaket bland skolklasser som deltagit med berättelser!

Publicerad 30.09.2016 kl. 19:37

Första uppgiften - några svar vi fick

Vi fick en mängd fina svar på Linda Bondestams första uppgift till Estrid. Du hittar flera fina förslag bland kommentarerna i inlägget, men största delen svar kom via mejl. Ödlan fick fantastiskt kreativa tolkningar! Här är några av svaren vi fick:

Linnéas förslag på namn och egenskaper för hunden:

Jag heter Sniff. Jag är oftast glad och nyfiken. Jag tycker om att leka och det bästa med allt är att jag älskar mat. 


Melanies förslag för alla tre figurer:

Hunden Sanna. Den bor i en godismaskin på Strösselgatan. Godiskuddarna är mjuka. 
Toffs är ett får som bor i en blomma med dusch. På gatan Nypon. 
Mysis
(ödlan) bor i sitt hus på Monstergatan 5. Han har en lampa som är utanför taket.

 

Arturs förslag för ödlan:

Det här är Kroko och han är hundra år. Han är farlig och han är rovätare. Kroko är grön. Taggana är svarta. Kroko jagar andra djur på natten. Kroko är snabb fast han har korta ben. Kroko bor ensam i en grotta. Man kan lätt känna igen honom för att han har tre tår.

 

Och slutligen Frejas förslag för ödlan:

Det här är Hortenssia. Hon är en kamoflageödla. Det är korsning mellan ödla och tvåhörning. Hortenssia har en lila kropp, och regnbågs färgade taggar. Och hon kan kamoflera sig. Kamoflageödlor är mycket sällsynta, och dom kan var farliga om dom blir arga. Kamoflageödlor blir jätte lätt iriterrade, om man rör deras taggar blir dom rädda och springer iväg. Dom lever i regnskogar och där man minst anar. Om det ligger glitter på golvet så vet man att det bor en Kamoflageödla i sitt hus. Precis som enhörningen har kamoflageödlans taggar magiska krafter. Kamoflageödlan kan leva i flera miljarder år. 

 

Utlottningen av Lindas bok är redan gjord, den vann Emmie, men nu har du chans att vinna Henrika Anderssons bok "Nagu-nalle på djupa vatten". Delta med ditt bidrag här eller via mejl till fantaskopfilms@gmail.com

Publicerad 22.09.2016 kl. 19:16

Henrikas uppgift till Estrid

I varje avsnitt av Estrids Bokklubb ger Estrids gäster henne skrivtips till en berättelse hon håller på med. I det andra avsnittet gav Henrika tipset att hitta på en hemlighet som huvudpersonen har samt en plats där berättelsen utspelar sig.

Vill du också delta med förslag till berättelsen? Välj en av figurerna som Estrid fick av Linda Bondestam (du hittar dem här), hitta på en hemlighet till figuren och platsen som berättelsen ska börja på. Du kan antingen skriva början på berättelsen eller bara tipsa om hemlighet och plats som kommentar till det här inlägget eller per mejl till fantaskopfilms@gmail.com

Bland alla som deltar lottar vi ut Henrika Anderssons bok "Nagu-nalle på djupa vatten". I slutet av säsongen lottar vi dessutom ut bokpaket till skolklasser som deltar med berättelser.

Publicerad 20.09.2016 kl. 15:56

Första delen av Estrids berättelse

Är du nyfiken på vad Estrid döpte Lindas figurer till? Här kommer hennes svar:

  Selma - är trött och älskar fester       

Herr Benjamino - är ordentlig och lekfull

 

Sigi - är blyg och misstänksam. Har bra humor.

 

Tack för alla fina bidrag vi fått både på bloggen och per mejl! Många av bidragen var väldigt roliga, och en del hela berättelser. Vi kommer att publicera några utvalda nästa vecka. I dag har vi dragit lott om vem som vinner Lindas nya bok "Djur som ingen sett utom vi" och lotten föll på Emmie, vars svar vi fick via mejl. Emmie tyckte att figurerna skulle heta Svansviftaren, Solfåret och Färgmonstret. Vi har kontaktat Emmie via mejl, men säger GRATTIS även här på bloggen!

Håll utkik i bloggen nästa onsdag då vi publicerar nästa uppgift i berättelsen. Vid varje uppgift lottar vi ut en bok, och i slutet av säsongen lottar vi ut bokpaket bland skolklasser som deltagit med berättelser!

Publicerad 16.09.2016 kl. 20:24

Lindas uppgift till Estrid

I varje avsnitt av Estrids Bokklubb ber Estrid gästerna om skrivtips till hennes berättelse. I det första avsnittet ritade Linda Bondestam figurer till Estrid att skriva om. De här figurerna valde Estrid.

Vad tycker du att figurerna ska heta? Hurdana tror du att de är? Skriv en kommentar till det här inlägget eller mejla ditt bidrag till fantaskopfilms@gmail.com

Bland alla som deltar med texter lottar vi ut Linda Bondestams nyaste bok "Djur som ingen sett utom vi". I slutet av säsongen lottar vi dessutom ut bokpaket åt klasser som deltagit med texter som sträcker sig över hela säsongen.

Publicerad 06.09.2016 kl. 22:05
Välkommen till Estrids Bokklubbsblogg! 
Estrids Bokklubb är en videoserie om barnböcker, barnboksförfattare och barnboksillustratörer. I serien läser 11-åriga Estrid böcker och pratar om dem med sina vänner. Estrid har också en egen bokshow där hon intervjuar författarna och illustratörerna. Seriens andra säsong sänds varannan måndag fr.o.m. 28.8.2017. 
 
I Estrids Bokklubbs blogg ingår skrivtips av författarna och illustratörerna. Följ med hur Estrids eget skrivprojekt framskrider och skapa din egen version! Du får gärna posta ditt bidrag som kommentar eller mejla det till fantaskopfilms@gmail.com
Bland alla som bidrar lottar vi ut barnböcker och bokpaket.
 
Projektet är producerat av Fantaskop Films .
 
Projektet understöds av Svenska Kulturfonden.
 
Idé & Regi: Sanna Sofia Vuori
Manus: Sanna Sofia Vuori & Ida-Lina Nyholm
Film & Ljud: Timo Kari & Nina Nordström
Klipp: Reetta Saarikoski
Orginalmusik: Petri Winckel
Pedagogiskt material & bloggansvarig: Ida-Lina Nyholm
 
#estridsbokklubb