Några frågor till Cara

Vi har fått några tittarfrågor till veckans gäst Cara Knuutinen!

När blev du säker på att du skulle bli illustratör?

- Jag har ända sedan liten älskat att rita. Som barn visste jag inte att man kunde jobba som illustratör utan tänkte mer att jag skulle bli konstnär. En tid funderade jag också på att bli veterinär eftersom jag älskar djur. Att rita djur, fantasivarelser och sagor blev dock allt viktigare. Jag började studera till lärare i bildkonst då jag var 19 år. Under studierna kunde man också studera illustration och om barnböcker så det valde jag såklart. Under studierna fick jag mina första illustrationsjobb. Det var nog då jag bestämde mig för att jobba med illustration.Men jag lämnade inte lärandet heller helt och hållet. Jag brukar vikariera ganska ofta i en lågstadieskola i Helsingfors. Förutom att det är roligt så är det också nyttigt eftersom jag gör illustrationer till böcker för skolelever.

Vad tyckte du om att rita som liten?

Jag tyckte bäst om att rita djur, speciellt hästar.

Vad tycker du bäst om att rita nu?

Jag tycker fortfarande mycket om att rita djur. Det bästa är nog att få illustrera en barnbok med roliga varelser.

04.09.2019 kl. 14:29

Gäst i säsong 4: Cara Knuutinen

fotograf: Arthur Franck

Cara Knuutinen är illustratör och har redan en lång karriär bakom sig. Caras bilder syns bl.a. i bilderböckerna om Saga Blom av Anna Gullichsen och i böckerna om Siri av Åsa Mendel-Hartvig, men också i läromedel, naturböcker spel och animationer.

Cara Knuutinen on kuvittaja. Cara on kuvittanut lastenkirjoja, esimerkiksi Anna Gullichsen kirjoittamat Satu Kukkameri-kirjat, sekä oppikirjoja, luontokirjoja ja materiaalia peleihin ja animaatioelokuviin. 

29.05.2019 kl. 13:00

Gäst i säsong 4: Siri Kolu

fotograf: Mirva Kakko

Siri Kolu on kirjailija, dramaturgi, ohjaaja ja teatteriopettaja. Sirin Me Rosvolat-kirjat ovat voittaneet monia palkintoja, muun muassa Finlandia junior 2010. Kirjasta on myös tehty elokuvia ja näytelmiä.

Siri Kolu är författare, dramaturg, regissör och teaterlärare. Siris populära serie Me Rosvolat har fått många priser, och översatts till flera språk. På svenska heter serien Jag och rövargänget.

27.05.2019 kl. 16:53

Gäst i säsong 4: Hanna Lundström

fotograf: Cata Portin

Hanna Lundström skriver poesi för barn. Dessutom är hon lärare i modersmål och litteratur. Hannas populära böcker Rassel, prassel, puss och Rassel, prassel, promenad får en uppföljare; Rassel, prassel, strössel, i höst.

Hanna Lundström on äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja ja erityisen kiinnostunut lasten- ja nuortenkirjallisuudesta. Hanna kirjoittaa lastenrunoja. Hänen runokirjansa Onnen kuplia ilmestyi 2016.

23.05.2019 kl. 17:17

Gäst i säsong 4: KAROLIINA PERTAMO

fotograf: Katriina Korpi

Karoliina Pertamo on kuvittaja. Hän on kuvittanut lasten ja aikuisten kirjoja, lehtiä ja julisteita. Kirjakuvituksia on yli kolmekymmentä. Karoliinan kuvittamat kirjat "Hämärinkäinen" ja "Olga Orava ja Metsän salaisuus" (kirjailija Mila Teräs) olivat Finlandia-ehdokkaina 2014 ja 2015.

Karoliina Pertamo är illustratör. Hon illustrerar böcker för barn och vuxna, tidningar och affischer. Hon har bl.a. illustrerat Annika Sandelins poesiböcker "Om jag fötts till groda", "Potatisens dröm" och "Råttan Bettan och masken Baudelaire".

20.05.2019 kl. 13:18

Gäst i säsong 4: KATARINA VON NUMERS-EKMAN

fotograf: Cata Portin

Katarina von Numers-Ekman är barnboksförfattare, ombudsman på Svenska Kulturfonden, lärare och före detta läsambassadör. I säsong 2 av Estrids Bokklubb gav hon skrivtips. Katarina har skrivit kapitelboken "Singer" och den fristående fortsättningen "En annan Bea Bladh". Hon har också skrivit texten till bilderboken "Konrad och Kornelia".

Katarina von Numers-Ekma on lastenkirjailija, Svenska Kulturfondenin asiamies, opettaja ja entinen lukulähettiläs. Estrids bokklubbin toisella kaudella hän antoi lukuvinkkejä. Katarina on kirjoittanut tekstin kuvakirjaan "Konrad ja Kornelia".

16.05.2019 kl. 11:23

Gäst i säsong 4: ANTTI OLLIKAINEN

fotograf: Teemu Ullgren

Antti Ollikainen on sarjakuvataiteilija, kuvittaja ja graafikko. Vähätekstiset tai sanattomat kuvakirjat kiinnostavat häntä erityisesti, koska niiden lukeminen on suuressa määrin yhdessä lukemista, jolloin tarina voi herättää lukijoissa keskustelua ja osallistumista. Antin kirja Tsuuum! ilmestyi 2018.

Antti Ollikainen är serietecknare, illustratör och grafiker. Han gillar berättelser med bara lite, eller ingen, text och där bilderna berättar det mesta. De uppmuntrar till interaktion mellan berättelsen, den som läser och den som lyssnar. Anttis bilderbok Vrooom! kom ut 2018.

 

13.05.2019 kl. 17:09

Gäst i säsong 4: SARAH SHEPPARD

fotograf: Andreas Apell

Sarah Sheppard är författare och illustratör. Hennes faktaböcker för barn är redan moderna klassiker. Bland Sarahs alster hittas böcker om dinosaurier, djur och kartor.

Sarah Sheppard on kirjailija ja kuvittaja. Hänen tietokirjat kertovat muun muuassa dinosauruksista ja hän on yksi Ruotsin suosituimpia kirjailijoita.

01.05.2019 kl. 00:10

Gäst i säsong 4: MERVI LINDMAN

fotograf: Pertti Nisonen

Mervi Lindman on rakastettu kuvittaja. Hän on kuvittanut mm Siiri- ja Ella-kirjat, sekä kuvittanut ja kirjoittanut Memmuli- ja Peppe-kuvakirjoja.

Mervi Lindman är en av Finlands just nu populäraste illustratörer. Hon är även känd i Sverige, och bland hennes populära figurer hittar vi Ella, Siri, Ingrid och Ivar. Mervi skriver också egna bilderböcker, om Memmuli och om Bebbe.

 

01.05.2019 kl. 00:03

En liten intervju med Sofia

Hej Sofia! Har du läst någon bra bok på sistone?

- Den bok som jag senast läst är "Pontus 4 meter över marken" av Johan Unenge, jag gillade när Pontus gjorde fel framför sin störstaaaaaa kärlek för det e liksom det värsta som kan hända!!

Berätta något roligt, knäppt eller oväntat som hände under inspelningarna av Estrids Bokklubb!

- Jag tyckte allt var roligt under inspelningarna och allt gick superbra :)

Skulle du kunna tänka dig att bli författare eller illustratör?

- Jag skulle kanske vilja bli en illustratör när jag blir stor, men jag vet int helt säkert ännu!

18.12.2018 kl. 13:59

En liten intervju med Lucas

Hej Lucas! Har du läst någon bra bok på sistone?

- Jag har läst "Björnstad" av Fredrik Backman.

Berätta något roligt, knäppt eller oväntat som hände under inspelningarna av Estrids Bokklubb!

- Jag tyckte det var roligt att prata inför en kamera. Det var oväntat för mig var hur alla hade så olika åsikter om samma bok.

Skulle du kunna tänka dig att bli författare eller illustratör?

- Både och intresserar mig och jag skulle gärna pröva på både skriva och illustrera.

13.12.2018 kl. 10:13

En liten intervju med Karin

Hej Karin! Din serie om Ögonstenen innehåller ju fyra böcker, två av dem har redan kommit ut. Vet du vad som kommer att hända i alla? Visste du från början att det skulle bli fyra böcker och vad som skulle hända i dem?

- Ja, alla fyra böcker är så gott som färdiga, det återstår bara lite småfix. Jag vet hur serien slutar! Jag vet vad som händer med ögonstenen och vem Iberis är. 
Jag visste inte då jag skrev Pärlfiskaren att det skulle bli en serie med fyra böcker, men jag ville belöna mig själv för att jag vann den där tävlingen. Det finaste jag kunde ge mig själv var att fortsätta vistas i samma värld tillsammans med Miranda och Syrsa, därför skrev jag tre delar till.

Huvudpersonen i böckerna är Miranda, som är allvarlig och principfast, och Syrsa, som är sprallig och påhittig. Är du själv mer lik Miranda eller Syrsa?

- Jag är en blandning av Miranda och Syrsa, men med åren har jag nog blivit alltmer lik Syrsa. Jag tycker om att prata och träffas och umgås - det gör inte Miranda!

I serien om Ögonstenen är nästan alla karaktärer kvinnor, eller i alla fall de som har viktiga yrken och roller. Varför är det så?

- Ja, varför är alla män i Sagan om ringen? Fick Tolkien någonsin den frågan?
Jag ville skriva en berättelse där kön inte spelar någon roll, och där både flickor och pojkar kunde identifiera sig med karaktärerna. Jag ville också skriva en berättelse där kvinnor kunde ha alla roller, inte bara hora eller madonna utan onda, goda och allt där mittemellan. 

 

05.12.2018 kl. 14:47

En liten intervju med Stella

Hej Stella! Har du läst någon bra bok på sistone?

- Ja, "Miss Peregrines hem för besynnerliga barn" av Ransom Riggs! Det är en väldigt bra fantasybok. Jag tycker om bokens karaktärer och om logiken som bokens universum är byggt kring.

Skulle du kunna tänka dig att bli författare eller illustratör?

- Jag tycker om att rita så jag skulle kunna tänka mig att bli illustratör. Ibland tänker jag att jag skulle kunna bli författare också, men jag skulle inte vilja göra båda samtidigt utan jobba tillsammans med någon.

27.11.2018 kl. 15:53

En liten intervju med Siri

Hej Siri! Har du läst någon bra bok på sistone?

- Ja, "Vår trädkoja med 13 våningar" av Andy Griffiths och Therese Lindgrens bok "Vem bryr sig?". Trädkojan var rolig och bra skriven och Therese bok handlar om henne själv med inriktning på djur och veganlivet.

Berätta något roligt, knäppt eller oväntat som hände under inspelningarna av Estrids Bokklubb!

- Vi blev lite trötta en gång och började skjuta katapulter med böckerna. 

Skulle du kunna tänka dig att bli författare eller illustratör?

- Jag skulle vilja bli illustratör. Jag ritar mycket och brukar titta på youtube och Pinterest för att få inspiration till olika teckningar och bilder. För tillfället jobbar jag med en bullet journal där jag skriver in boktips m.m.

27.11.2018 kl. 14:17

En liten intervju med Maria

Hej Maria! Hade du bra fantasi då du var liten?

- Jag hade fantastiskt bra fantasi som liten! Jag hittade hela tiden på sagor och berättelser, och min inlevelseförmåga har alltid varit min starka sida. Allt jag läste blev väldigt levande för mig, och jag förstod verkligen inte varför mattor jag satt på aldrig flög, garderober jag kröp in i aldrig ledde till andra världar och jag aldrig sögs in i den bok jag läste för att bli en del av berättelsen.

Hur blir dina fantasivärldar till?

- Oftast går det till så här: Jag ser för mig en person som jag blir nyfiken på, och långsamt byggs världen upp kring denna människa. Fast ibland ser jag platsen för först, som i boken Maresi, och så småningom befolkas den av människor. Viktigt är i alla fall att platsen är väldigt levande för mig, jag kan ofta röra mig överallt i den i min fantasi. Platserna lever för mig i flera år efter att jag skrivit böckerna.

En hurdan bok skulle du skriva om du inte skrev fantasy?

- Jag skulle skriva något som i smyg ändå var fantasy, som en saga, eller det som brukar kallas spekulativ fiktion.

23.11.2018 kl. 10:49
Välkommen till Estrids Bokklubbsblogg! 
Estrids Bokklubb är en videoserie om barnböcker. I serien intervjuar 13-åriga Estrid  barnboksförfattare och barnboksillustratörer. Dessutom diskuterar också andra barn författarnas och illustratörernas böcker. Seriens fjärde säsong sänds varannan måndag hösten 2019. 
 
Vill du dela med dig av boktips, skrivtips, texter du skrivit eller illustrationer du gjort? Du får gärna posta ditt bidrag som kommentar eller mejla det till fantaskopfilms@gmail.com
Bland alla som bidrar lottar vi ut barnböcker och bokpaket.
 
Är din klass intresserad av vårt bokpaket inför säsong 4? Kontakta fantaskopfilms@gmail.com så berättar vi mer!
 
Projektet är producerat av Fantaskop Films .
 
Projektet understöds av bl.a. Svenska Kulturfonden, Stiftelsen Brita Maria Renlunds Minne och SFV.
 

Koncept: Sanna Sofia Vuori & Ida-Lina Nyholm

Manus & Regi & produktion: Sanna Sofia Vuori

Foto, ljud & klipp: Timo Kari

Originalmusik: Petri Winckel

Pedagogiskt material & bloggansvarig: Ida-Lina Nyholm

 
#estridsbokklubb
 
 

Kategorier

Senaste kommentarer