Inför sjätte avsnittet 14.11

Vill du förbereda dig för sjätte avsnittet av Estrids Bokklubb som sänds nästa måndag? Då kan du kika i de här böckerna, som bokklubbens gäst Jenny Lucander illustrerat. 

Singer (av Katarina von Numers-Ekman med illustrationer av Jenny Lucander), Vildare, värre, Smilodon (av Minna Lindeberg och Jenny Lucander), Dröm om drakar (av Sanna Tahvanainen och Jenny Lucander)

Publicerad 06.11.2016 kl. 22:06

Andrea presenterar sig

Andrea Svanbäck är marknadsföringschef på Förlaget, och är en av dem som hjälper till med Estrids Bokklubb. Andrea ser till att vi får böcker att lotta ut och hjälper också till så att så många som möjligt får veta när nya avsnitt kommer.

 

Namn: Andrea Svanbäck

En bok jag gillar jättemycket: Läste just "Vänd om min längtan" av Ann-Luise Bertell, en helt underbar roman som utspelar sig både i Österbotten och Amerika, i nutid och dåtid. Missa inte!

Om jag var en bok skulle jag vara: hårdkokt, energisk och full av åsikter.

En bokkaraktär jag gillar: Älskade att läsa om alla tjejerna i den feministiska fantasyromanen "Naondel" av Maria Turtschaninoff. Slukade den på två kvällar!

Bästa stället att läsa på: På resa!

Min favoritbok när jag var liten: "Gonatt, mister Tom" av Michelle Magorian. Den handlar om föräldralöse, åttaårige William som under andra världskriget flyttar in hos Tom, en gammal ensam gubbe. Först har de svårt att förstå varandra men efterhand blir de bästa vänner.

Jag gillar illustrationer som: provocerar mig.

En bra bok enligt mig just nu ska innehålla: samtidskritik.

Publicerad 04.11.2016 kl. 12:08

Malins uppgift till Estrid

I varje avsnitt av Estrids Bokklubb får Estrid tips av gästen på hur hon kan komma vidare i berättelsen hon själv håller på och skriver. I det fjärde avsnittet ber hon Malin Klingenberg om skrivtips. Malin säger att Estrid ska hitta på en uppfinning som kan vara med i texten.

Vill du också hitta på en uppfinning? Hur skulle den fungera? Vem skulle använda den? Vad skulle den göra för nytta? Du kan antingen kommentera det här inlägget eller skicka ditt bidrag per mejl till fantaskopfilms@gmail.com

Dragning av vinnare sker 13.11.

Bland alla som deltar lottar vi ut Malin Klingenbergs nya bok "Den fantastiske Alfredo". I slutet av säsongen lottar vi dessutom ut bokpaket till skolklasser som deltar med berättelser.

Publicerad 02.11.2016 kl. 17:29

Fjärde delen av Estrids berättelse

Annika tipsade Estrid om att låta berättelsen leva vidare i huvudet också när man inte skriver. Det har Estrid gjort, och hon, Berta och deras kompis Stella satte sig ner för att fundera på hur det gick efter att Selmas bästa sked blivit i parken, där de bråkiga nu slåss med varandra...

Selma, Sigi och Herr Benjamino hade suttit hemma ett tag då Rosetta plötsligt ringde på. Hon räckte skeden till den ledsna Selma.

”Jag är stolt över dig, bra gjort” sa Herr Benjamino.

När Rosetta promenerade hem funderade hon att hon nog inte alls ville vara snäll.

”Jag passar inte som en snäll person, helt enkelt”, tänkte hon. Hon sprang hela vägen hem, skamsen.

Hemma hos sig funderade Rosetta ännu på vad hon egentligen gjort. Hon suckade. Ville hon vara snäll eller dum? Det var ju en fin känsla att vara snäll. Kanske hon borde vara snäll...

Samtidigt funderade också Herr Benjamino varför Rosetta gjorde som hon gjorde. Hon skulle ju aldrig göra nåt snällt, tänkte han. Det måste vara för att hon planerade nåt stort och dumt mot Selma och de andra..

Nästa dag ringde det på hos Rosetta. Det var Herr Benjamino, Selma och Sigi.

”Det du gjorde var ju inte så snällt!” sa herr Benjamino.

Rosetta blev ledsen. Hon som faktiskt ville vara snäll...

Den här gången kom alla bidrag till Annikas uppgift per mejl, och boken "Pinsamt och livsviktigt" lottades ut till Colin. Han har kontaktats via mejl, men får ett GRATTIS även här på bloggen! Colin har gjort en fantastiskt fin karaktärbeskrivning som du kan läsa nedan:

Hans är bra på att binda slipsar och är väldigt snäll. Han kan köra väldigt snabbt och han tuggar nästan alltid tuggummi. Hans har en hemlighet som är att han är en robot!

Hoppas Colin skriver en berättelse om Hans, det skulle vara roligt att få höra mera!

Håll utkik i bloggen på onsdag då vi publicerar nästa uppgift i berättelsen. Vid varje uppgift lottar vi ut en bok, och i slutet av säsongen lottar vi ut bokpaket bland skolklasser som deltagit med berättelser!

Publicerad 01.11.2016 kl. 13:28

Avsnitt 5: MALIN KLINGENBERG, författare

Nu kan du se det femte avsnittet här:

Publicerad 31.10.2016 kl. 23:28

Estrids Bokklubb i Expressen

Måste medges att vi blev riktigt glada över att bli omnämnda med positiva ord i Expressen i dag! Så här skriver Hanna Höglund:

 

 

Vi tycker också att programmet borde visas i alla svenska klassrum! Avsnitten hittar du lättast genom att klicka på kategorin "Avsnitt" i balken till höger här i bloggen. Läs hela Expressens artikel här.

Flera rikssvenska bloggar har också uppmärksammat Estrids Bokklubb i dag, en som kallar programmet för Barnens Babel, en som tycker att programmet är modigten som hyllar skarpa och pålästa Estrid och en fantastisk lång analys av både programmet och tilläggsmaterialet här på bloggen. Så otroligt glada vi blir över alla hurrarop!

Publicerad 31.10.2016 kl. 13:51

Joshua presenterar sig

I femte avsnittet av Estrids Bokklubb är Estrids skolkompis Joshua gäst i soffan.

Namn: Joshua Heselius

En bok jag gillar jättemycket: "Fängelsemysteriet" av Martin Widmark

Om jag var en bok skulle jag vara: tjock.

En bokkaraktär jag gillar: Harry Potter

Bästa stället att läsa på: är i sängen.

Min favoritbok när jag var liten: "Lilla Dino vill bli stor" av Helene Rundgren och Amanda Eriksson

Jag gillar illustrationer som: är fina.

En bra bok enligt mig just nu ska innehålla: ett mysterium.

Publicerad 27.10.2016 kl. 12:12

Malin presenterar sig

Malin Klingenberg är gäst i femte avsnittet av Estrids bokklubb (31.10.2016). Malin är författare och har bland annat skrivit böckerna om Patrik, Irene och pensionärsmakten.

 

Namn: Malin Klingenberg

En bok jag gillar jättemycket: "Korpens sång" av Per Nilsson

Om jag var en bok skulle jag vara: fartfylld och kanske lite rolig

En bokkaraktär jag gillar: Barbro i "Jättehemligt", "Världshemligt" och "Bladen brinner" av BarbroLindgren (fast jag vet inte om man kan kalla henne för en bokkaraktär, för hon finns ju på riktigt).

Bästa stället att läsa på: Bekvämast är det i en säng eller i en soffa, med mjuka kuddar och en varm filt. Men läsa kan – och ska – man göra överallt!

Min favoritbok när jag var liten: "Mysteriet på Willoughby Chase" av Joan Aiken. Jag lånade den säkert sju eller åtta gånger från biblioteket under loppet av ett par år.

Jag gillar illustrationer som: jag upptäcker nya detaljer i varje gång jag tittar på dem.

En bra bok enligt mig just nu ska innehålla: lite av varje. Jag tycker om böcker som kan vara vemodiga och roliga och spännande på samma gång.

Publicerad 26.10.2016 kl. 11:56

Till dig som är lärare – Avsnitt 5

Vill du arbeta med Estrids Bokklubb i din klass? Här får du några tips på hur ni kan behandla programmet.

Gäst i femte avsnittet är Malin Klingenberg. Hon är författare och har huvudsakligen skrivit kapitelböcker för barn. I serien om Patrik, Irene och pensionärsmakten har hittills fyra böcker kommit ut. Den nyaste heter ”Den fantastiske Alfredo”, och den kom ut hösten 2016. Med boken ”Alberta Ensten och Uppfinnarkungen” var hon nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2015.

Illustration ur "Den fantastiske Alfredo" av Joanna Vikström Eklöv

Förslag på diskussion i klass:

  • Malins böcker är väldigt humoristiska. Hurdan tycker eleverna att en bok ska vara för att vara rolig? Vad skrattar de åt? Vad är inte roligt?
  • Flera av figurerna i Malins böcker har roliga namn, t.ex. heter en av bovarna i böckerna om pensionärsmakten Bi-Keps och pensionärsmaktens ledare heter Bengta-Louise af Pärlemor. Hitta på roliga namn på karaktärer. Alla elever kan hitta på varsitt namn som de skriver på en lapp. Placera lapparna i en burk och låt alla elever dra varsin lapp. Använd det roliga namnet som utgångspunkt för en berättelse, en sketch eller en teckning. Fundera på hurdana egenskaper någon med namnet kan tänkas ha. Ibland kan namnet berätta något om karaktären och ibland kan det vara roligt om karaktären är raka motsatsen till sitt namn (om exempelvis någon som heter Bamse-Per är väldigt liten).
  • Estrid och Malin funderar på hurdana pensionärer de själva tror att de kommer att bli. Är man likadan när man är gammal som när man är ung? Tror eleverna att de kommer att ändras när de blir gamla? På vilket sätt? Vad tror de att de kommer att göra när de är pensionärer? Fundera också på någon som ni känner som är pensionerad eller gammal. Hurdan tror ni hen var som barn? Om ni vill kan ni intervjua någon äldre släkting eller någon vuxen som arbetar på skolan. På vilka sätt tycker den intervjuade att hen ändrats sen barndomen? På vilka sätt är hen likadan?
  • Malins böcker finns en massa roliga uppfinningar. Malin presenterar en kreativ ordkonstövning som hon hittat på för Estrid. Tillsammans hittar de på uppfinningar med hjälp av tärningar. Ni kan göra likadana tärningar till klassen genom att limma symboler på tre tärningar, eller använda er av tre högar med kort. En hög (eller tärning) berättar vem som ska använda uppfinningen, en berättar om en egenskap uppfinningen har och en berättar vad uppfinningen gör. Gör övningen i mindre grupper (ni behöver lika många uppsättningar tärningar/kort som antalet grupper) där en av deltagarna slår tärningarna eller drar korten och alla i gruppen tillsammans hittar på många fantasifulla och roliga uppfinningar. Ni kan välja en av uppfinningarna och fortsätta med nästa uppgift, om ni vill.
  • En hurdan uppfinning skulle eleverna helst uppfinna? Vad skulle den göra och hur skulle den fungera? Eleverna kan rita sin uppfinning och skriva hur den fungerar. Gör gärna också ritningar som visar hur uppfinningen ska byggas. Om ni vill kan ni sedan bygga uppfinningarna tredimensionellt av skräpmaterial. De blir fina om ni målar dem! Tänk på att använda rätt slags färg (sprayfärg brukar fungera bäst), en del färger fastnar inte på den glansiga yta förpackningar ofta har.

Observera att avsnitten laddas upp under måndagen. För att inte råka ut för att avsnittet inte finns tillgängligt när ni ska titta kan det därför vara skäl att planera in det en annan dag i veckan!

Publicerad 25.10.2016 kl. 15:30

Inför femte avsnittet 31.10

Vill du förbereda dig för femte avsnittet av Estrids Bokklubb som sänds nästa måndag? Då kan du läsa någon av Malin Klingenbergs böcker om pensionärsmakten, för då är hon nämligen Estrids gäst!

   

Alla de fyra böckerna om pensionärsmakten är skrivna av Malin Klingenberg och illustrerade av Joanna Vikström Eklöv.

Publicerad 24.10.2016 kl. 14:20

Annikas uppgift till Estrid

I varje avsnitt av Estrids Bokklubb får Estrid tips av gästen på hur hon kan komma vidare i berättelsen hon själv håller på och skriver. I det fjärde avsnittet ber hon Annika Sandelin om skrivtips. Annika säger att det är viktigt att låta berättelsen leva också medan man inte skriver. Att tänka på sina karaktärer och fundera på hurdana de är. Då blir det lättare och lättare att skriva. Hon ger också ett roligt tips om att i smyg iaktta människor i spårvagnen eller på bussen och hitta på fantasihistorier kring dem.

Illustrationer av Linda Bondestam och text av Annika Sandelin, ur "Yokos nattbok"

Vill du delta med en beskrivning av en karaktär? Kika på människor du inte känner i bussen, butiken eller var du nu kan tänkas röra dig. Välj en person och hitta på ett namn och en historia. Vem är personen? Vart är hen på väg eller varifrån kommer hen? Vad tycker hen om? Tänk på att det kan vara obehagligt om någon okänd person tittar länge på en, så gör det på ett artigt sätt. Du kan antingen kommentera det här inlägget eller skicka ditt bidrag per mejl till fantaskopfilms@gmail.com

Dragning av vinnare sker 28.10.

Bland alla som deltar lottar vi ut Annika Sandelins nya bok "Pinsamt och livsviktigt". I slutet av säsongen lottar vi dessutom ut bokpaket till skolklasser som deltar med berättelser.

Publicerad 19.10.2016 kl. 12:36

Tredje delen av Estrids berättelse

Stina Wirsén ritade några fiender till Estrids berättelse. Rosetta heter fienden längst ner på Stinas bild, och med henne fortsätter också Estrids berättelse:

Rosetta smyger på Sigi. Hon ska stjäla Sigis bulle. Det händer så plötsligt att Sigi blir förargad. Sigi biter Rosetta i armen innan hon hinner dra bort bullen. Då dyker det upp tre bråkiga brokiga till! De attackerar alla Sigi. Herr Benjamino och Selma blir chockade och hjälper Sigi ur gängets grepp. De bråkiga brokiga fortsätter strida med varandra utan att märka att Sigi inte är kvar.

”Tack så hemskt mycket!” säger Sigi.
”Undrar vad som flög i dom där…” muttrar herr Benjamino.

Alla kompisarna går hem till Selma. Men vad de inte märker, är att de lämnat picknick-grejerna i parken. Och bland dem fanns Selmas bästa silversked...

Spännande, eller hur? Bland alla som skickade in förslag på vad fienderna kunde tänkas heta och varför de är så arga lottar vi ut Stinas och Ulf Starks bok "Systern från havet". Den här gången föll lotten på Lennon, som skickat in sitt svar via bloggen. Så här skriver Lennon om figurerna:

 

 

Fina, Teo, Petter som kallas Bråkstickan och Sofia är väldigt arga för de har inga vänner. De får inte vara med i boken för huvudpersonerna säger att de blir för många då! Huvudpersonerna vill ha barnens all uppmärksamhet, och vara coolast. Inte konstigt att Fina, Teo, Bråksticken och Sofia blir arga!

 

 

Fantastiskt svar Lennon, och grattis till boken!

I morgon, onsdag,  publicerar nästa uppgift i berättelsen. I samband med varje uppgift lottar vi ut en bok, och i slutet av säsongen lottar vi ut bokpaket bland skolklasser som deltagit med berättelser!

Publicerad 18.10.2016 kl. 20:24

Avsnitt 4: ANNIKA SANDELIN, författare

Nu kan du se fjärde avsnittet här:

Publicerad 17.10.2016 kl. 18:33

Cilla presenterar sig

Cilla Eriksson jobbar på Richardsgatans bibliotek i Helsingfors, och är en av dem som hjälper till med Estrids Bokklubb. Visste du att du hittar böckerna som är med i programmet om du skriver in estrid16 i sökfältet på helmet.fi (huvudstadsregionens bibliotek)? Bra va?

Namn: Cilla
En bok jag gillar jättemycket: "Dödens bröder" av Åsa Lind med bilder av Johan Unenge    
Om jag var en bok skulle jag vara: en älskad bilderbok
En bokkaraktär jag gillar: Lotta i "Barnen på Bråkmakargatan" av Astrid Lindgren
Bästa stället att läsa på: i min fåtölj
Min favoritbok då jag var liten: Astrid Lindgrens "Bullerbyboken", speciellt kapitlet då Lisa får eget rum. 
Jag gillar illustrationer som överraskar och får mig att återvända till boken om och om igen.
En bra bok enligt mig just nu ska innehålla spänning, en god berättelse och gärna med en twist (överraskning) på slutet.

Publicerad 13.10.2016 kl. 22:15

Annika presenterar sig

Annika Sandelin är gäst i fjärde avsnittet av Estrids bokklubb (17.10.2016). Annika är författare och har bland annat skrivit böckerna om Yoko och flera diktböcker för barn.

 

Namn: Annika Sandelin

En bok jag tycker jättemycket om: "Mördarens apa" av Jacob Wegelius

Om jag var en bok skulle jag vara: Alla böcker jag själv skrivit är väl delvis jag.

En bokkaraktär jag gillar: Loranga i Barbro Lindgrens bok "Loranga, Masarin och Dartanjang".

Bästa stället att läsa på: Var som helst. När en bok är riktigt bra glömmer man ändå var man är.

Min favoritbok när jag var liten: "Bananbok" av Lennart Hellsing och "Ronja Rövardotter" av Astrid Lindgren. Det var nog Ronja som berörde mig allra mest när jag var barn.

Jag gillar illustrationer som: är uttrycksfulla, som både understöder texten och tillför något.

En bra bok enligt mig just nu ska innehålla: Äkta känslor, ett personligt sätt att se på världen och ett bra språk.

 

Publicerad 12.10.2016 kl. 13:50
Välkommen till Estrids Bokklubbsblogg! 
Estrids Bokklubb är en videoserie om barnböcker, barnboksförfattare och barnboksillustratörer. I serien läser 12-åriga Estrid och 11-åriga Milo böcker och intervjuar författarna och illustratörerna. Dessutom diskuterar också andra barn författarnas och illustratörernas böcker. Seriens andra säsong sänds varannan måndag fr.o.m. 4.9.2017. 
 
I Estrids Bokklubbs blogg ingår skrivtips av läsambassadören Katarina von Numers-Ekman. Du får gärna posta ditt bidrag som kommentar eller mejla det till fantaskopfilms@gmail.com
Bland alla som bidrar lottar vi ut barnböcker och bokpaket.
 
Projektet är producerat av Fantaskop Films .
 
Projektet understöds av Svenska Kulturfonden.
 
Idé & Regi: Sanna Sofia Vuori
Manus: Sanna Sofia Vuori & Ida-Lina Nyholm
Film & Ljud: Timo Kari, Nina Nordström & Reetta Saarikoski
Klipp: Timo Kari, Reetta Saarikoski & Catariina Salo
Orginalmusik: Petri Winckel
Pedagogiskt material & bloggansvarig: Ida-Lina Nyholm
 
#estridsbokklubb
 
 

Kategorier

Senaste kommentarer