En liten intervju med Katarina

Katarina von Numers-Ekman ger skrivtips i Estrids Bokklubb. Katarina är författare, läsambassadör och modersmålslärare.

En bok jag gillar jättemycket: "Pärlfiskaren" av Karin Erlandsson som jag håller på och läser just nu.
Jag gillar böcker som: genast tar mig till en annan värld och en annan tid.
En bokkaraktär jag gillar: Gittan i Pija Lindenbaums bilderböcker, för hon är lite som jag var själv när jag var barn.
Om jag fick träffa en karaktär i en bok skulle jag helst träffa: Bea i min egen bok "En annan Bea Bladh".
En författare jag gärna skulle träffa: Maria Gripe
En bok som jag tycker att alla borde läsa: "Stora boken om Sandvargen" av Åsa Lind.
Om jag var en bok skulle jag vara: Första delen i en serie med många böcker som utspelar sig i vår värld, men som innehåller en del övernaturliga inslag och lagom mycket kuslighet.
En klassisk berättelse som jag gärna skulle illustrera: "Anne på Grönkulla"
En bra bok enligt mig just nu ska innehålla: sånt som skapar hopp om världens och människornas framtid
Om jag skrev en bok nu skulle den handla om: byn Braxå i Västra Nyland som jag har hittat på.
Mitt bästa tips till den som vill bli författare/illustratör: Fundera så lite som möjligt på om det du skriver eller ritar blir bra eller inte.
Mitt råd till den som inte gillar att läsa: Lyssna på en spännande ljudbok.

19.09.2017 kl. 12:16

Avsnitt 2: ANNA HÄRMÄLÄ, författare och illustratör

Nu kan du se det andra avsnittet av säsong 2 här:

17.09.2017 kl. 22:48

En liten intervju med Anna

Foto: Nina Nordström

Anna Härmälä är gäst i andra säsongens andra avsnitt av Estrids bokklubb (18.9.2017). Anna är illustratör och författare.


Jag gillar böcker som: är sorgliga och glada på samma gång.
Jag gillar bokillustrationer som: är fula och fina på samma gång och som berättar nåt som inte finns i texten.
En bokkaraktär jag gillar: Jonatan Lejonhjärta. Vi behöver hjältar. 
Om jag fick träffa en karaktär i en bok skulle jag helst träffa: Min karaktär Beiron. Jag skulle fråga hur det känns att vara han och om han är arg på mig för att jag ställde till det för honom i boken.
Om jag var en bok skulle jag vara: en serienovell med slarviga illustrationer 
En klassisk berättelse som jag gärna skulle illustrera: Det känns inte så lockande. Jag vill helst illustrera nya berättelser. Då påverkas jag inte av det jag sett tidigare och slipper känslan av att göra "fel".
En bra bok enligt mig just nu ska innehålla: en massa känslor åt alla håll.
Om jag skrev en bok nu skulle den handla om: en flyttfågel, för en bok om en sådan skriver jag just nu.
Mitt bästa tips till den som vill bli författare/illustratör: Var beredd på att 4 av 5 teckningar inte blir bra. Det är ok! Du har ändå blivit bättre på att rita. Samma gäller text.
Mitt råd till den som inte gillar att läsa: Välj nåt som intresserar dig på riktigt. Inte boken som har minst text eller de största bokstäverna. Kanske kan du börja med serier? Kom ihåg att det finns ljudböcker också! Man kan både läsa själv och lyssna på någon annan läsa ibland.

 
14.09.2017 kl. 22:47

Till dig som är lärare – Avsnitt 2, säsong 2

Vill du arbeta med Estrids Bokklubb i din klass? Här får du några tips på hur ni kan behandla programmet.

Gäst i säsongens andra avsnitt är Anna Härmälä. Hon är både illustratör och författare, och har gett ut tre böcker som hon både skrivit och illustrerat själv. Böckerna handlar alla om djur med mänskliga egenskaper, och har ganska tunga teman, som döden, att inte passa in och att våga säga vad man tycker. Annas senaste barnbok heter ”Burman”, och den kom ut 2016.

Illustration av Anna Härmälä ur "Burman"

Förslag på diskussion och aktiviteter i klass:

 • Boken ”Du hör inte hit, Beiron” handlar om en hund som inte liknar någon annan hund och som känner sig utanför. Vilka är fördelarna med att vara lik andra? Vilka är nackdelarna? Är alla i klassen likadana? Hur skulle det vara om alla var det? Varför är det viktigt att alla, trots att vi är olika och tycker och vill olika saker, ändå känner att vi passar in och får vara med? Vad skulle ni vilja ge för råd till Beiron i boken?
 • I boken om Beiron finns många olika hundar. Vilken hundras, eller vilket djur tror du att du skulle du vara om du var ett djur? Hurdana egenskaper har du? Vilket djur eller vilken hundras liknar du? Rita och berätta.
 • I boken ”Du bestämmer själv, Jori” vill hunden Jori öppna ett spa, men badankan vill bestämma över honom. Får man bestämma över andra? När har man inte rätt att bestämma över någon annan? Vem bestämmer hemma? Vem bestämmer i skolan? Vem bestämmer i landet ni bor i? Vilka saker i samhället kan barn bestämma om? Hur ska man göra om man skulle vilja bestämma mer? Hur ska man göra om man tycker att någon, till exempel en kompis, bestämmer för mycket?
 • Anna berättar för Milo att både Beiron och Jori, som är huvudpersoner i två av hennes böcker, är baserade på Annas hundar med samma namn. Fundera på vilka djur ni känner. Har ni egna husdjur eller har någon släkting eller vän ett husdjur? Bor det ett djur nära er, eller har ni någon gång blivit förtjust i ett djur ni mött? Skriv en berättelse om det djuret. Vad har djuret för drömmar och önskningar? Vad är djurets allra största rädsla? Vad tycker djuret mest om i hela världen? Hitta på! I berättelsen kan djuret prata.
 • I Annas bok ”Burman” dör Burmans gammelmormor Glitterina. Burman ska städa Glitterinas hem, men vill inte slänga bort något utan sparar allt i sina hamsterkinder. Varför gör Burman det tror ni? Varför är det svårt att slänga Glitterinas saker? Hur känns det när man är ledsen? Hur känns saknad? Hur kan man trösta någon som är ledsen?
 • I ”Burman” kommer Burman till en cirkus och känner sig äntligen gladare. Bokpratarbarnen testar cirkusprylar. På nätet finns många förslag på hur ni kan tillverka egna cirkusgrejer, t.ex. jongleringsbollar. Ordna en cirkus i klassen. Alla kan uppträda med något de är bra på. Kanske kan någon hjula, någon annan är kanske jättebra på att fingervirka och någon är kanske världsbäst på sudoku. Ni kan också göra en omvänd cirkus där alla uppträder med något de absolut inte kan. Kom ihåg att alla måste hurra och applådera!
10.09.2017 kl. 22:12

Katarinas skrivtips del 1

I den här säsongen av Estrids Bokklubb ger läsambassadör, modersmålslärare och författare Katarina von Numers-Ekman skrivtips kopplat till varje avsnitt. I den här videon ger hon ett tips utgående från Sanna Tahvanainens och Lena Frölander-Ulfs bok "Kurre Snobb och popcornen". Bokpratarbarnet Josef testar!

Vill du också testa? Fota popcornsfigurer och tagga #estridsbokklubb på Instagram eller dela med dig av din popcornslista som kommentar här på bloggen. Bland alla som deltar lottar vi ut boken "Kurre Snobb och popcornen". Det går också bra att delta via mejl! 

Jobbar ni med Estrids Bokklubb i skolan? Bland alla skolklasser som deltar med berättelser, skrivövningar och illustrationer lottar vi i slutet av säsongen ut bokpaket. Om popcornsuppgiften känns krånglig för er klass kan ni istället inspireras av Sannas funderingar kring mötet med Drottning Victoria och skriva en berättelse om då ni reser tillbaka i tiden! Skicka era bidrag till fantaskopfilms@gmail.com

07.09.2017 kl. 17:17

Inför andra avsnittet 18.9

Vill du förbereda dig för andra avsnittet av Estrids Bokklubb som sänds nästa måndag? Då kan du läsa och titta i de här böckerna, som Anna Härmälä både skrivit och illustrerat. 

Du hör inte hit, Beiron (av Anna Härmälä), Du bestämmer själv, Jori (av Anna Härmälä), Burman (av Anna Härmälä)

06.09.2017 kl. 01:04

En liten intervju med Milo

Milo Laurent är programledare i Estrids bokklubb. Här svarar han på några frågor.

Jag gillar böcker som: är roliga,spännande och där man fångas i bokens värld.
Om jag fick träffa en karaktär i en bok skulle jag helst träffa: Harry Potter 
En författare jag gärna skulle träffa: Susanne Collins, som är författare till "Hungerspelen" och "Gregor från ovanjord".  
En bra bok enligt mig just nu ska innehålla: spänning, humor och en bra huvudperson 
Jag gillar bokillustrationer som: är stämningsfulla och som har mycket färg. 
Mitt råd till den som inte gillar att läsa: är att läsa åtminstone en bok och sen tänka efter att gillade jag det.
 

06.09.2017 kl. 00:53

En liten intervju med Estrid

Estrid Airas är programledare i Estrids bokklubb. Här svarar hon på några frågor.


Jag gillar böcker som: är spännande, roliga och mystiska.
Jag gillar illustrationer som: har mycket detaljer och är som små konstverk på sidorna.
Min favoritbok när jag var liten: var någon bok som handlar om en kille som tappade bort sig i en affär och hittade massor med vänner där
En bokkaraktär jag gillar: Jag älskar Fred och George Weasley från Harry Potter!!
Om jag fick träffa en karaktär i en bok skulle jag helst träffa: Fred eller George, duh!!
En författare jag gärna skulle träffa: Ingelin Angerborn
En bok som jag tycker att alla borde läsa: Madicken!!
En klassisk berättelse som jag gärna skulle illustrera: Jag skulle älska att illustrera Pinocchio!
Om jag skrev en bok nu skulle den handla om: djur. Dom djuren (som troligen skulle vara hästar) skulle på något sätt vara magiska!!
Mitt bästa tips till den som vill bli författare/illustratör: Man måste öva på sin fantasi!!
Mitt råd till den som inte gillar att läsa: Bara läs, fråga inte varför, bara läs.

04.09.2017 kl. 22:56

Avsnitt 1: SANNA TAHVANAINEN, författare

Nu kan du se det första avsnittet av säsong 2 här:

 

04.09.2017 kl. 13:27

En liten intervju med Sanna

Foto: Nina Nordström

Sanna Tahvanainen är gäst i andra säsongens första avsnitt av Estrids bokklubb (4.9.2017). Sanna är författare.

En bok jag gillar jättemycket:  Tove Janssons novellsamling "Bildhuggarens dotter". Den handlar om när Tove var liten. Språket är ljuvligt och hennes sätt att beskriva och se på världen är ljuvligt. En underbar liten bok. Brukar läsa novellen "Granen" på julafton istället för julevangeliet! "Granen" handlar om när Tove och hennes pappa gick till Sandvikens tog för att köpa gran en smällkall tidig mörk decembermorgon. Och om vad som händer när något skört går i kras. 

Jag gillar böcker som: Har vackra omslag - köper ofta böcker på basen av omslaget. Sen är det roligt om också innehåller är bra. 

Jag gillar bokillustrationer som: är så fina att man vill riva ut dem från boken och rama in dem och hänga dem på väggen. 

Min favoritbok när jag var liten: "Mats får glasögon" av Jane Carruth och Tony Hutchings - om en mus - Älskar möss!!! - som ser dåligt men som inte vill ha glasögon - tills han en dag inser att han har allt att vinna på att skaffa just ett par glasögon. Man kan säga att boken handlar om vänskap och insikt. Jag hade just inga böcker som barn, men av någon anledning hade jag just denna och älskade den. 

En bokkaraktär jag gillar: Snorkfröken. Får man säga två? Kapten Haddock i Tintin. 

Om jag fick träffa en karaktär i en bok skulle jag helst träffa: Musen Mats i "Mats får nya glasögon", vi skulle förstås gå till massa glasögonbutiker och prova glasögon, skratta och prata. Sen skulle vi också gå till bokhandlar och kolla på böcker. Sa jag redan att jag gillar möss ;) och älskar glasögon?

Om jag var en bok skulle jag vara:  Exakt 180 sidor. Roman. Snyggt omslag. Oväntat innehåll. 

Bästa stället att läsa på:  I min sköna gråa sammetssoffa eller sängen. 

Om jag skrev en bok nu skulle den handla om: en mycket knepig familj. 

Mitt råd till den som inte gillar att läsa: Även om böcker är hela mitt liv, båda att skriva böcker och att läsa böcker så vill jag gärna påminna om att det finns annat i livet än just böcker. Jag växte upp i en familj där böcker inte fanns och inte heller hade ett värde. Så jag är van vid att det finns människor som lever ett helt liv utan att läsa. Synd, förstås. Men så är det. Jag tycker inte om att springa eller lyfta tyngder och kommer aldrig att göra det. Det är samma sak med böcker. De är inte för alla. MEN om jag ändå ska tipsa så säger jag: läs om något eller någon du är intresserad av! Man behöver inte läsa romaner, det finns mängder med kul faktaböcker. Och ett till tips: fråga råd av bibliotekarier - de vet fett mycket om bra böcker. 

27.08.2017 kl. 23:23

Inför första avsnittet 4.9

Vill du förbereda dig för första avsnittet av Estrids Bokklubb som sänds nästa måndag? Då kan du läsa någon av de här böckerna, som Sanna Tahvanainen skrivit. Hon är nämligen Estrids första gäst!

Kurre Snobb och popcornen (av Sanna Tahvanainen och Lena Frölander-Ulf), Silva och teservisen som fick fötter (av Sanna Tahvanainen och Sari Airola), Dröm om drakar (av Sanna Tahvanainen och Jenny Lucander)

27.08.2017 kl. 23:18

Till dig som är lärare – Avsnitt 1, säsong 2

Vill du arbeta med Estrids Bokklubb i din klass? Här får du några tips på hur ni kan behandla programmet.

Gäst i säsongens första avsnitt är Sanna Tahvanainen. Hon är författare, och har skrivit böcker både för barn och vuxna. Bilderboken ”Dröm om drakar”, som Sanna skrivit och Jenny Lucander illustrerat, var nominerad till Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur 2016. Sannas senaste barnbok heter ”Kurre Snobb och popcornen”, och den kom ut våren 2017.

Illustration av Lena Frölander-Ulf ur "Kurre Snobb och popcornen"

Förslag på diskussion och aktiviteter i klass:

 • Sannas bok ”Kurre Snobb och popcornen” handlar om en ekorre som blir beroende av popcorn. Vad innebär att vara beroende? Vad kan man vara beroende av? Det finns vuxna som är beroende av farliga saker som alkohol och droger, men också barn kan bli beroende t.ex. av att spela spel eller titta på youtube, av godis eller lemonad. Har ni någon gång tyckt så mycket om något att det har varit svårt att sluta med det? På vilka sätt kan det vara farligt eller dåligt att vara beroende? Vad kan man göra om man känner att man håller på att bli beroende av något? Vad kan man göra om man märker att någon annan håller på att bli beroende av något?
 • Boken ”Dröm om drakar” handlar om en stressad mamma som inte kan sova på nätterna. När hon äntligen somnar drömmer hon om drakar med olika egenskaper. Kan man visa egenskaper med kroppen och utan ord? Skriv många adjektiv på lappar, t.ex. stor, farlig, trött, arg, nyfiken, tung, envis. Dra tre lappar ur en burk och låt eleverna röra sig och låta som en drake med de egenskaperna. Hur rör sig en trött drake? Hur låter en tung drake? När ni tränat en stund på olika egenskaper kan eleverna turvis eller i par dra tre lappar och röra sig och låta enligt orden. De andra eleverna gissar hurdan drake det är.
 • Med lapparna i föregående övning kan ni också rita drakar. Dra tre lappar var och rita en drake som motsvarar egenskaperna. Ni kan lägga till egenskaper som beskriver utseende, t.ex. röd, randig, spräcklig. 
 • För vuxna har Sanna skrivit flera böcker om viktiga personer som levt förut, och med Estrid diskuterar hon vem hon helst skulle träffa om hon fick resa i tiden. Vem skulle ni vilja träffa? Vad skulle ni fråga? Vad skulle ni göra tillsammans?
 • Bokpratarbarnen testar, inspirerade av ”Kurre Snobb och popcornen”, hur många popcorn som ryms i munnen. Det här kanske inte är något för klassrummet, men kan vara väldigt roligt att testa på ett kalas!
27.08.2017 kl. 23:00

Säsong 2

Snart är det september, och för Estrids Bokklubb innebär det att en ny säsong drar igång! Den 4.9 är det dags för det första avsnittet med Estrid och underbara författaren Sanna Tahvanainen!

Anteckna redan nu höstens viktigaste datum:

4.9  Sanna Tahvanainen

18.9  Anna Härmälä

2.10  Tove Appelgren

16.10  Kasper Strömman

30.10  Minna Lindeberg

13.11  Maija Hurme

27.11  Martin Widmark

11.12  Malin Kivelä

Mellan avsnitten händer förstås en massa spännande här på bloggen, t.ex. lästips, presentationer, pedagogiska tips och skrivtips av Katarina von Numers-Ekman. Häng med!

 

22.08.2017 kl. 16:31

Boktips från tittare!

Vi har fått mera boktips av tittare. Underbara Liam tipsar om inte mindre än fyra böcker! Vi är glada att en av dem är Maija Hurmes och Anssi Hurmes Fladdermuspojken. Maija är nämligen gäst i Estrids Bokklubb i höst!

Vill du tipsa om en bok? Skicka ditt boktips som video eller text och bild till fantaskopfilms@gmail.com eller använd #estridsbokklubb på instagram så visar vi ditt tips på bloggen, fb eller instagram! Alla som skickar in tips får en bok som är skriven eller illustrerad av en av bokklubbens gäster!

10.08.2017 kl. 12:45

Boktips från tittare!

Det är sommarlov och förhoppningsvis läser du extra mycket! Om du inte vet vad du ska läsa får du ett boktips av fantastiska Edda:

Vill du tipsa om en bok? Skicka ditt boktips som video eller text och bild till fantaskopfilms@gmail.com eller använd #estridsbokklubb på instagram så visar vi ditt tips på bloggen, fb eller instagram! Alla som skickar in tips får en bok som är skriven eller illustrerad av en av bokklubbens gäster!

13.07.2017 kl. 12:27
Välkommen till Estrids Bokklubbsblogg! 
Estrids Bokklubb är en videoserie om barnböcker, barnboksförfattare och barnboksillustratörer. I serien läser 12-åriga Estrid och 11-åriga Milo böcker och intervjuar författarna och illustratörerna. Dessutom diskuterar också andra barn författarnas och illustratörernas böcker. Seriens tredje säsong sänds varannan måndag fr.o.m. 3.9.2018. 
 
Vill du dela med dig av boktips, skrivtips, texter du skrivit eller illustrationer du gjort? Du får gärna posta ditt bidrag som kommentar eller mejla det till fantaskopfilms@gmail.com
Bland alla som bidrar lottar vi ut barnböcker och bokpaket.
 
Är din klass intresserad av vårt bokpaket inför säsong 4? Kontakta fantaskopfilms@gmail.com så berättar vi mer!
 
Projektet är producerat av Fantaskop Films .
 
Projektet understöds av Svenska Kulturfonden.
 
Idé & Regi: Sanna Sofia Vuori
Manus: Sanna Sofia Vuori & Ida-Lina Nyholm
Producent: Hanna Lämsä
Film & Ljud: Timo Kari, Nina Nordström & Reetta Saarikoski
Klipp: Timo Kari, Reetta Saarikoski & Catariina Salo
Orginalmusik: Petri Winckel
Pedagogiskt material & bloggansvarig: Ida-Lina Nyholm
 
#estridsbokklubb
 
 

Kategorier

Senaste kommentarer