Henrikas uppgift till Estrid

I varje avsnitt av Estrids Bokklubb ger Estrids gäster henne skrivtips till en berättelse hon håller på med. I det andra avsnittet gav Henrika tipset att hitta på en hemlighet som huvudpersonen har samt en plats där berättelsen utspelar sig.

Vill du också delta med förslag till berättelsen? Välj en av figurerna som Estrid fick av Linda Bondestam (du hittar dem här), hitta på en hemlighet till figuren och platsen som berättelsen ska börja på. Du kan antingen skriva början på berättelsen eller bara tipsa om hemlighet och plats som kommentar till det här inlägget eller per mejl till fantaskopfilms@gmail.com

Bland alla som deltar lottar vi ut Henrika Anderssons bok "Nagu-nalle på djupa vatten". I slutet av säsongen lottar vi dessutom ut bokpaket till skolklasser som deltar med berättelser.

Publicerad 20.09.2016 kl. 15:56

Avsnitt 2 : HENRIKA ANDERSSON, författare

Nu kan du se avsnittet här:

 

 

Publicerad 19.09.2016 kl. 13:01

Edith presenterar sig

I varje avsnitt av Estrids Bokklubb diskuterar Estrid och en kompis avsnittets böcker. I andra avsnittet hälsar Estrids teaterkompis Edith Grahn på i Estrids soffa.

 

Namn: Edith
En bok jag gillar jättemycket: "Kalle och chokladfabriken" av Roald Dahl
Om jag var en bok skulle jag vara: En bok om Lasse-Majas detektivbyrå 
En bokkaraktär jag gillar: Saga Blom
Bästa stället att läsa på: I en säng i ett tyst rum
Min favoritbok när jag var liten: Böckerna om Castor av Lars Klinting och "Emilia och de små tanterna" av Camilla Mickwitz
Jag gillar illustrationer som: är detaljerade och innehåller många roliga småkryp.
En bra bok enligt mig just nu ska vara: spännande, mystisk och rolig

Publicerad 16.09.2016 kl. 20:55

Första delen av Estrids berättelse

Är du nyfiken på vad Estrid döpte Lindas figurer till? Här kommer hennes svar:

  Selma - är trött och älskar fester       

Herr Benjamino - är ordentlig och lekfull

 

Sigi - är blyg och misstänksam. Har bra humor.

 

Tack för alla fina bidrag vi fått både på bloggen och per mejl! Många av bidragen var väldigt roliga, och en del hela berättelser. Vi kommer att publicera några utvalda nästa vecka. I dag har vi dragit lott om vem som vinner Lindas nya bok "Djur som ingen sett utom vi" och lotten föll på Emmie, vars svar vi fick via mejl. Emmie tyckte att figurerna skulle heta Svansviftaren, Solfåret och Färgmonstret. Vi har kontaktat Emmie via mejl, men säger GRATTIS även här på bloggen!

Håll utkik i bloggen nästa onsdag då vi publicerar nästa uppgift i berättelsen. Vid varje uppgift lottar vi ut en bok, och i slutet av säsongen lottar vi ut bokpaket bland skolklasser som deltagit med berättelser!

Publicerad 16.09.2016 kl. 20:24

Henrika presenterar sig

Henrika Andersson är gäst i andra avsnittet av Estrids bokklubb (19.9.2016). Henrika är författare och har bland annat skrivit böckerna om Nagu-nalle.

Namn: Henrika Andersson

En bok jag tycker jättemycket om: "Sommarboken" av Tove Jansson

Om jag var en bok skulle jag vara: Hårdpärmad, uppslukande, rolig och trösterik

En bokkaraktär jag gillar: I Meg Rosoffs bok "Justin Case" finns en greyhound-hund som är Justins fantasidjur, men helt underbar och mycket viktig för berättelsen.

Bästa stället att läsa på: I sängen.

 

Fotografi: Lena Malm

Min favoritbok när jag var liten: "Den gröna boken" av Robert Graves, med illustrationer av Maurice Sendak. Den handlar om en föräldralös pojke som hittar en trollbok och förtrollar sig till en gammal man. Också i den här boken finns en lurvig, härlig hund som jagar kaniner men som efter trolleriet istället blir livrädd för kaniner.

Illustrationer som jag gillar: Ja, Maurice Sendak sa jag redan, och just nu är jag stort fan av Isol från Argentina (hon vann ALMA-priset, det största barn- o ungdomsbokspris som finns). Men det finns också många inhemska, härliga ilustratörer, som Linda Bondestam och Christel Rönns.

En bra bok enligt mig just nu: En bra bok får gärna vara både spännande och rolig, samtidigt som den lär mig nya saker och skapar en ny värld att vistas i.

 

Publicerad 14.09.2016 kl. 10:52

Till dig som är lärare – Avsnitt 2

Vill du arbeta med Estrids Bokklubb i din klass? Här får du några tips på hur ni kan behandla programmet.

Gäst i andra avsnittet är Henrika Andersson. Hon är författare, och har skrivit tre barnböcker, som handlar om kramdjuret Nagu-nalle. Dessutom har hon skrivit flera böcker som riktar sig till lite äldre barn och ungdomar, och också flera pjäser. Henrika är förutom författare regissör, skådespelare och läsambassadör. Hennes nyaste bok ”Nagu-nalle på djupa vatten” kom ut våren 2016.

Mer info om Henrika hittar du på hennes hemsida.

Illustration ur "Nagu-Nalle på djupa vatten", gjord av Christel Rönns

Förslag på diskussion och uppgifter i klass:

  • Hade eleverna kramdjur som de tyckte extra mycket om när de var små? Låt dem berätta om kramdjuren antingen muntligt eller skriftligt. Vad betyder kramdjuren för dem i dag? Kan man växa ifrån sitt kramdjur? Hur känns det? Hur känns det månntro för kramdjuret?
  • Nagu-nalle har fått sitt speciella namn eftersom han döptes på Nagu. Vad betyder namnet för ens identitet? Trivs eleverna med sina namn? Vad skulle de vilja heta om de inte hade sitt eget namn? Vet de varför de fått just det namnet? Ta reda på!
  • ​Gör egna listor, antingen hela klassen tillsammans eller parvis. Du kan förbereda genom att skriva lappar med teman för listorna och låta varje par dra varsin lapp eller så kan eleverna hitta på teman. Förslag på teman att göra listor på:

Sånt som hoppar

Sånt som är kallt

Sånt som rör sig snabbt

Sånt som flyger

Sånt man kan färdas i

Sånt som gamla människor gör

Sånt som bebisar gör

Sånt man kan hoppa på

Sånt man kan värma sig med

Sånt man kan rita med

 

Vad skulle eleverna vilja fråga av en författare? Fundera tillsammans och skriv gärna era förslag i kommentaren, så ber vi medverkande författare svara här i bloggen!

Du har väl inte missat att klassen kan vinna bokpaket? Delta med egna texter utgående från tipsen Estrid får av författarna och illustratörerna, skicka till fantaskopfilms@gmail.com och håll tummarna i slutet av säsongen då vi lottar ut bokpaketen. Första tipsen hittar du här. Under kategorin Pedagogiskt material (i balken till höger) samlar vi alla inlägg som du kan ha nytta av i ditt arbete. 

 

Publicerad 13.09.2016 kl. 11:20

Inför andra avsnittet 19.9

Vill du förbereda dig för andra avsnittet av Estrids Bokklubb? Då kan du kika i böckerna om Nagu-nalle, som är skrivna av bokklubbens andra gäst Henrika Andersson.

     

Alla böckerna om Nagu-nalle är skrivna av Henrika Andersson och illustrerade av Christel Rönns.

Publicerad 12.09.2016 kl. 16:26

Intervju i Pussel-bloggen

Bloggaren Charlotta Palander gjorde en intervju. Den kan ni läsa här.

 

 

Publicerad 10.09.2016 kl. 14:20

Sanna presenterar sig

Sanna Vuori är den som kom på hela idén till Estrids Bokklubb. Hon skirver manus, regisserar, är producent för programmet och mycket mer.

Namn: Sanna
En bok jag gillar jättemycket: Jag kan inte ge ett bestående eller ens speciellt långvarigt svar på frågan. Jag tror det väldigt ofta är den jag läst senast. Just nu är det alltså alla böcker som är med i Estrids Bokklubb. Och "Processen" av Franz Kafka.
Om jag var en bok skulle jag vara: En med många bilder i hörnen och mer studsig än logisk handling. En sådan där man på varannan sida funderar "nej vänta, var hon nu hans mosters mans släkting eller grannens fasters tandläkare?" Jag tror det regnar rätt ofta i den och pärmen är lite solblekt. Den är inte en del av en bokserie och kanske placerad mellan ett gammalt lexikon och en pekbok i hyllan.
En bokkaraktär jag gillar: Paradis-Oskar i "Rasmus på luffen" av Astrid Lindgren och Hemulen i "Hemulen som älskade tystnad" av Tove Jansson.
Bästa stället att läsa på: På en klippa vid havet eller i en mysig koja (jätteklyschigt svar, förlåt!)
Min favoritbok när jag var liten: "Hur gick det sen?" av Tove Jansson fascinerade mig både som helt liten och lite äldre liten (och fortfarande faktiskt), och en annan av Tove Jansson: "Farlig Midsommar". Skrattade åt teaterförberedelserna så jag nästan grät. Den är nog min favorit bland alla muminböcker.
Jag gillar illustrationer som: man blir glad av att finns till. Vackra och fula.
En bra bok enligt mig just nu ska innehålla: Vanliga människor med udda livsöden, ett snyggt omslag och en smart, lite sarkastisk men snäll syn på livet.

Publicerad 09.09.2016 kl. 11:02

Linda Bondestams nya bok utkommen!

NU har Linda Bondestams nyaste bok "Djur som ingen sett utom vi" kommit ut på Förlaget! Texten är skriven av Ulf Stark. Här hittar du info om boken.

 

Om du deltar med förslag på namn till figurerna Linda ritade till Estrid i första avsnittet så har du chans att vinna boken! Vi lottar ut ett exemplar bland alla som deltar med en kommentar här i bloggen eller mejlar sitt bidrag till fantaskopfilms@gmail.com. Här hittar du figurerna. Berätta gärna också hurdana du tror att de är!

Publicerad 08.09.2016 kl. 12:52

Schildts & Söderströms bjuder på Estrid-rabatt!

Titta vad fint! Schildts & Söderströms bjuder på rabatt på böcker av författare och illustratörer som är med i Estrids Bokklubb. Info hittar du här.

Publicerad 08.09.2016 kl. 11:13

Lindas uppgift till Estrid

I varje avsnitt av Estrids Bokklubb ber Estrid gästerna om skrivtips till hennes berättelse. I det första avsnittet ritade Linda Bondestam figurer till Estrid att skriva om. De här figurerna valde Estrid.

Vad tycker du att figurerna ska heta? Hurdana tror du att de är? Skriv en kommentar till det här inlägget eller mejla ditt bidrag till fantaskopfilms@gmail.com

Bland alla som deltar med texter lottar vi ut Linda Bondestams nyaste bok "Djur som ingen sett utom vi". I slutet av säsongen lottar vi dessutom ut bokpaket åt klasser som deltagit med texter som sträcker sig över hela säsongen.

Publicerad 06.09.2016 kl. 22:05

Estrid i radiointervju

Yle gjorde en intervju med Estrid och producent Sanna. Du kan läsa artikeln och lyssna på den här:

 

P.S. Själva radiointervjun finns längst ner i artikeln!

Publicerad 06.09.2016 kl. 19:57

Avsnitt 1: LINDA BONDESTAM, illustratör

Nu kan du se avsnittet här:

 

 

Publicerad 05.09.2016 kl. 08:52

Till dig som är lärare - Avsnitt 1

Vill du arbeta med Estrids Bokklubb i din klass? Här får du några tips på hur ni kan behandla programmet.

Gäst i första avsnittet är Linda Bondestam. Hon är en av Svenskfinlands mest kända barnboksillustratörer, och arbetar som illustratör på heltid. Linda har i de över tjugo böcker hon illustrerat samarbetat med många olika författare. Några hon jobbat med flera gånger är Ulf Stark, Stella Parland, Minna Lindeberg och Malin Kivelä. I det här blogginlägget kan du se vilka av Lindas böcker Estrid och hon pratar om. Mer info om Linda och hennes arbete hittar du på hennes hemsida. Boken “Den förträfflige herr Glad”, som Linda gjort illustrationerna till och Malin Kivelä skrivit, finns som animerad film. Du hittar den på areenan.

Illustration ur "Diktatorn" av Linda Bondestam och Ulf Stark

Förslag på diskussion i klass:

  • Hurdana illustrationer tycker eleverna om? Titta i olika bilderböcker, både sådana Linda Bondestam illustrerat och sådana andra gjort, och låt eleverna hitta exempel på bilder de tycker om.
  • Vad är det som gör en illustration bra? Vad är viktigt för att eleverna ska vilja titta på bilderna? Är det färgerna, innehållet, tekniken eller något annat?
  • Hur påverkar texten illustrationerna och hur påverkar illustrationerna texten? Kan man se på bilderna om historien är spännande, humoristisk eller läskig? På vilket sätt? Fundera tillsammans med eleverna och hitta exempel i böcker.
  • Hur skiljer sig illustrationerna i en bilderbok och en kapitelbok åt?
  • Vad är det för skillnad på bilder gjorda för små barn och bilder gjorda för äldre barn?
  • Skulle eleverna vilja arbeta som illustratörer? Varför/varför inte? Vad skulle vara roligast? Vad skulle vara svårast?
Publicerad 04.09.2016 kl. 21:21
Välkommen till Estrids Bokklubbsblogg! 
Estrids Bokklubb är en videoserie om barnböcker, barnboksförfattare och barnboksillustratörer. I serien läser 12-åriga Estrid och 11-åriga Milo böcker och intervjuar författarna och illustratörerna. Dessutom diskuterar också andra barn författarnas och illustratörernas böcker. Seriens andra säsong sänds varannan måndag fr.o.m. 4.9.2017. 
 
I Estrids Bokklubbs blogg ingår skrivtips av läsambassadören Katarina von Numers-Ekman. Du får gärna posta ditt bidrag som kommentar eller mejla det till fantaskopfilms@gmail.com
Bland alla som bidrar lottar vi ut barnböcker och bokpaket.
 
Projektet är producerat av Fantaskop Films .
 
Projektet understöds av Svenska Kulturfonden.
 
Idé & Regi: Sanna Sofia Vuori
Manus: Sanna Sofia Vuori & Ida-Lina Nyholm
Film & Ljud: Timo Kari, Nina Nordström & Reetta Saarikoski
Klipp: Timo Kari, Reetta Saarikoski & Catariina Salo
Orginalmusik: Petri Winckel
Pedagogiskt material & bloggansvarig: Ida-Lina Nyholm
 
#estridsbokklubb