Jennys uppgift till Estrid

I varje avsnitt av Estrids Bokklubb får Estrid tips av gästen på hur hon kan komma vidare i berättelsen hon själv håller på och skriver. I det sjätte avsnittet ger Jenny ett rittips. Hon säger att Estrid ska fundera på olika karaktärer och på hur de känner sig eller vad de gör. I programmet ritar Jenny en ångerfylld korvhandlare och Estrid ritar en blyg graffitiartist. 

 

Vill du också testa Jennys tips? Rita en kissnödig backhoppare, en avundsjuk fiskhandlare, en förälskad präst, en blyg graffitiartist eller en ångerfylld korvhandlare. Eller har du förslag på andra karaktärer att rita? Skicka din teckning per mejl till fantaskopfilms@gmail.com eller ge förslag på karaktärer som kommentar till detta inlägg.

Bland alla som deltar lottar vi ut Jenny Lucanders och Minna Lindebergs bok "Vildare, värre, Smilodon". Dragning av vinnare sker 27.11. I slutet av säsongen lottar vi dessutom ut bokpaket till skolklasser som deltar med berättelser.

 

16.11.2016 kl. 13:48

Avsnitt 6: JENNY LUCANDER, illustratör

Nu kan du se det sjätte avsnittet här:

 

14.11.2016 kl. 18:25

Sofia presenterar sig

I sjätte avsnittet av Estrids Bokklubb är Estrids kompis Sofia gäst i soffan.

Namn: Sofia Lehtinen
En bok jag gillar jättemycket: Hmm... Kanske boken "Ibland blir skogen vred" av Rebecka Åhlund 
Om jag var en bok skulle jag vara: "Sal 205" av Ingelin Angerborn (den var bra!!!) 
En bokkaraktär jag gillar: Lisa i en bok som heter "Tolv dagar i mitt liv", skriven av Lotta Olsson
Bästa stället att läsa på: soffan eller i min säng 
Min favoritbok när jag var liten: "När prinsessor tar semester" av Per Gustavsson 
Jag gillar illustrationer som: ger en olika känslor, t.ex. att ljusblått är en lycklig färg och rött och andra mörka färger är dystert.
En bra bok enligt mig just nu ska innehålla: Lycka, lite sorg, glädje, att någon kanske lyckas med något som hen övat på och att det finns fantasi och lite fakta. Något är kanske överdrivet konstigt medan något annat igen är väldigt äkta.

08.11.2016 kl. 00:22

Jenny presenterar sig

Jenny Lucander är gäst i sjätte avsnittet av Estrids bokklubb (14.11.2016). Jenny är illustratör och grafiker, och har illustrerat flera barnböcker men också läromedel, tidningar och reklam.

Namn: Jenny Lucander
En bok jag gillar jättemycket: "Bockarna Bruse på badhuset", illustrerad av Gry Moursund och med text av Bjørn F. Rørvik 
Om jag var en bok skulle jag vara: "Fröken Märkvärdig och Karriären" av Joanna Rubin Dranger
En bokkaraktär jag gillar: Lokvargen i boken med samma namn av Calle och Pernilla Stalfelt. Hen är verkligen cool.
Bästa stället att läsa på: I sängen under ett duntäcke med mina gosiga barn runt mig. Men obs, de måste vara gosiga och sams, annars får de inte vara med.
Min favoritbok när jag var liten: Det var så många. "Kriktor" av Tomi Ungerer, Babar-böckerna av Jean och Laurent de Brunhoffs, Barbapapa-böckerna av Annette Tison och Talus Taylor, "Allrakäraste syster" av Astrid Lindgren och Hans Arnold. Och senare alla kapitelböcker av Astrid Lindgren. Madicken, mycket Madicken. I vår familj har vi också alltid läst Tove och Lars Janssons muminserier och jag har alltid identifierat mig starkt med muminfamiljen.
Jag gillar illustrationer som: är känsliga, vilda och personliga. 
En bra bok enligt mig just nu ska: ha ett djup och väcka känslor. Den får gärna vara vågad och rolig och överraskande.

08.11.2016 kl. 00:09

Till dig som är lärare – Avsnitt 6

Vill du arbeta med Estrids Bokklubb i din klass? Här får du några tips på hur ni kan behandla programmet.

Jenny Lucander är illustratör och grafiker. Hon gör illustrationer för barnböcker, läromedel, tidningar och reklam. Bilderboken ”Dröm om drakar”, som Jenny illustrerat och Sanna Tahvanainen skrivit, var nominerad till Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur 2016. Hennes nyaste bok ”Vildare, värre, Smilodon”, skriven av Minna Lindeberg, kom ut hösten 2016.

Illustration ur "Dröm om drakar" av Jenny Lucander

Förslag på diskussion och aktiviteter i klass:

  • Estrid och Jenny diskuterar vad de tycker att är svårt att rita. Vad tycker eleverna att är allra svårast att rita? Vad skulle de vilja bli bättre på att rita? Hur gör man för att bli bättre på att rita något man tycker att är svårt?
  • Lyckas ni göra en bild enligt den svåra beställning Jenny en gång fått för en affisch? Rita enskilt eller tillsammans i grupp. Bilden ska innehålla: Ett bibliotek på en äng, en skog och tåg. I biblioteket ska det finnas en teater där någon spelar ett skådespel, en biosalong med besökare som äter popcorn, en verkstad för barn, en datorsal med datorer, en utställningshall med en konstutställning och ett café med gäster. Det ska finnas en orkester som spelar och dansare som dansar på gården. På bibliotekets tak ska det växa växter.
  • I Jennys bilder spelar färgen en stor roll. Titta på olika bilder med eleverna. Det kan vara illustrationer i Jennys och andra illustratörers bilderböcker, men även konstbilder och reklambilder. Hur påverkar färgerna känslan och stämningen i bilden? Vilka färger uppfattar eleverna som glada? Vilka är lugna? Vilka är skrämmande? Påverkar kombinationen av färger hur bilderna uppfattas? Ni kan fortsätta med nästa uppgift, om ni vill.
  • Testa hur färgerna påverkar. Eleverna ritar en egen linjeteckning, gärna med svart tusch, men blyerts går också bra så länge linjerna är tillräckligt tydliga och mörka. Innehållet kan vara fritt, eller så väljer ni någon situation eller ett tema, t.ex. ett kalas, en varg och en hare i skogen, en segelbåt på öppet hav. Kopiera elevernas teckningar i två eller flera exemplar. Eleverna får sedan färglägga bilden på olika sätt och försöka få fram olika känslor och stämningar. Vilka färger använder ni för en glad/lugn/hotfull känsla? Antingen kan ni välja känslan först eller färgen först och sedan diskutera hur teckningen uppfattas.
  • Rita figurer enligt Jennys uppgift till Estrid. Detta kan vara en bra extra uppgift att alltid kunna ta till i klassen när elever hunnit bli klara med sina andra uppgifter. Skriv antingen lustiga beskrivningar på lappar som eleverna kan välja bland, t.ex. en ledsen sotare, en knasig bagare, en sprallig hundägare, eller skriv lappar med olika adjektiv att placera i en burk och lappar med olika personer att placera i en annan burk. Ni kan också ha en burk med platser, om ni vill. Eleverna drar sedan en lapp ur varje burk och ritar enligt instruktionerna. Eleverna kan också själva hitta på ord till burkarna.
07.11.2016 kl. 21:08

Inför sjätte avsnittet 14.11

Vill du förbereda dig för sjätte avsnittet av Estrids Bokklubb som sänds nästa måndag? Då kan du kika i de här böckerna, som bokklubbens gäst Jenny Lucander illustrerat. 

Singer (av Katarina von Numers-Ekman med illustrationer av Jenny Lucander), Vildare, värre, Smilodon (av Minna Lindeberg och Jenny Lucander), Dröm om drakar (av Sanna Tahvanainen och Jenny Lucander)

06.11.2016 kl. 22:06

Andrea presenterar sig

Andrea Svanbäck är marknadsföringschef på Förlaget, och är en av dem som hjälper till med Estrids Bokklubb. Andrea ser till att vi får böcker att lotta ut och hjälper också till så att så många som möjligt får veta när nya avsnitt kommer.

 

Namn: Andrea Svanbäck

En bok jag gillar jättemycket: Läste just "Vänd om min längtan" av Ann-Luise Bertell, en helt underbar roman som utspelar sig både i Österbotten och Amerika, i nutid och dåtid. Missa inte!

Om jag var en bok skulle jag vara: hårdkokt, energisk och full av åsikter.

En bokkaraktär jag gillar: Älskade att läsa om alla tjejerna i den feministiska fantasyromanen "Naondel" av Maria Turtschaninoff. Slukade den på två kvällar!

Bästa stället att läsa på: På resa!

Min favoritbok när jag var liten: "Gonatt, mister Tom" av Michelle Magorian. Den handlar om föräldralöse, åttaårige William som under andra världskriget flyttar in hos Tom, en gammal ensam gubbe. Först har de svårt att förstå varandra men efterhand blir de bästa vänner.

Jag gillar illustrationer som: provocerar mig.

En bra bok enligt mig just nu ska innehålla: samtidskritik.

04.11.2016 kl. 12:08

Malins uppgift till Estrid

I varje avsnitt av Estrids Bokklubb får Estrid tips av gästen på hur hon kan komma vidare i berättelsen hon själv håller på och skriver. I det fjärde avsnittet ber hon Malin Klingenberg om skrivtips. Malin säger att Estrid ska hitta på en uppfinning som kan vara med i texten.

Vill du också hitta på en uppfinning? Hur skulle den fungera? Vem skulle använda den? Vad skulle den göra för nytta? Du kan antingen kommentera det här inlägget eller skicka ditt bidrag per mejl till fantaskopfilms@gmail.com

Dragning av vinnare sker 13.11.

Bland alla som deltar lottar vi ut Malin Klingenbergs nya bok "Den fantastiske Alfredo". I slutet av säsongen lottar vi dessutom ut bokpaket till skolklasser som deltar med berättelser.

02.11.2016 kl. 17:29

Fjärde delen av Estrids berättelse

Annika tipsade Estrid om att låta berättelsen leva vidare i huvudet också när man inte skriver. Det har Estrid gjort, och hon, Berta och deras kompis Stella satte sig ner för att fundera på hur det gick efter att Selmas bästa sked blivit i parken, där de bråkiga nu slåss med varandra...

Selma, Sigi och Herr Benjamino hade suttit hemma ett tag då Rosetta plötsligt ringde på. Hon räckte skeden till den ledsna Selma.

”Jag är stolt över dig, bra gjort” sa Herr Benjamino.

När Rosetta promenerade hem funderade hon att hon nog inte alls ville vara snäll.

”Jag passar inte som en snäll person, helt enkelt”, tänkte hon. Hon sprang hela vägen hem, skamsen.

Hemma hos sig funderade Rosetta ännu på vad hon egentligen gjort. Hon suckade. Ville hon vara snäll eller dum? Det var ju en fin känsla att vara snäll. Kanske hon borde vara snäll...

Samtidigt funderade också Herr Benjamino varför Rosetta gjorde som hon gjorde. Hon skulle ju aldrig göra nåt snällt, tänkte han. Det måste vara för att hon planerade nåt stort och dumt mot Selma och de andra..

Nästa dag ringde det på hos Rosetta. Det var Herr Benjamino, Selma och Sigi.

”Det du gjorde var ju inte så snällt!” sa herr Benjamino.

Rosetta blev ledsen. Hon som faktiskt ville vara snäll...

Den här gången kom alla bidrag till Annikas uppgift per mejl, och boken "Pinsamt och livsviktigt" lottades ut till Colin. Han har kontaktats via mejl, men får ett GRATTIS även här på bloggen! Colin har gjort en fantastiskt fin karaktärbeskrivning som du kan läsa nedan:

Hans är bra på att binda slipsar och är väldigt snäll. Han kan köra väldigt snabbt och han tuggar nästan alltid tuggummi. Hans har en hemlighet som är att han är en robot!

Hoppas Colin skriver en berättelse om Hans, det skulle vara roligt att få höra mera!

Håll utkik i bloggen på onsdag då vi publicerar nästa uppgift i berättelsen. Vid varje uppgift lottar vi ut en bok, och i slutet av säsongen lottar vi ut bokpaket bland skolklasser som deltagit med berättelser!

01.11.2016 kl. 13:28

Avsnitt 5: MALIN KLINGENBERG, författare

Nu kan du se det femte avsnittet här:

31.10.2016 kl. 23:28

Estrids Bokklubb i Expressen

Måste medges att vi blev riktigt glada över att bli omnämnda med positiva ord i Expressen i dag! Så här skriver Hanna Höglund:

 

 

Vi tycker också att programmet borde visas i alla svenska klassrum! Avsnitten hittar du lättast genom att klicka på kategorin "Avsnitt" i balken till höger här i bloggen. Läs hela Expressens artikel här.

Flera rikssvenska bloggar har också uppmärksammat Estrids Bokklubb i dag, en som kallar programmet för Barnens Babel, en som tycker att programmet är modigten som hyllar skarpa och pålästa Estrid och en fantastisk lång analys av både programmet och tilläggsmaterialet här på bloggen. Så otroligt glada vi blir över alla hurrarop!

31.10.2016 kl. 13:51

Joshua presenterar sig

I femte avsnittet av Estrids Bokklubb är Estrids skolkompis Joshua gäst i soffan.

Namn: Joshua Heselius

En bok jag gillar jättemycket: "Fängelsemysteriet" av Martin Widmark

Om jag var en bok skulle jag vara: tjock.

En bokkaraktär jag gillar: Harry Potter

Bästa stället att läsa på: är i sängen.

Min favoritbok när jag var liten: "Lilla Dino vill bli stor" av Helene Rundgren och Amanda Eriksson

Jag gillar illustrationer som: är fina.

En bra bok enligt mig just nu ska innehålla: ett mysterium.

27.10.2016 kl. 12:12

Malin presenterar sig

Malin Klingenberg är gäst i femte avsnittet av Estrids bokklubb (31.10.2016). Malin är författare och har bland annat skrivit böckerna om Patrik, Irene och pensionärsmakten.

 

Namn: Malin Klingenberg

En bok jag gillar jättemycket: "Korpens sång" av Per Nilsson

Om jag var en bok skulle jag vara: fartfylld och kanske lite rolig

En bokkaraktär jag gillar: Barbro i "Jättehemligt", "Världshemligt" och "Bladen brinner" av BarbroLindgren (fast jag vet inte om man kan kalla henne för en bokkaraktär, för hon finns ju på riktigt).

Bästa stället att läsa på: Bekvämast är det i en säng eller i en soffa, med mjuka kuddar och en varm filt. Men läsa kan – och ska – man göra överallt!

Min favoritbok när jag var liten: "Mysteriet på Willoughby Chase" av Joan Aiken. Jag lånade den säkert sju eller åtta gånger från biblioteket under loppet av ett par år.

Jag gillar illustrationer som: jag upptäcker nya detaljer i varje gång jag tittar på dem.

En bra bok enligt mig just nu ska innehålla: lite av varje. Jag tycker om böcker som kan vara vemodiga och roliga och spännande på samma gång.

26.10.2016 kl. 11:56

Till dig som är lärare – Avsnitt 5

Vill du arbeta med Estrids Bokklubb i din klass? Här får du några tips på hur ni kan behandla programmet.

Gäst i femte avsnittet är Malin Klingenberg. Hon är författare och har huvudsakligen skrivit kapitelböcker för barn. I serien om Patrik, Irene och pensionärsmakten har hittills fyra böcker kommit ut. Den nyaste heter ”Den fantastiske Alfredo”, och den kom ut hösten 2016. Med boken ”Alberta Ensten och Uppfinnarkungen” var hon nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2015.

Illustration ur "Den fantastiske Alfredo" av Joanna Vikström Eklöv

Förslag på diskussion i klass:

  • Malins böcker är väldigt humoristiska. Hurdan tycker eleverna att en bok ska vara för att vara rolig? Vad skrattar de åt? Vad är inte roligt?
  • Flera av figurerna i Malins böcker har roliga namn, t.ex. heter en av bovarna i böckerna om pensionärsmakten Bi-Keps och pensionärsmaktens ledare heter Bengta-Louise af Pärlemor. Hitta på roliga namn på karaktärer. Alla elever kan hitta på varsitt namn som de skriver på en lapp. Placera lapparna i en burk och låt alla elever dra varsin lapp. Använd det roliga namnet som utgångspunkt för en berättelse, en sketch eller en teckning. Fundera på hurdana egenskaper någon med namnet kan tänkas ha. Ibland kan namnet berätta något om karaktären och ibland kan det vara roligt om karaktären är raka motsatsen till sitt namn (om exempelvis någon som heter Bamse-Per är väldigt liten).
  • Estrid och Malin funderar på hurdana pensionärer de själva tror att de kommer att bli. Är man likadan när man är gammal som när man är ung? Tror eleverna att de kommer att ändras när de blir gamla? På vilket sätt? Vad tror de att de kommer att göra när de är pensionärer? Fundera också på någon som ni känner som är pensionerad eller gammal. Hurdan tror ni hen var som barn? Om ni vill kan ni intervjua någon äldre släkting eller någon vuxen som arbetar på skolan. På vilka sätt tycker den intervjuade att hen ändrats sen barndomen? På vilka sätt är hen likadan?
  • Malins böcker finns en massa roliga uppfinningar. Malin presenterar en kreativ ordkonstövning som hon hittat på för Estrid. Tillsammans hittar de på uppfinningar med hjälp av tärningar. Ni kan göra likadana tärningar till klassen genom att limma symboler på tre tärningar, eller använda er av tre högar med kort. En hög (eller tärning) berättar vem som ska använda uppfinningen, en berättar om en egenskap uppfinningen har och en berättar vad uppfinningen gör. Gör övningen i mindre grupper (ni behöver lika många uppsättningar tärningar/kort som antalet grupper) där en av deltagarna slår tärningarna eller drar korten och alla i gruppen tillsammans hittar på många fantasifulla och roliga uppfinningar. Ni kan välja en av uppfinningarna och fortsätta med nästa uppgift, om ni vill.
  • En hurdan uppfinning skulle eleverna helst uppfinna? Vad skulle den göra och hur skulle den fungera? Eleverna kan rita sin uppfinning och skriva hur den fungerar. Gör gärna också ritningar som visar hur uppfinningen ska byggas. Om ni vill kan ni sedan bygga uppfinningarna tredimensionellt av skräpmaterial. De blir fina om ni målar dem! Tänk på att använda rätt slags färg (sprayfärg brukar fungera bäst), en del färger fastnar inte på den glansiga yta förpackningar ofta har.

Observera att avsnitten laddas upp under måndagen. För att inte råka ut för att avsnittet inte finns tillgängligt när ni ska titta kan det därför vara skäl att planera in det en annan dag i veckan!

25.10.2016 kl. 15:30

Inför femte avsnittet 31.10

Vill du förbereda dig för femte avsnittet av Estrids Bokklubb som sänds nästa måndag? Då kan du läsa någon av Malin Klingenbergs böcker om pensionärsmakten, för då är hon nämligen Estrids gäst!

   

Alla de fyra böckerna om pensionärsmakten är skrivna av Malin Klingenberg och illustrerade av Joanna Vikström Eklöv.

24.10.2016 kl. 14:20
Välkommen till Estrids Bokklubbsblogg! 
Estrids Bokklubb är en videoserie om barnböcker, barnboksförfattare och barnboksillustratörer. I serien läser 12-åriga Estrid och 11-åriga Milo böcker och intervjuar författarna och illustratörerna. Dessutom diskuterar också andra barn författarnas och illustratörernas böcker. Seriens tredje säsong sänds varannan måndag fr.o.m. 3.9.2018. 
 
Vill du dela med dig av boktips, skrivtips, texter du skrivit eller illustrationer du gjort? Du får gärna posta ditt bidrag som kommentar eller mejla det till fantaskopfilms@gmail.com
Bland alla som bidrar lottar vi ut barnböcker och bokpaket.
 
Projektet är producerat av Fantaskop Films .
 
Projektet understöds av Svenska Kulturfonden.
 
Idé & Regi: Sanna Sofia Vuori
Manus: Sanna Sofia Vuori & Ida-Lina Nyholm
Producent: Hanna Lämsä
Film & Ljud: Timo Kari, Nina Nordström & Reetta Saarikoski
Klipp: Timo Kari, Reetta Saarikoski & Catariina Salo
Orginalmusik: Petri Winckel
Pedagogiskt material & bloggansvarig: Ida-Lina Nyholm
 
#estridsbokklubb
 
 

Kategorier

Senaste kommentarer