Avsnitt 4: ANNIKA SANDELIN, författare

Nu kan du se fjärde avsnittet här:

Publicerad 17.10.2016 kl. 18:33

Cilla presenterar sig

Cilla Eriksson jobbar på Richardsgatans bibliotek i Helsingfors, och är en av dem som hjälper till med Estrids Bokklubb. Visste du att du hittar böckerna som är med i programmet om du skriver in estrid16 i sökfältet på helmet.fi (huvudstadsregionens bibliotek)? Bra va?

Namn: Cilla
En bok jag gillar jättemycket: "Dödens bröder" av Åsa Lind med bilder av Johan Unenge    
Om jag var en bok skulle jag vara: en älskad bilderbok
En bokkaraktär jag gillar: Lotta i "Barnen på Bråkmakargatan" av Astrid Lindgren
Bästa stället att läsa på: i min fåtölj
Min favoritbok då jag var liten: Astrid Lindgrens "Bullerbyboken", speciellt kapitlet då Lisa får eget rum. 
Jag gillar illustrationer som överraskar och får mig att återvända till boken om och om igen.
En bra bok enligt mig just nu ska innehålla spänning, en god berättelse och gärna med en twist (överraskning) på slutet.

Publicerad 13.10.2016 kl. 22:15

Annika presenterar sig

Annika Sandelin är gäst i fjärde avsnittet av Estrids bokklubb (17.10.2016). Annika är författare och har bland annat skrivit böckerna om Yoko och flera diktböcker för barn.

 

Namn: Annika Sandelin

En bok jag tycker jättemycket om: "Mördarens apa" av Jacob Wegelius

Om jag var en bok skulle jag vara: Alla böcker jag själv skrivit är väl delvis jag.

En bokkaraktär jag gillar: Loranga i Barbro Lindgrens bok "Loranga, Masarin och Dartanjang".

Bästa stället att läsa på: Var som helst. När en bok är riktigt bra glömmer man ändå var man är.

Min favoritbok när jag var liten: "Bananbok" av Lennart Hellsing och "Ronja Rövardotter" av Astrid Lindgren. Det var nog Ronja som berörde mig allra mest när jag var barn.

Jag gillar illustrationer som: är uttrycksfulla, som både understöder texten och tillför något.

En bra bok enligt mig just nu ska innehålla: Äkta känslor, ett personligt sätt att se på världen och ett bra språk.

 

Publicerad 12.10.2016 kl. 13:50

Till dig som är lärare – Avsnitt 4

Vill du arbeta med Estrids Bokklubb i din klass? Här får du några tips på hur ni kan behandla programmet.

Gäst i fjärde avsnittet är Annika Sandelin. Hon är författare och bibliotekarie, och har skrivit flera diktböcker för små barn, bland annat ”Råttan Bettan och masken Baudelaire”, som nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2014 och ”Potatisens dröm”, som kom ut 2016. Hösten 2016 utkom också kapitelboken ”Pinsamt och livsviktigt  –  Yokos nattbok 2”, som är den andra i en serie om flickan Yoko och riktar sig till barn i mellanåldern.

Illustration ur "Potatisens dröm" av Karoliina Pertamo

Förslag på diskussion i klass:

  • Estrid och Annika pratar om kapitelböckerna om Yoko, som skriver nattbok. Det är samma som en dagbok, men Yoko skriver den på natten och kallar den därför nattbok. Skriver eleverna dagbok? Vad har dagboken för funktion? Vad skriver man om och på vilket sätt? Finns det något man aldrig skulle skriva i en dagbok? Finns det sådant man bara skriver i dagboken men inte berättar för någon annan? Har elevernas föräldrar skrivit dagbok när de var små, eller skriver de fortfarande? Det finns många kända personer som skrivit dagböcker och dagböcker som har blivit romaner. Prata till exempel om Anne Franks dagbok. Vad har dessa dagböcker för funktion i dagens samhälle?
  • Skriver man fortfarande dagbok på samma sätt som tidigare? I dag finns det många olika tekniker och metoder för att berätta om sitt liv, till exempel bloggar, videodagböcker, fotodelningstjänster (till exempel instagram och flickr) och poddar. Hur förändrar det sättet att berätta om sitt liv? Berättar man andra saker i en hemlig dagbok än i exempelvis en blogg? Använder eleverna sig av digitala distributionskanaler? Vad publicerar de där? Hurdana digitala konton tycker de själva om?
  • I avsnittet är Estrid på biblioteket, där också Annika arbetar. Vi får veta vad som händer med en bok när vi reserverar den på biblioteket. Blev eleverna förvånade över vad som hände med boken, eller var det ungefär som de hade tänkt sig? Hur placeras böcker i ett bibliotek? Hur vet man var man ska hitta en bok man söker och hur vet bibliotekarien var i hyllan boken ska placeras? Om ni har möjlighet, så besök ett bibliotek och titta på markeringarna på bokens rygg. Vad tror ni att de betyder? Hittar ni likheter mellan markeringarna på böcker som står nära varandra i hyllorna? Fråga också gärna en bibliotekarie! Mer info om hur böcker på biblioteken är ordnade på Helmets sidor.
  • Läsambassadören Katarina von Numers-Ekman har gjort ett pedagogiskt material till ”Yokos nattbok”. Du hittar materialet här.

Observera att avsnitten laddas upp under måndagen. För att inte råka ut för att avsnittet inte finns tillgängligt när ni ska titta kan det därför vara skäl att planera in det en annan dag i veckan!

Publicerad 11.10.2016 kl. 15:03

Inför fjärde avsnittet 17.10

Vill du förbereda dig för fjärde avsnittet av Estrids Bokklubb som sänds nästa måndag? Då är Annika Sandelin gäst, och Estrid har förberett sig genom att läsa de här böckerna.

Yokos nattbok (av Annika Sandelin med illustrationer av Linda Bondestam), Potatisens dröm (av Annika Sandelin med illustrationer av Karoliina Pertamo), Yokos nattbok 2 - Pinsamt och livsviktigt (av Annika Sandelin med illustrationer av Linda Bondestam)

Publicerad 10.10.2016 kl. 12:51

Katarina presenterar sig

Katarina von Numers-Ekman arbetar som läsambassadör, och är en av dem som hjälper till med Estrids Bokklubb. Via Katarina får lärare, pedagoger och andra som är intresserade av läsning reda på när det kommer nya avsnitt eller blogginlägg.

Namn: Katarina von Numers-Ekman
En bok jag gillar jättemycket: "Tordyveln flyger i skymningen" av Maria Gripe
Om jag var en bok skulle jag vara:  "Potatisens dröm" av Annika Sandelin och Karoliina Pertamo
En bokkaraktär jag gillar: Siri i Frida Nilssons "Ishavspirater"
Bästa stället att läsa på: I solstolen på terassen.
Min favoritbok när jag var liten: "Trollkarlens hatt" av Tove Jansson
Jag gillar illustrationer som man hittar nya saker i fast man läst boken många gånger.
En bra bok enligt mig just nu ska innehålla nånting som får hjärtat att klappa hårdare och nånting som får hjärnan att tänka nya tankar.

Publicerad 07.10.2016 kl. 17:57

Stinas uppgift till Estrid

I varje avsnitt av Estrids Bokklubb får Estrid tips av gästen på hur hon kan komma vidare i berättelsen hon själv håller på och skriver. I det tredje avsnittet ber hon Stina Wirsén rita en fiende till huvud-personerna. Stina ritar först en arg brokig och senare, efter att vi filmat klart, ritar hon några till. Här ser du Stinas arga figurer!

Vill du också delta med förslag till berättelsen? Vad tycker du att fienderna ska heta, och på vilket sätt är de fiender till de andra figurerna i berättelsen? Varför är figurerna så arga? Du hittar huvudpersonerna här. Du kan antingen kommentera det här inlägget eller skicka ditt bidrag per mejl till fantaskopfilms@gmail.com

Bland alla som deltar lottar vi ut en av Stina Wirséns böcker. I slutet av säsongen lottar vi dessutom ut bokpaket till skolklasser som deltar med berättelser.

I dag är det världslärardagen, så vi passar på att gratta alla lärare som kikar in här! Vilket fantastiskt jobb ni gör!

Publicerad 05.10.2016 kl. 13:29

Avsnitt 3 : STINA WIRSÉN, illustratör och författare

Nu kan du se det tredje avsnittet här:

 

 

 

 

Publicerad 03.10.2016 kl. 12:48

Andra delen av Estrids berättelse

Henrika Andersson gav Estrid tipset att hitta på tre egenskaper till huvudpersonen, en hemlighet samt en plats där berättelsen börjar. 

Som huvudperson valde Estrid Fåret Selma. Selmas hemlighet är att hon har en syster. Systern kan inte tala. Selma är rädd att hennes kompisar skulle bli arga då hon hon inte tidigare berättat om systern och vågar därför inte berätta..

 

 

Selma är bra på:

- att baka ugnspannkaka

- springa, hon är snabb

- smyga ljudlöst, man kan ha nytta av sånt

 

Plats där berättelsen börjar: Ute i en mysig park på dagen.

 

 

Berättelsen börjar:

Selma, Sigi och Herr Benjamino är i parken och har en mysig picknick. De äter bullar och dricker äppelsaft. De här typerna har varit vänner mycket länge.

Herr Benjamino är italiensk och tycker om basilika. Han sätter basilika på allt han äter. Också i bullarna och i saften. Selma är sömnig. Hon älskar fester. Sigi är försiktig.

”Benjamino..?” säger Sigi.

”Vad?” svarar Herr Benjamino.

Sigi funderar på nåt bra och roligt att säga om basilikan.

Den här gången fick vi ide flesta bidragen per mejl. Tack för dem! Vi har dragit lott om vem som vinner Henrikas bok "Nagu-nalle på djupa vatten" och den här gången föll lotten på Oscar. Han tyckte att berättelsen skulle utspela sig bland mörka skogar. GRATTIS till boken Oscar!

Håll utkik i bloggen nästa onsdag då vi publicerar nästa uppgift i berättelsen. Vid varje uppgift lottar vi ut en bok, och i slutet av säsongen lottar vi ut bokpaket bland skolklasser som deltagit med berättelser!

Publicerad 30.09.2016 kl. 19:37

Amos presenterar sig

I tredje avsnittet av Estrids Bokklubb har Estrid med sin yngsta kompis Amos. Amos tittar på böcker av Stina Wirsén.

 

Namn: Amos Palmén

En bok jag gillar jättemycket: Lilla Anna och trollerihatten

En bokkaraktär jag gillar: Pippi Långstrump är bäst! Och Långa Farbrorn.

Bästa stället att läsa på: mitt fina tält med alla mina små djur som Tigern Lilja, Julian Snabel och Pupukanin Peter.

Min favoritbok som liten: jag är ännu himla liten, men jag började tidigt tugga på böcker och har t.ex. ätit upp en bok om färger (gult var godast).

Jag gillar illustrationer som: är klara och tydliga. Också böcker med hål är enastående.

En bra bok enligt mig just nu ska innehålla: roliga djur eller människor och överraskande och lite spännande händelser så som Hemulens dammsugare i Hur gick det sen? eller trolleri som går lite fel.

Publicerad 29.09.2016 kl. 21:55

Stina presenterar sig

Foto: Maria Annas

Stina Wirsén är gäst i tredje avsnittet av Estrids bokklubb (3.10.2016). Stina är illustratör, och har också skrivit några barnböcker.

 

Namn: Stina Wirsén
En bok jag gillar jättemycket: Böckerna om Sparvel av Barbro Lindgren
Om jag var en bok skulle jag vara: "Nu är vi gorillor låtsas vi", av Barbro Lindgren
En bokkaraktär jag gillar: Lilla My
Bästa stället att läsa på: I sängen
Min favoritbok när jag var liten: Får man säga Kalle Anka?
Jag gillar illustrationer som: Är spännande och vackra och roliga och fula och farliga!
Just nu läser jag: Dilsa Demorbag Stens "Stamtavlor" och Alice Millers " Det självutplånande barnet", två vuxenböcker. Och så har jag köpt jättefina gamla barnböcker på loppis i Portugal, jag tittar bara på bilderna för jag kan inte portugisiska.

Publicerad 28.09.2016 kl. 10:21

Till dig som är lärare – Avsnitt 3

Vill du arbeta med Estrids Bokklubb i din klass? Här får du några tips på hur ni kan behandla programmet.

Gäst i tredje avsnittet är Stina Wirsén. Hon är en av Sveriges mest kända illustratörer. Stina har både illustrerat andra författares barnböcker och skrivit och illustrerat egna barnböcker. Dessutom gör hon modeillustrationer, illustrationer till tidningar och reklam och mycket mer. Stina har fått många fina priser för sitt arbete, bl.a. Heffaklumpspriset och Elsa Beskow-plaketten. Mer info om Stina hittar du på hennes hemsida.

Illustration ur "En liten skär och många små brokiga" av Stina Wirsén

 

Förslag på diskussion och aktiviteter i klass:

  • Stina och Estrid funderar på hur de gör en illustration. Estrid planerar oftast först vad hon ska rita eller måla, men ibland blir det ändå något annat när hon sätter igång. Stina brukar bara börja och sedan växer bilden fram. Hur gör eleverna? Planerar de sina bilder eller arbetar de mer spontant? Hur skulle det vara att jobba på det andra sättet? Vad är fördelarna och nackdelarna med de olika sätten att arbeta?
  • Titta parvis eller i grupper på någon av Stinas bilder med många figurer. Ni hittar dem i boken ”En liten skär och många små brokiga”. Vilka figurer tycker eleverna om? Varför tycker de om just de figurerna? Tycker alla om samma figurer? Ni kan också öva er på att beskriva egenskaper genom att en elev väljer en av figurerna och beskriver den för de andra, en egenskap åt gången (t.ex. Den är arg. Den har vassa tänder. Den har en rosett i håret. Den har en prickig klänning.). De andra eleverna gissar vilken figur eleven tänker på innan nästa egenskap beskrivs. Leken kan göras lättare eller svårare beroende på om eleven först väljer en egenskap som många av figurerna har eller en som är unik för just den figuren.
  • Stinas bok ”Vem är stor?” handlar om när figurerna i serien Vem? har blivit vuxna. Läs eller titta i den och jämför med en Vem-bok där figurerna är små. Fundera på andra barnboksfigurer som ni känner till och diskutera hurdana de skulle kunna bli när de blir vuxna.
  • Stinas figurer är uttrycksfulla, och det är lätt att se om de är arga, glada, blyga eller ledsna trots att de är uppbyggda av ganska enkla former. Vad beror det på? Ofta är det kroppsställningen, ögonbrynen och munnen som avgör. Titta noga hur Stina har gjort. Pröva att rita figurer med olika humör. Om ni vill kan ni samla lappar med humörord i en burk och så drar varje elev ett humör de ska försöka få fram så tydligt som möjligt i sin figur. Förslag på olika humör: arg, glad, rädd, ledsen, lycklig, nervös, orolig, skraj, förvånad, busig, retsam, blyg.
  • Tips: på Stinas hemsida finns utprintbara figurer som Stina påbörjat och som man själv kan göra klara genom att färglägga eller klä i tyger, färgat papper, trådar och dylikt. Här finns också tips på hur du kan göra en nåldyna i Stinas stil.

Observera att avsnitten laddas upp under måndagen. För att inte råka ut för att avsnittet inte finns tillgängligt när ni ska titta kan det därför vara skäl att planera in det en annan dag i veckan!

Publicerad 27.09.2016 kl. 14:05

Inför tredje avsnittet 3.10

Vill du förbereda dig för tredje avsnittet av Estrids Bokklubb som sänds nästa måndag? Då kan du kika i de här böckerna, som bokklubbens tredje gäst Stina Wirsén illustrerat. Några av dem har hon också skrivit!

Rita (av Stina Wirsén), Vem är stor? (av Stina Wirsén), En liten skär och många små brokiga (av Carin Wirsén och Stina Wirsén), Systern från havet (av Ulf Stark och Stina Wirsén), Vem bestämmer? (av Stina Wirsén)

Publicerad 26.09.2016 kl. 17:50

Petra presenterar sig

Petra Louhimies jobbar med sociala medier på HBL. Det är hon som ser till att Estrids Bokklubb syns i annonser i tidningen, på HBL:s facebooksida och på webbsidorna. Dessutom har hon koll på hur många som har tittat på avsnitten, vilken tid flest personer tittar och hur länge ni tittar!

 

Namn: Petra
En bok jag gillar jättemycket: "Spelkortsmysteriet" av Jostein Gaarder. Fick den av min gudmor när jag fyllde nio och läste den under tonåren säkert 20 gånger. Pärmen är sliten och sidorna lite gulnade. Borde kanske läsa den på nytt och kolla om jag fortfarande gillar den lika mycket.
Om jag var en bok skulle jag vara: Kanske en kokbok med härliga men lättlagade recept, fina bilder och känsla av kärlek och mys.
En bokkaraktär jag gillar: Pippi Långstrump
Bästa stället att läsa på: I en bekväm fåtölj. 
Min favoritbok när jag var liten: Böckerna om Uppo-Nalle och om Pippi Långstrump. Och Mauri Kunnas-böcker! Kan inte välja bara en...:)
Jag gillar illustrationer som: är påhittiga och lite udda. 
En bra bok enligt mig just nu ska innehålla: Mystik, intressanta karaktärer och spänning.

Publicerad 23.09.2016 kl. 16:15

Första uppgiften - några svar vi fick

Vi fick en mängd fina svar på Linda Bondestams första uppgift till Estrid. Du hittar flera fina förslag bland kommentarerna i inlägget, men största delen svar kom via mejl. Ödlan fick fantastiskt kreativa tolkningar! Här är några av svaren vi fick:

Linnéas förslag på namn och egenskaper för hunden:

Jag heter Sniff. Jag är oftast glad och nyfiken. Jag tycker om att leka och det bästa med allt är att jag älskar mat. 


Melanies förslag för alla tre figurer:

Hunden Sanna. Den bor i en godismaskin på Strösselgatan. Godiskuddarna är mjuka. 
Toffs är ett får som bor i en blomma med dusch. På gatan Nypon. 
Mysis
(ödlan) bor i sitt hus på Monstergatan 5. Han har en lampa som är utanför taket.

 

Arturs förslag för ödlan:

Det här är Kroko och han är hundra år. Han är farlig och han är rovätare. Kroko är grön. Taggana är svarta. Kroko jagar andra djur på natten. Kroko är snabb fast han har korta ben. Kroko bor ensam i en grotta. Man kan lätt känna igen honom för att han har tre tår.

 

Och slutligen Frejas förslag för ödlan:

Det här är Hortenssia. Hon är en kamoflageödla. Det är korsning mellan ödla och tvåhörning. Hortenssia har en lila kropp, och regnbågs färgade taggar. Och hon kan kamoflera sig. Kamoflageödlor är mycket sällsynta, och dom kan var farliga om dom blir arga. Kamoflageödlor blir jätte lätt iriterrade, om man rör deras taggar blir dom rädda och springer iväg. Dom lever i regnskogar och där man minst anar. Om det ligger glitter på golvet så vet man att det bor en Kamoflageödla i sitt hus. Precis som enhörningen har kamoflageödlans taggar magiska krafter. Kamoflageödlan kan leva i flera miljarder år. 

 

Utlottningen av Lindas bok är redan gjord, den vann Emmie, men nu har du chans att vinna Henrika Anderssons bok "Nagu-nalle på djupa vatten". Delta med ditt bidrag här eller via mejl till fantaskopfilms@gmail.com

Publicerad 22.09.2016 kl. 19:16
Välkommen till Estrids Bokklubbsblogg! 
Estrids Bokklubb är en videoserie om barnböcker, barnboksförfattare och barnboksillustratörer. I serien läser 12-åriga Estrid och 11-åriga Milo böcker och intervjuar författarna och illustratörerna. Dessutom diskuterar också andra barn författarnas och illustratörernas böcker. Seriens andra säsong sänds varannan måndag fr.o.m. 4.9.2017. 
 
I Estrids Bokklubbs blogg ingår skrivtips av läsambassadören Katarina von Numers-Ekman. Du får gärna posta ditt bidrag som kommentar eller mejla det till fantaskopfilms@gmail.com
Bland alla som bidrar lottar vi ut barnböcker och bokpaket.
 
Projektet är producerat av Fantaskop Films .
 
Projektet understöds av Svenska Kulturfonden.
 
Idé & Regi: Sanna Sofia Vuori
Manus: Sanna Sofia Vuori & Ida-Lina Nyholm
Film & Ljud: Timo Kari, Nina Nordström & Reetta Saarikoski
Klipp: Timo Kari, Reetta Saarikoski & Catariina Salo
Orginalmusik: Petri Winckel
Pedagogiskt material & bloggansvarig: Ida-Lina Nyholm
 
#estridsbokklubb
 
 

Kategorier

Senaste kommentarer