Joshua presenterar sig

I femte avsnittet av Estrids Bokklubb är Estrids skolkompis Joshua gäst i soffan.

Namn: Joshua Heselius

En bok jag gillar jättemycket: "Fängelsemysteriet" av Martin Widmark

Om jag var en bok skulle jag vara: tjock.

En bokkaraktär jag gillar: Harry Potter

Bästa stället att läsa på: är i sängen.

Min favoritbok när jag var liten: "Lilla Dino vill bli stor" av Helene Rundgren och Amanda Eriksson

Jag gillar illustrationer som: är fina.

En bra bok enligt mig just nu ska innehålla: ett mysterium.

Publicerad 27.10.2016 kl. 12:12

Malin presenterar sig

Malin Klingenberg är gäst i femte avsnittet av Estrids bokklubb (31.10.2016). Malin är författare och har bland annat skrivit böckerna om Patrik, Irene och pensionärsmakten.

 

Namn: Malin Klingenberg

En bok jag gillar jättemycket: "Korpens sång" av Per Nilsson

Om jag var en bok skulle jag vara: fartfylld och kanske lite rolig

En bokkaraktär jag gillar: Barbro i "Jättehemligt", "Världshemligt" och "Bladen brinner" av BarbroLindgren (fast jag vet inte om man kan kalla henne för en bokkaraktär, för hon finns ju på riktigt).

Bästa stället att läsa på: Bekvämast är det i en säng eller i en soffa, med mjuka kuddar och en varm filt. Men läsa kan – och ska – man göra överallt!

Min favoritbok när jag var liten: "Mysteriet på Willoughby Chase" av Joan Aiken. Jag lånade den säkert sju eller åtta gånger från biblioteket under loppet av ett par år.

Jag gillar illustrationer som: jag upptäcker nya detaljer i varje gång jag tittar på dem.

En bra bok enligt mig just nu ska innehålla: lite av varje. Jag tycker om böcker som kan vara vemodiga och roliga och spännande på samma gång.

Publicerad 26.10.2016 kl. 11:56

Till dig som är lärare – Avsnitt 5

Vill du arbeta med Estrids Bokklubb i din klass? Här får du några tips på hur ni kan behandla programmet.

Gäst i femte avsnittet är Malin Klingenberg. Hon är författare och har huvudsakligen skrivit kapitelböcker för barn. I serien om Patrik, Irene och pensionärsmakten har hittills fyra böcker kommit ut. Den nyaste heter ”Den fantastiske Alfredo”, och den kom ut hösten 2016. Med boken ”Alberta Ensten och Uppfinnarkungen” var hon nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2015.

Illustration ur "Den fantastiske Alfredo" av Joanna Vikström Eklöv

Förslag på diskussion i klass:

  • Malins böcker är väldigt humoristiska. Hurdan tycker eleverna att en bok ska vara för att vara rolig? Vad skrattar de åt? Vad är inte roligt?
  • Flera av figurerna i Malins böcker har roliga namn, t.ex. heter en av bovarna i böckerna om pensionärsmakten Bi-Keps och pensionärsmaktens ledare heter Bengta-Louise af Pärlemor. Hitta på roliga namn på karaktärer. Alla elever kan hitta på varsitt namn som de skriver på en lapp. Placera lapparna i en burk och låt alla elever dra varsin lapp. Använd det roliga namnet som utgångspunkt för en berättelse, en sketch eller en teckning. Fundera på hurdana egenskaper någon med namnet kan tänkas ha. Ibland kan namnet berätta något om karaktären och ibland kan det vara roligt om karaktären är raka motsatsen till sitt namn (om exempelvis någon som heter Bamse-Per är väldigt liten).
  • Estrid och Malin funderar på hurdana pensionärer de själva tror att de kommer att bli. Är man likadan när man är gammal som när man är ung? Tror eleverna att de kommer att ändras när de blir gamla? På vilket sätt? Vad tror de att de kommer att göra när de är pensionärer? Fundera också på någon som ni känner som är pensionerad eller gammal. Hurdan tror ni hen var som barn? Om ni vill kan ni intervjua någon äldre släkting eller någon vuxen som arbetar på skolan. På vilka sätt tycker den intervjuade att hen ändrats sen barndomen? På vilka sätt är hen likadan?
  • Malins böcker finns en massa roliga uppfinningar. Malin presenterar en kreativ ordkonstövning som hon hittat på för Estrid. Tillsammans hittar de på uppfinningar med hjälp av tärningar. Ni kan göra likadana tärningar till klassen genom att limma symboler på tre tärningar, eller använda er av tre högar med kort. En hög (eller tärning) berättar vem som ska använda uppfinningen, en berättar om en egenskap uppfinningen har och en berättar vad uppfinningen gör. Gör övningen i mindre grupper (ni behöver lika många uppsättningar tärningar/kort som antalet grupper) där en av deltagarna slår tärningarna eller drar korten och alla i gruppen tillsammans hittar på många fantasifulla och roliga uppfinningar. Ni kan välja en av uppfinningarna och fortsätta med nästa uppgift, om ni vill.
  • En hurdan uppfinning skulle eleverna helst uppfinna? Vad skulle den göra och hur skulle den fungera? Eleverna kan rita sin uppfinning och skriva hur den fungerar. Gör gärna också ritningar som visar hur uppfinningen ska byggas. Om ni vill kan ni sedan bygga uppfinningarna tredimensionellt av skräpmaterial. De blir fina om ni målar dem! Tänk på att använda rätt slags färg (sprayfärg brukar fungera bäst), en del färger fastnar inte på den glansiga yta förpackningar ofta har.

Observera att avsnitten laddas upp under måndagen. För att inte råka ut för att avsnittet inte finns tillgängligt när ni ska titta kan det därför vara skäl att planera in det en annan dag i veckan!

Publicerad 25.10.2016 kl. 15:30

Inför femte avsnittet 31.10

Vill du förbereda dig för femte avsnittet av Estrids Bokklubb som sänds nästa måndag? Då kan du läsa någon av Malin Klingenbergs böcker om pensionärsmakten, för då är hon nämligen Estrids gäst!

   

Alla de fyra böckerna om pensionärsmakten är skrivna av Malin Klingenberg och illustrerade av Joanna Vikström Eklöv.

Publicerad 24.10.2016 kl. 14:20

Annikas uppgift till Estrid

I varje avsnitt av Estrids Bokklubb får Estrid tips av gästen på hur hon kan komma vidare i berättelsen hon själv håller på och skriver. I det fjärde avsnittet ber hon Annika Sandelin om skrivtips. Annika säger att det är viktigt att låta berättelsen leva också medan man inte skriver. Att tänka på sina karaktärer och fundera på hurdana de är. Då blir det lättare och lättare att skriva. Hon ger också ett roligt tips om att i smyg iaktta människor i spårvagnen eller på bussen och hitta på fantasihistorier kring dem.

Illustrationer av Linda Bondestam och text av Annika Sandelin, ur "Yokos nattbok"

Vill du delta med en beskrivning av en karaktär? Kika på människor du inte känner i bussen, butiken eller var du nu kan tänkas röra dig. Välj en person och hitta på ett namn och en historia. Vem är personen? Vart är hen på väg eller varifrån kommer hen? Vad tycker hen om? Tänk på att det kan vara obehagligt om någon okänd person tittar länge på en, så gör det på ett artigt sätt. Du kan antingen kommentera det här inlägget eller skicka ditt bidrag per mejl till fantaskopfilms@gmail.com

Dragning av vinnare sker 28.10.

Bland alla som deltar lottar vi ut Annika Sandelins nya bok "Pinsamt och livsviktigt". I slutet av säsongen lottar vi dessutom ut bokpaket till skolklasser som deltar med berättelser.

Publicerad 19.10.2016 kl. 12:36

Tredje delen av Estrids berättelse

Stina Wirsén ritade några fiender till Estrids berättelse. Rosetta heter fienden längst ner på Stinas bild, och med henne fortsätter också Estrids berättelse:

Rosetta smyger på Sigi. Hon ska stjäla Sigis bulle. Det händer så plötsligt att Sigi blir förargad. Sigi biter Rosetta i armen innan hon hinner dra bort bullen. Då dyker det upp tre bråkiga brokiga till! De attackerar alla Sigi. Herr Benjamino och Selma blir chockade och hjälper Sigi ur gängets grepp. De bråkiga brokiga fortsätter strida med varandra utan att märka att Sigi inte är kvar.

”Tack så hemskt mycket!” säger Sigi.
”Undrar vad som flög i dom där…” muttrar herr Benjamino.

Alla kompisarna går hem till Selma. Men vad de inte märker, är att de lämnat picknick-grejerna i parken. Och bland dem fanns Selmas bästa silversked...

Spännande, eller hur? Bland alla som skickade in förslag på vad fienderna kunde tänkas heta och varför de är så arga lottar vi ut Stinas och Ulf Starks bok "Systern från havet". Den här gången föll lotten på Lennon, som skickat in sitt svar via bloggen. Så här skriver Lennon om figurerna:

 

 

Fina, Teo, Petter som kallas Bråkstickan och Sofia är väldigt arga för de har inga vänner. De får inte vara med i boken för huvudpersonerna säger att de blir för många då! Huvudpersonerna vill ha barnens all uppmärksamhet, och vara coolast. Inte konstigt att Fina, Teo, Bråksticken och Sofia blir arga!

 

 

Fantastiskt svar Lennon, och grattis till boken!

I morgon, onsdag,  publicerar nästa uppgift i berättelsen. I samband med varje uppgift lottar vi ut en bok, och i slutet av säsongen lottar vi ut bokpaket bland skolklasser som deltagit med berättelser!

Publicerad 18.10.2016 kl. 20:24

Avsnitt 4: ANNIKA SANDELIN, författare

Nu kan du se fjärde avsnittet här:

Publicerad 17.10.2016 kl. 18:33

Cilla presenterar sig

Cilla Eriksson jobbar på Richardsgatans bibliotek i Helsingfors, och är en av dem som hjälper till med Estrids Bokklubb. Visste du att du hittar böckerna som är med i programmet om du skriver in estrid16 i sökfältet på helmet.fi (huvudstadsregionens bibliotek)? Bra va?

Namn: Cilla
En bok jag gillar jättemycket: "Dödens bröder" av Åsa Lind med bilder av Johan Unenge    
Om jag var en bok skulle jag vara: en älskad bilderbok
En bokkaraktär jag gillar: Lotta i "Barnen på Bråkmakargatan" av Astrid Lindgren
Bästa stället att läsa på: i min fåtölj
Min favoritbok då jag var liten: Astrid Lindgrens "Bullerbyboken", speciellt kapitlet då Lisa får eget rum. 
Jag gillar illustrationer som överraskar och får mig att återvända till boken om och om igen.
En bra bok enligt mig just nu ska innehålla spänning, en god berättelse och gärna med en twist (överraskning) på slutet.

Publicerad 13.10.2016 kl. 22:15

Annika presenterar sig

Annika Sandelin är gäst i fjärde avsnittet av Estrids bokklubb (17.10.2016). Annika är författare och har bland annat skrivit böckerna om Yoko och flera diktböcker för barn.

 

Namn: Annika Sandelin

En bok jag tycker jättemycket om: "Mördarens apa" av Jacob Wegelius

Om jag var en bok skulle jag vara: Alla böcker jag själv skrivit är väl delvis jag.

En bokkaraktär jag gillar: Loranga i Barbro Lindgrens bok "Loranga, Masarin och Dartanjang".

Bästa stället att läsa på: Var som helst. När en bok är riktigt bra glömmer man ändå var man är.

Min favoritbok när jag var liten: "Bananbok" av Lennart Hellsing och "Ronja Rövardotter" av Astrid Lindgren. Det var nog Ronja som berörde mig allra mest när jag var barn.

Jag gillar illustrationer som: är uttrycksfulla, som både understöder texten och tillför något.

En bra bok enligt mig just nu ska innehålla: Äkta känslor, ett personligt sätt att se på världen och ett bra språk.

 

Publicerad 12.10.2016 kl. 13:50

Till dig som är lärare – Avsnitt 4

Vill du arbeta med Estrids Bokklubb i din klass? Här får du några tips på hur ni kan behandla programmet.

Gäst i fjärde avsnittet är Annika Sandelin. Hon är författare och bibliotekarie, och har skrivit flera diktböcker för små barn, bland annat ”Råttan Bettan och masken Baudelaire”, som nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2014 och ”Potatisens dröm”, som kom ut 2016. Hösten 2016 utkom också kapitelboken ”Pinsamt och livsviktigt  –  Yokos nattbok 2”, som är den andra i en serie om flickan Yoko och riktar sig till barn i mellanåldern.

Illustration ur "Potatisens dröm" av Karoliina Pertamo

Förslag på diskussion i klass:

  • Estrid och Annika pratar om kapitelböckerna om Yoko, som skriver nattbok. Det är samma som en dagbok, men Yoko skriver den på natten och kallar den därför nattbok. Skriver eleverna dagbok? Vad har dagboken för funktion? Vad skriver man om och på vilket sätt? Finns det något man aldrig skulle skriva i en dagbok? Finns det sådant man bara skriver i dagboken men inte berättar för någon annan? Har elevernas föräldrar skrivit dagbok när de var små, eller skriver de fortfarande? Det finns många kända personer som skrivit dagböcker och dagböcker som har blivit romaner. Prata till exempel om Anne Franks dagbok. Vad har dessa dagböcker för funktion i dagens samhälle?
  • Skriver man fortfarande dagbok på samma sätt som tidigare? I dag finns det många olika tekniker och metoder för att berätta om sitt liv, till exempel bloggar, videodagböcker, fotodelningstjänster (till exempel instagram och flickr) och poddar. Hur förändrar det sättet att berätta om sitt liv? Berättar man andra saker i en hemlig dagbok än i exempelvis en blogg? Använder eleverna sig av digitala distributionskanaler? Vad publicerar de där? Hurdana digitala konton tycker de själva om?
  • I avsnittet är Estrid på biblioteket, där också Annika arbetar. Vi får veta vad som händer med en bok när vi reserverar den på biblioteket. Blev eleverna förvånade över vad som hände med boken, eller var det ungefär som de hade tänkt sig? Hur placeras böcker i ett bibliotek? Hur vet man var man ska hitta en bok man söker och hur vet bibliotekarien var i hyllan boken ska placeras? Om ni har möjlighet, så besök ett bibliotek och titta på markeringarna på bokens rygg. Vad tror ni att de betyder? Hittar ni likheter mellan markeringarna på böcker som står nära varandra i hyllorna? Fråga också gärna en bibliotekarie! Mer info om hur böcker på biblioteken är ordnade på Helmets sidor.
  • Läsambassadören Katarina von Numers-Ekman har gjort ett pedagogiskt material till ”Yokos nattbok”. Du hittar materialet här.

Observera att avsnitten laddas upp under måndagen. För att inte råka ut för att avsnittet inte finns tillgängligt när ni ska titta kan det därför vara skäl att planera in det en annan dag i veckan!

Publicerad 11.10.2016 kl. 15:03

Inför fjärde avsnittet 17.10

Vill du förbereda dig för fjärde avsnittet av Estrids Bokklubb som sänds nästa måndag? Då är Annika Sandelin gäst, och Estrid har förberett sig genom att läsa de här böckerna.

Yokos nattbok (av Annika Sandelin med illustrationer av Linda Bondestam), Potatisens dröm (av Annika Sandelin med illustrationer av Karoliina Pertamo), Yokos nattbok 2 - Pinsamt och livsviktigt (av Annika Sandelin med illustrationer av Linda Bondestam)

Publicerad 10.10.2016 kl. 12:51

Katarina presenterar sig

Katarina von Numers-Ekman arbetar som läsambassadör, och är en av dem som hjälper till med Estrids Bokklubb. Via Katarina får lärare, pedagoger och andra som är intresserade av läsning reda på när det kommer nya avsnitt eller blogginlägg.

Namn: Katarina von Numers-Ekman
En bok jag gillar jättemycket: "Tordyveln flyger i skymningen" av Maria Gripe
Om jag var en bok skulle jag vara:  "Potatisens dröm" av Annika Sandelin och Karoliina Pertamo
En bokkaraktär jag gillar: Siri i Frida Nilssons "Ishavspirater"
Bästa stället att läsa på: I solstolen på terassen.
Min favoritbok när jag var liten: "Trollkarlens hatt" av Tove Jansson
Jag gillar illustrationer som man hittar nya saker i fast man läst boken många gånger.
En bra bok enligt mig just nu ska innehålla nånting som får hjärtat att klappa hårdare och nånting som får hjärnan att tänka nya tankar.

Publicerad 07.10.2016 kl. 17:57

Stinas uppgift till Estrid

I varje avsnitt av Estrids Bokklubb får Estrid tips av gästen på hur hon kan komma vidare i berättelsen hon själv håller på och skriver. I det tredje avsnittet ber hon Stina Wirsén rita en fiende till huvud-personerna. Stina ritar först en arg brokig och senare, efter att vi filmat klart, ritar hon några till. Här ser du Stinas arga figurer!

Vill du också delta med förslag till berättelsen? Vad tycker du att fienderna ska heta, och på vilket sätt är de fiender till de andra figurerna i berättelsen? Varför är figurerna så arga? Du hittar huvudpersonerna här. Du kan antingen kommentera det här inlägget eller skicka ditt bidrag per mejl till fantaskopfilms@gmail.com

Bland alla som deltar lottar vi ut en av Stina Wirséns böcker. I slutet av säsongen lottar vi dessutom ut bokpaket till skolklasser som deltar med berättelser.

I dag är det världslärardagen, så vi passar på att gratta alla lärare som kikar in här! Vilket fantastiskt jobb ni gör!

Publicerad 05.10.2016 kl. 13:29

Avsnitt 3 : STINA WIRSÉN, illustratör och författare

Nu kan du se det tredje avsnittet här:

 

 

 

 

Publicerad 03.10.2016 kl. 12:48

Andra delen av Estrids berättelse

Henrika Andersson gav Estrid tipset att hitta på tre egenskaper till huvudpersonen, en hemlighet samt en plats där berättelsen börjar. 

Som huvudperson valde Estrid Fåret Selma. Selmas hemlighet är att hon har en syster. Systern kan inte tala. Selma är rädd att hennes kompisar skulle bli arga då hon hon inte tidigare berättat om systern och vågar därför inte berätta..

 

 

Selma är bra på:

- att baka ugnspannkaka

- springa, hon är snabb

- smyga ljudlöst, man kan ha nytta av sånt

 

Plats där berättelsen börjar: Ute i en mysig park på dagen.

 

 

Berättelsen börjar:

Selma, Sigi och Herr Benjamino är i parken och har en mysig picknick. De äter bullar och dricker äppelsaft. De här typerna har varit vänner mycket länge.

Herr Benjamino är italiensk och tycker om basilika. Han sätter basilika på allt han äter. Också i bullarna och i saften. Selma är sömnig. Hon älskar fester. Sigi är försiktig.

”Benjamino..?” säger Sigi.

”Vad?” svarar Herr Benjamino.

Sigi funderar på nåt bra och roligt att säga om basilikan.

Den här gången fick vi ide flesta bidragen per mejl. Tack för dem! Vi har dragit lott om vem som vinner Henrikas bok "Nagu-nalle på djupa vatten" och den här gången föll lotten på Oscar. Han tyckte att berättelsen skulle utspela sig bland mörka skogar. GRATTIS till boken Oscar!

Håll utkik i bloggen nästa onsdag då vi publicerar nästa uppgift i berättelsen. Vid varje uppgift lottar vi ut en bok, och i slutet av säsongen lottar vi ut bokpaket bland skolklasser som deltagit med berättelser!

Publicerad 30.09.2016 kl. 19:37
Välkommen till Estrids Bokklubbsblogg! 
Estrids Bokklubb är en videoserie om barnböcker, barnboksförfattare och barnboksillustratörer. I serien läser 12-åriga Estrid och 11-åriga Milo böcker och intervjuar författarna och illustratörerna. Dessutom diskuterar också andra barn författarnas och illustratörernas böcker. Seriens andra säsong sänds varannan måndag fr.o.m. 4.9.2017. 
 
I Estrids Bokklubbs blogg ingår skrivtips av läsambassadören Katarina von Numers-Ekman. Du får gärna posta ditt bidrag som kommentar eller mejla det till fantaskopfilms@gmail.com
Bland alla som bidrar lottar vi ut barnböcker och bokpaket.
 
Projektet är producerat av Fantaskop Films .
 
Projektet understöds av Svenska Kulturfonden.
 
Idé & Regi: Sanna Sofia Vuori
Manus: Sanna Sofia Vuori & Ida-Lina Nyholm
Film & Ljud: Timo Kari, Nina Nordström & Reetta Saarikoski
Klipp: Timo Kari, Reetta Saarikoski & Catariina Salo
Orginalmusik: Petri Winckel
Pedagogiskt material & bloggansvarig: Ida-Lina Nyholm
 
#estridsbokklubb
 
 

Kategorier

Senaste kommentarer