Foto: Nina Nordström

Tove Appelgren är gäst i andra säsongens tredje avsnitt av Estrids bokklubb (2.10.2017). Tove är författare.

En bok jag gillar jättemycket: Barbro Lindgrens "Jättehemligt" och "Världshemligt".
Jag gillar böcker som: skapar ett sug att läsa mer och mer. Böcker som får mig att glömma tid och rum, som har en egen värld som jag sen kommer att sakna när boken är slut.
Jag gillar bokillustrationer som: berättar en egen historia parallellt med texten och den gemensamma berättelsen, bilder där man själv får upptäcka något. 
Min favoritbok när jag var liten: Jag älskade mina Pixi-böcker, också själva formatet. Det är många av småberättelserna jag bär med mig fortfarande. 
En bokkaraktär jag gillar: Sniff. Han är så omöjlig och girig men med en intressant energi och en stark vilja. 
Om jag fick träffa en karaktär i en bok skulle jag helst träffa: Jag är fånigt förtjust i överdimensionerade mjukisdjur på mässor, sverigebåtar, semesterorter och i köpcenter när de har något specialjippo och någon har klätt ut sig till någon känd (eller för all del mindre känd - jag gillar nästan alla!) figur. Senast kramade jag en enorm morot på Ikea. Så jag skulle gärna träffa nästan vilken djurkaraktär som helst, bara den är ca 180 cm lång. Någon av Linda Bondestams figurer - åh, det vore extrahärligt!
En författare jag gärna skulle träffa: Jag har många författarvänner och det är dem jag träffar helst, för att de är fina vänner mer än för att de är författare även om det kanske är det som sammanfört oss ursprungligen. Det samma gäller illustratörer. En bok ska vara klokare och mer fantastisk än sin skapare för att vara riktigt bra, så jag träffar hellre en underbar bok än författaren till den. 
En bok som jag tycker att alla borde läsa: Jag önskar att man skulle hitta rätt bok vid rätt tidpunkt. Det finns ingen bok som passar alla i samtliga situationer. Jag önskar att människor orkar försöka hitta de där rätta böckerna. De blir upplevelser man inte kan eller vill glömma, de blir en del av en själv. 
Om jag var en bok skulle jag vara: Jag är dålig på att dölja vad jag tänker så troligtvis skulle jag vara en vidöppen bilderbok. Som i hemlighet önskar att den var en tegelstensroman med familjehemligheter och mysterier att lösa.
En klassisk berättelse som jag gärna skulle illustrera: Om jag kunde illustrera skulle jag vilja rita någon berättelse av Oscar Wilde som serie. Jag älskar serieromaner.

Bästa stället att läsa på: Soffan är bra. Sängen också. Tåg går an. 

En bra bok enligt mig just nu ska innehålla: det där suget att läsa vidare, ett ganska effektivt tempo och krångliga familjerelationer och många hemligheter. Och den ska vara tjock.
Om jag skrev en bok nu skulle den handla om: skillnaden mellan att tycka om någon och att tycka synd om någon.
Mitt bästa tips till den som vill bli författare/illustratör: Läs, skriv och rita. Varje dag.
Mitt råd till den som inte gillar att läsa: Be om hjälp av någon att hitta Den Rätta Boken. Vuxna kanske inte alltid förstår vad just du skulle behöva men dina vänner eller syskon kan ha tips. Ge en bok en ärlig chans men om du efter 40 sidor inte tycker att du kommer in i berättelsen, byt bok och byt igen om inte heller den förmår att fånga dig i sin värld. Det finns också massor av serier med bra äventyr och intressanta karaktärer, googla och fråga på biblioteket. Bibliotekarier är bra på att förstå vad du menar fast du kanske inte riktigt själv vet om det du skulle vilja ha ens finns. Serier är också litteratur och bildkonst.