Jean presenterar sig

I sista avsnittet av Estrids Bokklubb har Estrids syster Berta och skolkompisen Jean tagit över i soffan eftersom Estrid somnat...

Namn: Jean Sirén
En bok jag gillar jättemycket: "Vargbröder" av Michelle Paver
Om jag var en bok skulle jag vara: Ett mysterium.
En bokkaraktär jag gillar: Ulv i "Vargbröder"
Bästa stället att läsa på: I soffan under en filt.
Min favoritbok när jag var liten: "Alla får åka med" av Anna-Clara Tidholm
Jag gillar illustrationer som: är serieaktiga med texter inne i bilderna.
En bra bok enligt mig just nu ska innehålla: action, skräck och äventyr

09.12.2016 kl. 15:00

Till dig som är lärare – Avsnitt 8

Vill du arbeta med Estrids Bokklubb i din klass? Här får du några tips på hur ni kan behandla programmet.

Lena Frölander-Ulf är illustratör och författare. I flera av böckerna använder hon sig av en speciell teknik, som kallas skrapteknik. Med tekniken skrapar hon fram det vita i bilden ur en svart bakgrund, vilket innebär att hennes bilder blir väldigt mörka. Lenas senaste bok, ”Jag, Fidel och skogen”, har hon både skrivit och illustrerat. Den kom ut våren 2016 och blev nominerad till Finlandia junior-priset.

Illustration av Lena Frölander-Ulf, ur "Jag, Fidel och skogen​"

Förslag på diskussion och aktiviteter i klass:

  • Estrid och Lena diskuterar skillnaden mellan att illustrera texter man skrivit själv och texter som någon annan skrivit. Ni kan testa skillnaden i klassen. Eleverna gör först en bild till en text de själva skrivit och sedan en bild till en text som en kompis skrivit. Hur kändes det att illustrera de olika texterna? Vilken text var svårare att illustrera? Vilken var roligare att illustrera? Varför? Fundera också på hur det känns när någon annan illustrerar ens text. Är det roligt eller känns det jobbigt? Vilka problem kan uppstå? Kan man lära sig något nytt om sin egen text när någon annan illustrerar den?
  • I några av Lenas böcker har hon använt en teknik som kallas skrapteknik. Den gör bilderna väldigt mörka. Titta gärna i antingen ”Mörkerboken” eller ”Jag, Fidel och skogen” om ni har möjlighet. Det är ganska ovanligt med mörka bilder i böcker för barn. Hur upplever eleverna bilderna? Är de skrämmande, vackra, roliga eller dystra? Varför tror ni att det är så ovanligt med riktigt mörka bilder i barnböcker?
  • Skrapkartong är ett ganska dyrt material, som kan köpas i välsorterade konstbutiker. Ni kan få en liknande effekt genom att först färglägga ett papper med färgpennor eller kritor (använd ej smuliga, oljiga vaxkritor för detta moment). Ni kan färglägga pappret med vilka färger som helst. Måla sedan över hela pappret med en mjuk och oljig svart krita. Ni kan nu skrapa fram bilder i den svarta ytan, t.ex. med hjälp av en sticka eller en ovässad blyerts- eller färgpennna. När ni skrapar bort den svarta ytan kommer färgen som finns under fram, och effekten påminner om Lenas bilder.
  • Lena gör en pärm till Estrids egen bok. Titta på olika pärmar till barnböcker. Vad finns på pärmen? Där finns ofta en bild som berör bokens innehåll, bokens titel, författarens och illustratörens namn samt förlagets namn. Vad berättar pärmen om bokens innehåll? Vilken betydelse har pärmen för huruvida man vill läsa boken? Om ni skrivit egna berättelser i klassen kan ni gärna göra egna pärmar till dem, eller en gemensam för alla texter som producerats i klassen.
  • I programmet läser Lena för Estrid i mörkret med hjälp av en ficklampa. Det är mysigt och lite spännande att få läsa böcker på det sättet, och det kan ni också göra i klassen. Be alla elever ta med varsin ficklampa, och kanske en filt eller kudde, till skolan. Dra för gardinerna, släck lamporna och hitta varsin mysig plats att läsa på!

 

07.12.2016 kl. 18:18

Lena presenterar sig

Lena Frölander-Ulf är gäst i säsongens sista avsnitt av Estrids bokklubb (12.12.2016). Lena är både illustratör och författare.

Namn: Lena Frölander-Ulf
En bok jag gillar jättemycket: Just nu är "Mördarens Apa" av Jakob Wegelius min stora favorit. Jag rekommenderar den för precis alla. Stora, små, grannar, vänner, bekanta och obekanta. Man kan läsa själv eller högläsa, båda passar.
Om jag var en bok skulle jag vara: Det måste nog vara en av mina egna i så fall. För ibland känner jag mig som om jag VAR en bok! Det är bara det att ingen annan än jag själv kan se det.
En bokkaraktär jag gillar: Sally Jones i "Mördarens Apa". Och Bulle i Jo Nesbøs Doktor Proktor-böcker. Så tycker jag också mycket om Muminpappan! Hur han längtar efter Äventyr.
Bästa stället att läsa på: Något mjukt ställe. Soffan, sängen eller till exempel en hängmatta med många dynor.
Min favoritbok när jag var liten: Jag tyckte mycket om Tove Janssons och Astrid Lindgrens böcker. "Ronja Rövardotter" och serien om Kalle Blomqvist. "Tomtebobarnen" av Elsa Beskow har också varit viktig.
Jag gillar illustrationer som: Känns i magen. När jag tycker mycket om något kan jag känna det i hela kroppen. Och också om jag blir rädd eller ledsen. Viktiga saker ska kännas.
En bra bok enligt mig just nu ska innehålla: Något roligt, sen något sorgligt eller skrämmande och sen något roligt igen. Jag tycker om när det slutar bra. 

06.12.2016 kl. 14:20

Inför åttonde avsnittet 12.12

Vill du förbereda dig för säsongens sista avsnitt av Estrids Bokklubb som sänds nästa måndag? Då kan du kika i de här böckerna, som Lena Frölander-Ulf illustrerat. Två av dem har hon också skrivit!

 

    


Jag, Fidel och skogen (av Lena Frölander-Ulf), En sann historia (av Lena Frölander-Ulf), Mörkerboken (av Mikaela Taivassalo och Lena Frölander-Ulf)

05.12.2016 kl. 16:55

Ulfs uppgift till Estrid

I varje avsnitt av Estrids Bokklubb får Estrid tips av gästen på hur hon kan komma vidare i berättelsen hon själv håller på och skriver. I det sjunde avsnittet frågar Estrid om Ulf har några tips på hur man kan komma vidare med sin text om man känner att man fastnar. Ulf säger att ett bra sätt är att låtsas att texten inte är så viktig, och att skriva mer på lek, för man kan alltid sudda och skriva om.

Har du några bra tips på hur man kan komma vidare i sin berättelse om man känner att man fastnat? Dela med dig av ditt tips genom att kommentera det här inlägget eller skicka ditt bidrag per mejl till fantaskopfilms@gmail.com

Bland alla som deltar lottar vi ut Ulf Starks och Linda Bondestams bok "Djur som ingen sett utom vi". Dragning av vinnare sker 11.12. I slutet av säsongen lottar vi dessutom ut bokpaket till skolklasser som deltar med berättelser.

 

05.12.2016 kl. 13:59

Avsnitt 7: ULF STARK, författare

Nu kan du se det sjunde avsnittet här:

 

28.11.2016 kl. 15:02

Frida presenterar sig

I sjunde avsnittet av Estrids Bokklubb är Estrids mamma Frida gäst i soffan!


Namn: Frida Hultcrantz
En bok jag gillar jättemycket: "Och bergen svarade" av Khaled Hosseini
Om jag var en bok skulle jag vara: "Rosengädda nästa" av Emma Hamberg
En bokkaraktär jag gillar: Ingen aning
Bästa stället att läsa på: Om jag hade en hängmatta vid havet, då skulle det vara bästa stället att läsa på, men oftast blir det nog i sängen.
Min favoritbok när jag var liten: Anne på grönkulla
Illustrationer jag gillar är: detaljrika, verklighetstrogna och innehåller mycket känslor.
Just nu gillar jag böcker som: berättar något om hur det fungerar i olika kulturer, innehåller personliga draman om någon verklig händelse .

25.11.2016 kl. 11:00

Ulf presenterar sig

Ulf Stark är gäst i sjunde avsnittet av Estrids bokklubb (28.11.2016). Ulf är en av Sveriges främsta barn- och ungdomsförfattare.


Namn: Ulf Stark
En bok jag gillar jättemycket: "Nalle Puh" av A.A. Milne - så bra och klok och rolig.
Om jag var en bok skulle jag vara: Bulkakovs "Mästaren och Margarita" - vad mycket jag skulle få att tänka på!
En bokkaraktär jag gillar: Ior i "Nalle Puh" för hans envisa avoghet
Bästa stället att läsa på: sängen, ängen, stranden
Jag gillar illustrationer som: säger mer än orden, som är mer än texten. 
En bra bok enligt mig just nu ska innehålla: författarens själ

23.11.2016 kl. 19:35

Till dig som är lärare – Avsnitt 7

Vill du arbeta med Estrids Bokklubb i din klass? Här får du några tips på hur ni kan behandla programmet.

Ulf Stark är en av Sveriges främsta barn- och ungdomsförfattare. Han slog igenom med ”Dårfinkar och dönickar” redan 1984. Boken har också blivit film, precis som flera andra av Ulfs böcker. Ulf har fått flera priser, bland annat Astrid Lindgren-priset 1993 och Augustpriset 1996. Boken "Djur som ingen sett utom vi", som är skriven av Ulf och illustrerad av Linda Bondestam, kom ut hösten 2016 och är nominerad till Augustpriset.

Illustration ur "Systern från havet" av Stina Wirsén

Estrid och Ulf pratar om ganska svåra ämnen i det sjunde avsnittet. Här får du förslag på hur du kan leda diskussioner och göra aktiviteter kring ämnena i klass:

  • I Ulfs bok ”Dårfinkar och dönickar” låtsas huvudpersonen Simone att hon är en pojke när hon börjar i en ny klass. Hon köper kläder som är mer ”pojkaktiga” och härmar pojkar på stan för att lära sig röra sig som en pojke. Fundera tillsammans med eleverna om det finns typiska flick- och pojkkläder. Rör sig pojkar och flickor på olika sätt? Går de olika, sitter de olika? Vad beror det i så fall på tror ni? Ni kan också titta på klädreklam och i leksakskataloger och fundera på hur olika kläder och leksaker riktar sig till olika kön. Finns det problem med att dela in på detta sätt? Finns det fördelar?
  • Läs utdrag ur ”Dårfinkar och dönickar” eller titta på de två första avsnitten i tv-serien. Varför tror ni att Simone väljer att låtsas att hon är en pojke? Är det bara för att lärarinnan säger fel namn eller finns det andra orsaker? Hur tror ni Simone påverkas av flytten och av sin mamma? Hur skulle det kännas att vara Simone?
  • Diskutera genus – alltså de föreställningar och förväntningar samhället har på kvinnor och män – med eleverna. Är flickor och pojkar olika? På vilka sätt? Vad förväntar sig samhället av flickor och vad av pojkar? Hur är det när man är vuxen, är det skillnad på vilka förväntningar samhället har på kvinnor och män? Ni kan göra en enkel övning som inledning. Gör två staplar där den ena har rubriken ”kvinnligt” och den andra ”manligt”. Låt eleverna hitta på ord till de olika staplarna. Be sedan eleverna fundera på vilka av egenskaperna i staplarna som passar in på dem. Det är sällan någon som har egenskaper enbart från den ena stapeln. Fundera också på om det överhuvudtaget finns kvinnor och män som är som de olika staplarna. Vad beror det på att egenskaper upplevs som tillhörande ett visst kön? Uppgiften kan också göras mer styrd i mindre grupper så att varje grupp får tre papper med rubrikerna ”kvinnligt”, ”manligt”, ”både och” och en bunt adjektiv som de ska limma på det papper de anser det höra till. Kom ihåg att diskutera varför eleverna valt som de gjort efteråt. Har alla grupper placerat orden lika? Varför är de placerade som de är? Vad betyder samhällets syn på kvinnligt och manligt för hur kvinnor och män tolkas och behandlas?
  • Ulf pratar också om sin bok ”Systern från havet”, som han gjort tillsammans med Stina Wirsén. Den handlar om finländska krigsbarn, som skickades från Finland till Sverige under andra världskriget. Diskutera med eleverna hur de tror att det kändes för barnen att skickas bort från sina föräldrar till nya familjer. Hur kändes det för föräldrarna som måste skicka bort sina barn? Hur kändes det för de familjer som tog emot krigsbarn? Fundera också på barn och familjer som flyr i dag. Hur känns det att lämna sitt hemland, och kanske sin familj, för att komma till ett alldeles nytt och okänt hem?
  • Svenska Litteratursällskapet har sammanställt en arbetsbok med arkivmaterial från Finland under krigstiden 1939–1945. Den är huvudsakligen tänkt för högstadier, men materialet kan också vara intressant för lärare i grundskolans lägre klasser. Du hittar den som pdf här, eller så kan du beställa den som inbunden bok via denna länk.

 

22.11.2016 kl. 18:33

Inför sjunde avsnittet 28.11

Vill du förbereda dig för sjunde avsnittet av Estrids Bokklubb som sänds nästa måndag? Då kan du läsa någon av de här böckerna, som Ulf Stark skrivit. Han är nämligen gäst!

Systern från havet (av Ulf Stark och Stina Wirsén), Dårfinkar och dönickar (av Ulf Stark), Djur som ingen sett utom vi (av Ulf Stark och Linda Bondestam), En liten bok om kärlek (av Ulf Stark)

21.11.2016 kl. 17:32

Ida-Lina presenterar sig

Ida-Lina Nyholm hjälper Sanna att skriva manus till Estrids Bokklubb, fungerar som regiassistent vid inspelningarna, har hand om det pedagogiska materialet och den här bloggen, samt en massa annat.

Namn: Ida-Lina
En bok jag gillar jättemycket: Omöjligt att välja bara en. Älskar ”Till vildingarnas land” av Maurice Sendak, mest för bilderna och framför allt layouten i boken. Älskar också Miroslav Saseks böcker om oilka städer, ”This is Paris” är kanske min favorit bland dem. Alla Stian Holes böcker gör mig också mjuk i knäna.
Om jag var en bok skulle jag vara: full av detaljrika bilder och korta, sparsamma men genomtänkta texter i vacker font.
En bokkaraktär jag gillar: Barbaskön, jag har alltid känt att han och jag hör ihop.
Bästa stället att läsa på: tåg, flyg, spårvagnar och andra fordon som tar mig från en plats till en annan.
Min favoritbok när jag var liten: Jag älskade böcker som liten, och har också här svårt att säga bara en. ”Vem ska trösta knyttet?” av Tove Jansson, ”Victor och Josefin tappar en pingvin” av Gabrielle Vincent, ”Så funkar det!” av  Joe Kaufman och Jason-böckerna av Camilla Mickwitz var några av favoriterna.
Jag gillar illustrationer som: är grafiska och har en färgskala som tilltalar mig. De får gärna ha många detaljer, men jag gillar också när det är luftigt med stora färgfält eller vita ytor.
En bra bok enligt mig just nu ska innehålla: ett vackert språk och oväntade formuleringar.

18.11.2016 kl. 16:13

Jennys uppgift till Estrid

I varje avsnitt av Estrids Bokklubb får Estrid tips av gästen på hur hon kan komma vidare i berättelsen hon själv håller på och skriver. I det sjätte avsnittet ger Jenny ett rittips. Hon säger att Estrid ska fundera på olika karaktärer och på hur de känner sig eller vad de gör. I programmet ritar Jenny en ångerfylld korvhandlare och Estrid ritar en blyg graffitiartist. 

 

Vill du också testa Jennys tips? Rita en kissnödig backhoppare, en avundsjuk fiskhandlare, en förälskad präst, en blyg graffitiartist eller en ångerfylld korvhandlare. Eller har du förslag på andra karaktärer att rita? Skicka din teckning per mejl till fantaskopfilms@gmail.com eller ge förslag på karaktärer som kommentar till detta inlägg.

Bland alla som deltar lottar vi ut Jenny Lucanders och Minna Lindebergs bok "Vildare, värre, Smilodon". Dragning av vinnare sker 27.11. I slutet av säsongen lottar vi dessutom ut bokpaket till skolklasser som deltar med berättelser.

 

16.11.2016 kl. 13:48

Avsnitt 6: JENNY LUCANDER, illustratör

Nu kan du se det sjätte avsnittet här:

 

14.11.2016 kl. 18:25

Sofia presenterar sig

I sjätte avsnittet av Estrids Bokklubb är Estrids kompis Sofia gäst i soffan.

Namn: Sofia Lehtinen
En bok jag gillar jättemycket: Hmm... Kanske boken "Ibland blir skogen vred" av Rebecka Åhlund 
Om jag var en bok skulle jag vara: "Sal 205" av Ingelin Angerborn (den var bra!!!) 
En bokkaraktär jag gillar: Lisa i en bok som heter "Tolv dagar i mitt liv", skriven av Lotta Olsson
Bästa stället att läsa på: soffan eller i min säng 
Min favoritbok när jag var liten: "När prinsessor tar semester" av Per Gustavsson 
Jag gillar illustrationer som: ger en olika känslor, t.ex. att ljusblått är en lycklig färg och rött och andra mörka färger är dystert.
En bra bok enligt mig just nu ska innehålla: Lycka, lite sorg, glädje, att någon kanske lyckas med något som hen övat på och att det finns fantasi och lite fakta. Något är kanske överdrivet konstigt medan något annat igen är väldigt äkta.

08.11.2016 kl. 00:22

Jenny presenterar sig

Jenny Lucander är gäst i sjätte avsnittet av Estrids bokklubb (14.11.2016). Jenny är illustratör och grafiker, och har illustrerat flera barnböcker men också läromedel, tidningar och reklam.

Namn: Jenny Lucander
En bok jag gillar jättemycket: "Bockarna Bruse på badhuset", illustrerad av Gry Moursund och med text av Bjørn F. Rørvik 
Om jag var en bok skulle jag vara: "Fröken Märkvärdig och Karriären" av Joanna Rubin Dranger
En bokkaraktär jag gillar: Lokvargen i boken med samma namn av Calle och Pernilla Stalfelt. Hen är verkligen cool.
Bästa stället att läsa på: I sängen under ett duntäcke med mina gosiga barn runt mig. Men obs, de måste vara gosiga och sams, annars får de inte vara med.
Min favoritbok när jag var liten: Det var så många. "Kriktor" av Tomi Ungerer, Babar-böckerna av Jean och Laurent de Brunhoffs, Barbapapa-böckerna av Annette Tison och Talus Taylor, "Allrakäraste syster" av Astrid Lindgren och Hans Arnold. Och senare alla kapitelböcker av Astrid Lindgren. Madicken, mycket Madicken. I vår familj har vi också alltid läst Tove och Lars Janssons muminserier och jag har alltid identifierat mig starkt med muminfamiljen.
Jag gillar illustrationer som: är känsliga, vilda och personliga. 
En bra bok enligt mig just nu ska: ha ett djup och väcka känslor. Den får gärna vara vågad och rolig och överraskande.

08.11.2016 kl. 00:09
Välkommen till Estrids Bokklubbsblogg! 
Estrids Bokklubb är en videoserie om barnböcker, barnboksförfattare och barnboksillustratörer. I serien läser 12-åriga Estrid och 11-åriga Milo böcker och intervjuar författarna och illustratörerna. Dessutom diskuterar också andra barn författarnas och illustratörernas böcker. Seriens tredje säsong sänds varannan måndag fr.o.m. 3.9.2018. 
 
Vill du dela med dig av boktips, skrivtips, texter du skrivit eller illustrationer du gjort? Du får gärna posta ditt bidrag som kommentar eller mejla det till fantaskopfilms@gmail.com
Bland alla som bidrar lottar vi ut barnböcker och bokpaket.
 
Projektet är producerat av Fantaskop Films .
 
Projektet understöds av Svenska Kulturfonden.
 
Idé & Regi: Sanna Sofia Vuori
Manus: Sanna Sofia Vuori & Ida-Lina Nyholm
Producent: Hanna Lämsä
Film & Ljud: Timo Kari, Nina Nordström & Reetta Saarikoski
Klipp: Timo Kari, Reetta Saarikoski & Catariina Salo
Orginalmusik: Petri Winckel
Pedagogiskt material & bloggansvarig: Ida-Lina Nyholm
 
#estridsbokklubb
 
 

Kategorier

Senaste kommentarer