Intervju med Estrid

Förra veckan publicerade vi en intervju med den nya programledaren Milo. Men vad har Estrid gjort sedan vi träffades i höst? Vi passade på att intervjua Estrid också.

- Jag har skidat lite slalom, spelat teater och umgåtts med mina kompisar. Och så har jag varit i trampolinparken Rush här i Helsingfors. Det var väldigt roligt faktiskt, men man blev rätt svettig, berättar Estrid. Dessutom har hon förstås läst en del. Nu har det mest kretsat kring Harry Potter. 
- Jag har läst de tre första Potter-böckerna och de är alla bra och spännande. Jag gillar att J.K. Rowling hittat på en hel värld med en massa magi, och jag förstår inte hur hennes hjärna har kunnat komma på allt, säger Estrid.

Estrid tycker om att läsa fantasy och spännande böcker. Favoritförfattaren är Ingelin Angerborn. Estrid brukar också skriva och rita själv. Helst gör hon serier om hästar och andra djur. Antingen ritar hon med papper och penna eller så ritar hon på pappas iPad. På den använder hon en Apple-penna.
- Den är lättare att rita med än vanliga pennor, för man kan välja om den ska vara tusch, bläckpenna eller annan slags penna. Nackdelen med att rita på iPad är att batteriet kan ta slut, förklarar Estrid.

Hon ser fram emot en ny bokklubbssäsong.
- Det roligaste med att göra programmet är alla nya människor jag får träffa. Det sämsta är att det ibland tar ganska länge att göra en inspelning.

I höst träffar du Estrid i bokshowen, där hon intervjuar författare och illustratörer.

 

Publicerad 23.03.2017 kl. 05:07

PRESSMEDDELANDE 21.3: Det bästa svenska barnboksprogrammet görs i Finland *

ESTRIDS BOKKLUBB är tillbaka med en ny säsong. Webb-tv-serien handlar om böcker och barns läsande, ur barnens egna perspektiv. Den andra säsongen börjar sändas i slutet av augusti.

Foto Nina Nordström

 

I SÄSONG TVÅ AV ESTRIDS BOKKLUBB har 11-åriga Estrid Airas fått hjälp med programledarskapet av 10-åriga Milo Laurent. I åtta avsnitt intervjuar barnen författare och illustratörer till de mest populära barnböckerna just nu. Dessutom har bokklubben utökats med tio stycken bokpratarbarn, som diskuterar böckerna och illustrationerna inför intervjuerna.

Medverkande i säsong två är författarna och illustratörerna Tove Appelgren, Maija Hurme, Malin Kivelä, Minna Lindeberg, Kasper Strömman, Anna Härmälä, Sanna Tahvanainen och Martin Widmark. På bloggen www.estridsbokklubb.ratata.fi hittar du utförliga personpresentationer.

Syftet med Estrids Bokklubb är att väcka läslust hos barn i lågstadieåldern, och att tipsa föräldrar, klasslärare och andra vuxna om bra barnböcker. Nytt för i år är också skrivtips av den finlandssvenska läsambassadören Katarina von Numers-Ekman.

På bloggen ligger också pedagogiskt material för varje avsnitt, som inspirerar lärare att arbeta med Estrids bokklubb i klassen.

 

– Till den andra säsongen har vi satsat på att sätta barnen ännu mer i fokus, säger regissören Sanna Sofia Vuori. Det är barnen som tar plats, styr diskussionen och driver programmet.

 

Förutom programledarna Estrid och Milo deltar bokpratarbarnen Alva, Amanda, Berta, Edith, Idun, Josef, Julia, Lennon, Lovis och Vidar. Till arbetsgruppen hör också några vuxna:

 

Regissör och producent: Sanna Sofia Vuori

Manus: Sanna Sofia Vuori, Ida-Lina Nyholm och barnen

Pedagogiskt material och blogg: Ida-Lina Nyholm

Film, ljus och ljud: Timo Kari, Nina Nordström

Klipp: Reetta Saarikoski

 

ESTRIDS BOKKLUBB är en produktion av FantaskopFilms. Samarbetspartners är Den finlandssvenska läsambassadören, Förlaget, Schildts & Söderströms, Bonnier Rights, Sagateater, Richardsgatans bibliotek och Hufvudstadsbladet. Svenska Kulturfonden har understött projektet. Programserien kommer att finnas tillgänglig på youtube samt via FantaskopFilms och samtliga samarbetspartners hemsidor. Första delen publiceras 28 augusti.

 

För mer info kontakta producent

Sanna Sofia Vuori: 040 4151 981

fantaskopfilms@gmail.com

www.estridsbokklubb.ratata.fi

www.facebook.com/estridsbokklubb

 

* Rubriken bygger på omdömen av bl.a professor Margareta Rönnberg (barnisten.blogspot.fi, 2.11 2016), kulturskribent Hanna Höglund, Expressen: ”Visa Estrid för alla” (31.10 2016), litteraturbloggen Män som läser: ”Äntligen ett Babel för barn!” (31.10 2016), liksom författaren Mårten Melin: ”Modigt program om barnböcker” (16.9 2016).

 

Publicerad 21.03.2017 kl. 13:58

MILO - den nya programledaren

I säsong 2, som börjar sändas i slutet av augusti, får vi en till programledare, nämligen 10-åriga Milo Laurent! Jätteroligt tycker vi, eftersom Milo, precis som Estrid, älskar böcker. Men vem är Milo egentligen? Vi träffade honom för en liten intervju.

- Jag gillar historier som kunde ha hänt på riktigt. Kanske någon gång för längesen, berättar Milo. Dessutom gillar han humor, fantasy och sci-fi.

Milo läser massor. Harry Potter har han läst flera gånger, och andra favoritserier är Hungerspelen, Percy Jackson och böckerna om Arn. En del av det Milo läser är egentligen böcker som är mer tänkta för vuxna.

- Jonas Jonassons böcker är helt sjukt bra. Både "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" och "Analfabeten", säger Milo. Han gillar också filmer som baserar sig på böcker, men skulle aldrig se filmen före han läst boken.
- Det är roligt då man får se historierna på film, så man ser hur allt ser ut. Ibland blir jag lite besviken, för man kan inte få med allt som finns i en bok på film. Boken är alltid bättre än filmen, tycker Milo. Han gillar film överlag. Våldsamma filmer till exempel. Men han är inte så förtjust i skräckfilmer.

Förutom att Milo läser gillar han att skriva egna berättelser. Dessutom gillar han alla former av idrott.
- Jag har många hobbyn, mest håller jag på med sport på fritiden, berättar Milo.

Om Milo fick välja skulle han helst intervjua finlandssvenska fantasyförfattaren Maria Turtschaninoff.
- Hennes böcker tycker jag massor om, säger Milo.

I höst ser du Milo i bokshowen, där han intervjuar författare och illustratörer.

Publicerad 16.03.2017 kl. 17:35

Vi presenterar gästerna i säsong två: MARTIN WIDMARK

Vi kan stolt presentera säsongens sista gäst MARTIN WIDMARK. Martin har bland annat skrivit de populära böckerna om LasseMajas detektivbyrå och om Nelly Rapp.

Har du någon fråga till Martin? Passa på och ställ din fråga i kommentatorsfältet eller mejla den till fantaskopfilms@gmail.com , så kanske just din fråga ställs i programmet!

Publicerad 10.03.2017 kl. 15:42

Vi presenterar gästerna i säsong två: MALIN KIVELÄ

Foto: Charlotta Boucht

Nästa gäst vi presenterar är MALIN KIVELÄ. Malin har skrivit böckerna "Bröderna Pixon och TV:ns hemtrevliga sken" och "Den förträfflige herr Glad".

Har du någon fråga till Malin? Skriv din fråga i kommentatorsfältet eller mejla den till fantaskopfilms@gmail.com . I varje avsnitt ställer vi en tittarfråga. Kanske blir det just din?

Publicerad 09.03.2017 kl. 19:07

Vi presenterar gästerna i säsong två: MAIJA HURME

Foto: Laura Mendelin

I säsong två kommer vi också att få träffa illustratören MAIJA HURME! Maija har gjort flera bilderböcker tillsammans med sin man Anssi Hurme. Dessutom har hon illustrerat andra författares böcker och gjort illustrationer till läromedel och tidningar.

Har du någon fråga till Maija? Skriv din fråga i kommentatorsfältet eller mejla den till fantaskopfilms@gmail.com . Om du har tur så ställer barnen just din fråga!

 

Publicerad 08.03.2017 kl. 15:29

Vi presenterar gästerna i säsong två: SANNA TAHVANAINEN

I höst kommer vi också att se SANNA TAHVANAINEN som gäst i bokklubben! Sanna har skrivit barnböckerna "Dröm om drakar" och "Silva och teservisen som fick fötter". I vår kommer hennes nya barnbok "Kurre Snobb och popcornen" ut.

Vad skulle du vilja fråga Sanna? Skriv din fråga i kommentatorsfältet eller mejla den till fantaskopfilms@gmail.com . I varje avsnitt ställer barnen en tittarfråga. Kanske blir det just din?

Publicerad 07.03.2017 kl. 10:35

Vi presenterar gästerna i säsong två: MINNA LINDEBERG

Vi är glada över att presentera MINNA LINDEBERG som en av höstens bokklubbsgäster! Minna har bland annat skrivit de omtyckta böckerna "Allan och Udo", "Boggan och Kyösti Kekkonen" samt "Vildare, värre Smilodon".

Har du något du skulle vilja fråga Minna? Skriv din fråga i kommentatorsfältet eller mejla den till fantaskopfilms@gmail.com . Kanske får du svar på din fråga i höst!

Publicerad 06.03.2017 kl. 17:22

Vi presenterar gästerna i säsong två: KASPER STRÖMMAN

I höst kommer vi också att se KASPER STRÖMMAN i bokklubben! Kasper är illustratör, grafiker och serietecknare. Bilderböckerna han illustrerat har han gjort tillsammans med systern Nora Strömman.

Har du något du skulle vilja fråga Kasper? Skriv din fråga i kommentatorsfältet eller mejla den till fantaskopfilms@gmail.com . I varje avsnitt ställer bokklubbsbarnen en tittarfråga. Om du har tur så svarar Kasper på din fråga!

Publicerad 03.03.2017 kl. 19:07

Vi presenterar gästerna i säsong två: ANNA HÄRMÄLÄ

Nästa gäst vi presenterar är ANNA HÄRMÄLÄ. Anna är illustratör och författare. Böckerna "Du hör inte hit, Beiron",  "Du bestämmer själv, Jori" och "Burman" har hon både skrivit och illustrerat själv.

Har du någon fråga till Anna? Skriv din fråga i kommentatorsfältet eller mejla den till fantaskopfilms@gmail.com . I varje avsnitt ställer barnen en tittarfråga. Kanske Anna svarar på din fråga?

Publicerad 02.03.2017 kl. 19:05

Vi presenterar gästerna i säsong två: TOVE APPELGREN

Från och med i dag och sju vardagar framåt presenterar vi författar- och illustratörsgästerna i höstens bokklubbsavsnitt!

Först ute är TOVE APPELGREN. Tove har skrivit de populära böckerna om Vesta-Linnéa. Dessutom har hon skrivit flera pjäser för barn.

Har du någon fråga till Tove? Skriv din fråga i kommentatorsfältet eller mejla den till fantaskopfilms@gmail.com . I varje avsnitt ställer vi en tittarfråga. Kanske blir det just din?

Publicerad 01.03.2017 kl. 19:12

Julhälsningar från Estrid och hennes vänner

Estrids bok är klar och hon har trollat iväg den till alla sina gäster. Här har vi samlat gästernas och kompisarnas julhälsningar.

 

 

 

Publicerad 28.12.2016 kl. 17:18

Lenas uppgift till Estrid

I varje avsnitt av Estrids Bokklubb får Estrid tips av gästen på hur hon kan komma vidare i berättelsen hon själv håller på och skriver. I det sista avsnittet hjälper Lena Frölander-Ulf Estrid att göra en pärm till hennes berättelse. De funderar också på hur man hittar på vad en berättelse ska heta.

Illustration av Lena Frölander-Ulf, ur "Jag, Fidel och skogen"

Hurdana namn på berättelser gillar du? Hitta på ett namn till en berättelse du gärna skulle vilja läsa! Du kan antingen kommentera det här inlägget eller skicka ditt bidrag per mejl till fantaskopfilms@gmail.com

Bland alla som deltar lottar vi ut Lena Frölander-Ulfs bok "Jag, Fidel och skogen". Dragning av vinnare sker 20.12. I slutet av säsongen lottar vi dessutom ut bokpaket till skolklasser som deltar med berättelser.

 

Publicerad 15.12.2016 kl. 16:02

Avsnitt 7: LENA FRÖLANDER-ULF, illustratör&författare

Nu kan du se det åttonde avsnittet här:

 

Publicerad 12.12.2016 kl. 16:51

Petri presenterar sig

Petri Winckel gör originalmusiken till Estrids Bokklubb.

Namn: Petri
En bok jag gillar jättemycket: ”Tämä matka” av Eeva-Liisa Manner
Om jag var en bok skulle jag vara: en med dikter, aforismer och berättelser.
En bokkaraktär jag gillar: Sherlock Holmes är en aktuell och intressant figur. Kanske jag inte direkt gillar honom, men han är intressant.
Bästa stället att läsa på: En stol. Inte för hård och inte för mjuk, så man har det bekvämt och lätt kommer upp för att sträcka på benen.
Min favoritbok när jag var liten: En stor faktabok för barn med bilder på hur världen såg ut förr och vad man gjorde då, vad man åt, hur ett fartyg ser ut, bilder på dinosaurier, konsthistoria och mycket mer. Minns tyvärr inte vad den heter! Mauri Kunnas böcker var också viktiga för mig.
Jag gillar illustrationer som: har många små detaljer.
En bra bok enligt mig just nu ska innehålla: varierande stil och olika texttyper, fakta och fantasi.

Publicerad 11.12.2016 kl. 15:38
Välkommen till Estrids Bokklubbsblogg! 
Estrids Bokklubb är en videoserie om barnböcker, barnboksförfattare och barnboksillustratörer. I serien läser 11-åriga Estrid böcker och pratar om dem med sina vänner. Estrid har också en egen bokshow där hon intervjuar författarna och illustratörerna. Seriens andra säsong sänds varannan måndag fr.o.m. 28.8.2017. 
 
I Estrids Bokklubbs blogg ingår skrivtips av författarna och illustratörerna. Följ med hur Estrids eget skrivprojekt framskrider och skapa din egen version! Du får gärna posta ditt bidrag som kommentar eller mejla det till fantaskopfilms@gmail.com
Bland alla som bidrar lottar vi ut barnböcker och bokpaket.
 
Projektet är producerat av Fantaskop Films .
 
Projektet understöds av Svenska Kulturfonden.
 
Idé & Regi: Sanna Sofia Vuori
Manus: Sanna Sofia Vuori & Ida-Lina Nyholm
Film & Ljud: Timo Kari & Nina Nordström
Klipp: Reetta Saarikoski
Orginalmusik: Petri Winckel
Pedagogiskt material & bloggansvarig: Ida-Lina Nyholm
 
#estridsbokklubb
 
 

Kategorier

Senaste kommentarer