Gäst i säsong 4: ANTTI OLLIKAINEN

fotograf: Teemu Ullgren

Antti Ollikainen on sarjakuvataiteilija, kuvittaja ja graafikko. Vähätekstiset tai sanattomat kuvakirjat kiinnostavat häntä erityisesti, koska niiden lukeminen on suuressa määrin yhdessä lukemista, jolloin tarina voi herättää lukijoissa keskustelua ja osallistumista. Antin kirja Tsuuum! ilmestyi 2018.

Antti Ollikainen är serietecknare, illustratör och grafiker. Han gillar berättelser med bara lite, eller ingen, text och där bilderna berättar det mesta. De uppmuntrar till interaktion mellan berättelsen, den som läser och den som lyssnar. Anttis bilderbok Vrooom! kom ut 2018.

 

13.05.2019 kl. 17:09

Gäst i säsong 4: SARAH SHEPPARD

fotograf: Andreas Apell

Sarah Sheppard är författare och illustratör. Hennes faktaböcker för barn är redan moderna klassiker. Bland Sarahs alster hittas böcker om dinosaurier, djur och kartor.

Sarah Sheppard on kirjailija ja kuvittaja. Hänen tietokirjat kertovat muun muuassa dinosauruksista ja hän on yksi Ruotsin suosituimpia kirjailijoita.

01.05.2019 kl. 00:10

Gäst i säsong 4: MERVI LINDMAN

fotograf: Pertti Nisonen

Mervi Lindman on rakastettu kuvittaja. Hän on kuvittanut mm Siiri- ja Ella-kirjat, sekä kuvittanut ja kirjoittanut Memmuli- ja Peppe-kuvakirjoja.

Mervi Lindman är en av Finlands just nu populäraste illustratörer. Hon är även känd i Sverige, och bland hennes populära figurer hittar vi Ella, Siri, Ingrid och Ivar. Mervi skriver också egna bilderböcker, om Memmuli och om Bebbe.

 

01.05.2019 kl. 00:03

Vinnare av BOKPAKETET!

Tack för alla fina bidrag vi fått in till vår utlottning av bokpaketet. Den här gången föll lotten på klass 2A i Hoplaxskolan! De skriver så här:

"Vi som går på 2A i Hoplaxskolan M0-5 har två bra boktips. Det ena är ett tips om en bok det är roligt att få lyssna till som högläsning när läraren läser, men man kan nog också läsa den själv. Boken heter Stickan och är skriven av Guy Bass. Den handlar om en galen professor som tillverkar monster i Bökehåla slott. Mest handlar boken kanske ändå om vänskapen mellan professorns första skapelse Stickan och den nya Varelsen. I boken finns många fina illustrationer av Pete Williamsson. Den är både spännande, kuslig och galet rolig på samma gång.

Vårt andra boktips är ett tips på en bokserie i fyra delar som det är roligt att läsa själv. Den heter Handbok för superhjältar och är skriven och illustrerad av Elias och Agnes Våhlund. Boken handlar om Lisa som mobbas av några klasskompisar. Hon hittar en mystisk bok på bibban och börjar med den som hjälp öva på superförmågor. Så blir hon Röda masken -en ny superhjälte som flyger och slåss med skurkar och som alla pratar om.

I vår klass har nästan alla läst Handbok för superhjältar, och vi tycker böckerna är superbra!"

  

 

 

Vi beslöt oss för att också lotta ut ett andra pris med några böcker från tidigare säsonger, och det går till Fyrorna i Gammelbacka skola i Borgå. Grattis också till er! Så här skriver de:

"Fyrorna i Gammelbacka skola i Borgå har med nöje följt med Estrids bokklubb ända från början. Nu vill de delta i utlottningen av ett bokpaket med sitt boktips Det vita huset av Petter Lidbeck. Boken passar 9-12-åringar. Den är spännande och öppnar för diskussion. Egentligen ville klassen tipsa om Hallonbacken av Eva Frantz, men sen resonerade vi tillsammans som så att den boken redan fått en hel del publicitet och att många säkert redan känner till den. Det vita huset hittade vi av en slump i bokbussen och boken överraskade oss alla positivt."

  

04.03.2019 kl. 16:03

Vinn ett bokpaket!

Lärare!

Nu har din klass eller skola chansen att vinna det här fina bokpaketet, med böcker av alla gäster i säsong 3. Det enda klassen/skolan behöver göra är att skicka ett boktips till fantaskopfilms@gmail.comOm ni har arbetat med programmet i klass och hellre skickar texter, illustrationer eller annat ni gjort eller funderat på så går det naturligtvis också bra!

 

Skicka in ert bidrag senast 1.3 så är ni med i utlottningen. Förra året vann tvåorna i Övermalax skola säsongen bokpaket.

21.01.2019 kl. 10:02

GOD JUL!

från alla oss i Estrids Bokklubb!

22.12.2018 kl. 14:47

En liten intervju med Sofia

Hej Sofia! Har du läst någon bra bok på sistone?

- Den bok som jag senast läst är "Pontus 4 meter över marken" av Johan Unenge, jag gillade när Pontus gjorde fel framför sin störstaaaaaa kärlek för det e liksom det värsta som kan hända!!

Berätta något roligt, knäppt eller oväntat som hände under inspelningarna av Estrids Bokklubb!

- Jag tyckte allt var roligt under inspelningarna och allt gick superbra :)

Skulle du kunna tänka dig att bli författare eller illustratör?

- Jag skulle kanske vilja bli en illustratör när jag blir stor, men jag vet int helt säkert ännu!

18.12.2018 kl. 13:59

En liten intervju med Lucas

Hej Lucas! Har du läst någon bra bok på sistone?

- Jag har läst "Björnstad" av Fredrik Backman.

Berätta något roligt, knäppt eller oväntat som hände under inspelningarna av Estrids Bokklubb!

- Jag tyckte det var roligt att prata inför en kamera. Det var oväntat för mig var hur alla hade så olika åsikter om samma bok.

Skulle du kunna tänka dig att bli författare eller illustratör?

- Både och intresserar mig och jag skulle gärna pröva på både skriva och illustrera.

13.12.2018 kl. 10:13

AVSNITT 8: Karin Erlandsson

Här kan du se avsnittet med Karin Erlandsson:

 

13.12.2018 kl. 10:10

Siri och Josef på Bokmässan, del 2

Den 25-28.10 2018 var det Bokmässa i Helsingfors. Bokpratarbarnen Josef och Siri besökte mässan, och träffade många intressanta personer som jobbar med böcker. Här kan du läsa första inlägget om deras besök.

Josef och Siri träffade Maja Ottelin och hennes barn Ida och Enni. Maja har varit Josefs ordkonstlärare.

Vad jobbar du med?

- Jag jobbar som ordkonstlärare. Vi har klubbar för sådana som tycker om att skriva, läsa, berätta historier och fantisera.

Vilken är din favoritbok?

- Min favoritbok just nu är nog ”Breven från Maresi” av Maria Turtschaninoff. Hon är en bra författare.

 

Vilken var den första bok du läste själv?

- Den som jag läste själv var ”Lotta på Bråkmakargatan” av Astrid Lindgren.

Om du skulle skriva en bok så vad skulle den handla om?

- Det skulle säkert vara en bok om trädgårdsodling, det är jag intresserad av.

Vad tycker du om årets Bokmässa?

-Väldigt fint, med ett mysigt barnområde. Aningen högt ljud men det får man räkna med. Jag brukar alltid bli hes på Bokmässan. Kyrkkaffet som är gratis är en bonus.

 

Det finns mycket att se och upptäcka på Bokmässan. En godispaus är nödvändig.

 

Författaren Malin Klingenberg har tidigare varit gäst i Estrids Bokklubb, nu blev hon intervjuad av Josef och Siri.

Vad jobbar du med?

- Jag är författare.

Hur många gånger har du varit på Bokmässan?

- Jag har nog varit här 6-7 gånger.

Hurdana böcker tycker du om?

- Roliga böcker!

Vad är din favoritbok?

- ”Eld, Färg, Ett” av Jenni Valentine, den boken är spännande och bra!

Vem är din favoritförfattare?

- Roald Dahl, som har t.ex. skrivit ”Kalle och chokladfabriken”, och Christine Nöstlinger. Också Barbro Lindgren med böckerna ”Jättehemligt, Världshemligt och Bladen brinner”.

Vad tycker du om årets Bokmässa?

- Bra, mycket folk! En massa inspirerande böcker och bilder. Man träffar kompisar här.

 

Josef träffade också Karin Erlandsson, som är gäst i årets säsong av Estrids Bokklubb. Henne får du veta mer om i morgon, när hennes avsnitt sänds!

 

09.12.2018 kl. 13:33

Till dig som är lärare – Avsnitt 8, säsong 3

Vill du arbeta med Estrids Bokklubb i din klass? Här får du några tips på hur ni kan behandla programmet.

I det åttonde, och sista avsnittet, i säsong 3 är Karin Erlandsson gäst. Karin skriver böcker både för vuxna och barn. För vuxna blir det mest deckare, men för barn skriver hon fantasy.

Förslag på diskussion och aktiviteter i klass:

  • I Karins böcker förekommer djur, växter och maträtter som inte finns i den riktiga världen. Dagskatorna, som finns i "Fågeltämjaren", berättar Karin att är en kombination mellan skator och tranor. Välj två djur och gör ett nytt djur av dem. Vad ska det nya djuret heta? Vilka egenskaper har det nya djuret? På vilket sätt är det en kombination av de två djuren. Rita och beskriv.
  • Karin berättar att för henne handlar serien om Ögonstenen om längtan. Vad är längtan? Vad kan man längta efter? Längtar alla efter samma sak? Är längtan något postitivt eller något negativt? Vad kan hända om man längtar för mycket efter något?
  • Skriv en gemensam klassdikt om längtan. Alla får en pappersremsa. På den skriver var och en en rad som ska börja med "Längtan är ..." Skriv klart raden. Läraren samlar ihop alla pappersremsor och läser dem i tur och ordning så de blir en dikt. Om ni vill kan ni sedan tillsammans bestämma i vilken ordning raderna passar bäst, för att dikten ska bli så bra som möjligt. Det gör inget att flera skrivit samma sak - upprepningar fungerar bra i dikter!
  • Karin berättar att den första boken i serien om Ögonstenen kom till en kall vinterdag då hon promenerade i snön. Allt var tyst, och hon tyckte plötsligt att det kändes som om hon befann sig på havsbottnen och som om den gnistrande snön var pärlor. Gå ut och promenera. Var alldeles tysta. Fundera på hur det doftar och hur det låter. Hur det ser ut och hur det känns. Får något av sinnesintrycken dig att tänka på en annan plats? Kanske en fantasiplats? Var skulle det vara? Hurdant är det där? Gå in tillbaka och skriv ner dina tankar. Låt dina anteckningar vara utgångspunkt för en fantasy-berättelse!
  • Karin berättar att det kommer att komma två böcker till i serien om Ögonstenen. De första två böckerna, som redan kommit ut, heter "Pärlfiskaren" och "Fågeltämjaren". I vår kommer den tredje delen, som heter "Bergsklättraren" och nästa höst den sista delen, som heter "Segraren". Vad tror ni att de kommer att handla om? Berättar titlarna på boken något? Hur kommer det att gå för Miranda och Syrsa?
07.12.2018 kl. 14:33

En liten intervju med Karin

Hej Karin! Din serie om Ögonstenen innehåller ju fyra böcker, två av dem har redan kommit ut. Vet du vad som kommer att hända i alla? Visste du från början att det skulle bli fyra böcker och vad som skulle hända i dem?

- Ja, alla fyra böcker är så gott som färdiga, det återstår bara lite småfix. Jag vet hur serien slutar! Jag vet vad som händer med ögonstenen och vem Iberis är. 
Jag visste inte då jag skrev Pärlfiskaren att det skulle bli en serie med fyra böcker, men jag ville belöna mig själv för att jag vann den där tävlingen. Det finaste jag kunde ge mig själv var att fortsätta vistas i samma värld tillsammans med Miranda och Syrsa, därför skrev jag tre delar till.

Huvudpersonen i böckerna är Miranda, som är allvarlig och principfast, och Syrsa, som är sprallig och påhittig. Är du själv mer lik Miranda eller Syrsa?

- Jag är en blandning av Miranda och Syrsa, men med åren har jag nog blivit alltmer lik Syrsa. Jag tycker om att prata och träffas och umgås - det gör inte Miranda!

I serien om Ögonstenen är nästan alla karaktärer kvinnor, eller i alla fall de som har viktiga yrken och roller. Varför är det så?

- Ja, varför är alla män i Sagan om ringen? Fick Tolkien någonsin den frågan?
Jag ville skriva en berättelse där kön inte spelar någon roll, och där både flickor och pojkar kunde identifiera sig med karaktärerna. Jag ville också skriva en berättelse där kvinnor kunde ha alla roller, inte bara hora eller madonna utan onda, goda och allt där mittemellan. 

 

05.12.2018 kl. 14:47

Inför åttonde avsnittet 10.12.2018

Säsongens sista avsnitt av Estrids Bokklubb sänds måndagen den 10.12. I det avsnittet är Karin Erlandsson gäst! Karins fantasyböcker om Ögonstenen har massvis av fans, som längtar efter nästa del i serien. Om ni vill förbereda er inför Karins avsnitt kan ni läsa "Pärlfiskaren" och "Fågeltämjaren", som är de två första böckerna i serien. Den tredje delen, "Bergsklättraren", utkommer i vår!

"Pärlfiskaren" och "Fågeltämjaren", båda skrivna av Karin ERlandsson

03.12.2018 kl. 15:51

En liten intervju med Stella

Hej Stella! Har du läst någon bra bok på sistone?

- Ja, "Miss Peregrines hem för besynnerliga barn" av Ransom Riggs! Det är en väldigt bra fantasybok. Jag tycker om bokens karaktärer och om logiken som bokens universum är byggt kring.

Skulle du kunna tänka dig att bli författare eller illustratör?

- Jag tycker om att rita så jag skulle kunna tänka mig att bli illustratör. Ibland tänker jag att jag skulle kunna bli författare också, men jag skulle inte vilja göra båda samtidigt utan jobba tillsammans med någon.

27.11.2018 kl. 15:53

En liten intervju med Siri

Hej Siri! Har du läst någon bra bok på sistone?

- Ja, "Vår trädkoja med 13 våningar" av Andy Griffiths och Therese Lindgrens bok "Vem bryr sig?". Trädkojan var rolig och bra skriven och Therese bok handlar om henne själv med inriktning på djur och veganlivet.

Berätta något roligt, knäppt eller oväntat som hände under inspelningarna av Estrids Bokklubb!

- Vi blev lite trötta en gång och började skjuta katapulter med böckerna. 

Skulle du kunna tänka dig att bli författare eller illustratör?

- Jag skulle vilja bli illustratör. Jag ritar mycket och brukar titta på youtube och Pinterest för att få inspiration till olika teckningar och bilder. För tillfället jobbar jag med en bullet journal där jag skriver in boktips m.m.

27.11.2018 kl. 14:17
Välkommen till Estrids Bokklubbsblogg! 
Estrids Bokklubb är en videoserie om barnböcker. I serien intervjuar 13-åriga Estrid  barnboksförfattare och barnboksillustratörer. Dessutom diskuterar också andra barn författarnas och illustratörernas böcker. Seriens fjärde säsong sänds varannan måndag hösten 2019. 
 
Vill du dela med dig av boktips, skrivtips, texter du skrivit eller illustrationer du gjort? Du får gärna posta ditt bidrag som kommentar eller mejla det till fantaskopfilms@gmail.com
Bland alla som bidrar lottar vi ut barnböcker och bokpaket.
 
Är din klass intresserad av vårt bokpaket inför säsong 4? Kontakta fantaskopfilms@gmail.com så berättar vi mer!
 
Projektet är producerat av Fantaskop Films .
 
Projektet understöds av bl.a. Svenska Kulturfonden, Stiftelsen Brita Maria Renlunds Minne och SFV.
 

Koncept: Sanna Sofia Vuori & Ida-Lina Nyholm

Manus & Regi & produktion: Sanna Sofia Vuori

Foto, ljud & klipp: Timo Kari

Originalmusik: Petri Winckel

Pedagogiskt material & bloggansvarig: Ida-Lina Nyholm

 
#estridsbokklubb
 
 

Kategorier

Senaste kommentarer