En liten intervju med Lucas

Hej Lucas! Har du läst någon bra bok på sistone?

- Jag har läst "Björnstad" av Fredrik Backman.

Berätta något roligt, knäppt eller oväntat som hände under inspelningarna av Estrids Bokklubb!

- Jag tyckte det var roligt att prata inför en kamera. Det var oväntat för mig var hur alla hade så olika åsikter om samma bok.

Skulle du kunna tänka dig att bli författare eller illustratör?

- Både och intresserar mig och jag skulle gärna pröva på både skriva och illustrera.

13.12.2018 kl. 10:13

AVSNITT 8: Karin Erlandsson

Här kan du se avsnittet med Karin Erlandsson:

 

13.12.2018 kl. 10:10

Siri och Josef på Bokmässan, del 2

Den 25-28.10 2018 var det Bokmässa i Helsingfors. Bokpratarbarnen Josef och Siri besökte mässan, och träffade många intressanta personer som jobbar med böcker. Här kan du läsa första inlägget om deras besök.

Josef och Siri träffade Maja Ottelin och hennes barn Ida och Enni. Maja har varit Josefs ordkonstlärare.

Vad jobbar du med?

- Jag jobbar som ordkonstlärare. Vi har klubbar för sådana som tycker om att skriva, läsa, berätta historier och fantisera.

Vilken är din favoritbok?

- Min favoritbok just nu är nog ”Breven från Maresi” av Maria Turtschaninoff. Hon är en bra författare.

 

Vilken var den första bok du läste själv?

- Den som jag läste själv var ”Lotta på Bråkmakargatan” av Astrid Lindgren.

Om du skulle skriva en bok så vad skulle den handla om?

- Det skulle säkert vara en bok om trädgårdsodling, det är jag intresserad av.

Vad tycker du om årets Bokmässa?

-Väldigt fint, med ett mysigt barnområde. Aningen högt ljud men det får man räkna med. Jag brukar alltid bli hes på Bokmässan. Kyrkkaffet som är gratis är en bonus.

 

Det finns mycket att se och upptäcka på Bokmässan. En godispaus är nödvändig.

 

Författaren Malin Klingenberg har tidigare varit gäst i Estrids Bokklubb, nu blev hon intervjuad av Josef och Siri.

Vad jobbar du med?

- Jag är författare.

Hur många gånger har du varit på Bokmässan?

- Jag har nog varit här 6-7 gånger.

Hurdana böcker tycker du om?

- Roliga böcker!

Vad är din favoritbok?

- ”Eld, Färg, Ett” av Jenni Valentine, den boken är spännande och bra!

Vem är din favoritförfattare?

- Roald Dahl, som har t.ex. skrivit ”Kalle och chokladfabriken”, och Christine Nöstlinger. Också Barbro Lindgren med böckerna ”Jättehemligt, Världshemligt och Bladen brinner”.

Vad tycker du om årets Bokmässa?

- Bra, mycket folk! En massa inspirerande böcker och bilder. Man träffar kompisar här.

 

Josef träffade också Karin Erlandsson, som är gäst i årets säsong av Estrids Bokklubb. Henne får du veta mer om i morgon, när hennes avsnitt sänds!

 

09.12.2018 kl. 13:33

Till dig som är lärare – Avsnitt 8, säsong 3

Vill du arbeta med Estrids Bokklubb i din klass? Här får du några tips på hur ni kan behandla programmet.

I det åttonde, och sista avsnittet, i säsong 3 är Karin Erlandsson gäst. Karin skriver böcker både för vuxna och barn. För vuxna blir det mest deckare, men för barn skriver hon fantasy.

Förslag på diskussion och aktiviteter i klass:

  • I Karins böcker förekommer djur, växter och maträtter som inte finns i den riktiga världen. Dagskatorna, som finns i "Fågeltämjaren", berättar Karin att är en kombination mellan skator och tranor. Välj två djur och gör ett nytt djur av dem. Vad ska det nya djuret heta? Vilka egenskaper har det nya djuret? På vilket sätt är det en kombination av de två djuren. Rita och beskriv.
  • Karin berättar att för henne handlar serien om Ögonstenen om längtan. Vad är längtan? Vad kan man längta efter? Längtar alla efter samma sak? Är längtan något postitivt eller något negativt? Vad kan hända om man längtar för mycket efter något?
  • Skriv en gemensam klassdikt om längtan. Alla får en pappersremsa. På den skriver var och en en rad som ska börja med "Längtan är ..." Skriv klart raden. Läraren samlar ihop alla pappersremsor och läser dem i tur och ordning så de blir en dikt. Om ni vill kan ni sedan tillsammans bestämma i vilken ordning raderna passar bäst, för att dikten ska bli så bra som möjligt. Det gör inget att flera skrivit samma sak - upprepningar fungerar bra i dikter!
  • Karin berättar att den första boken i serien om Ögonstenen kom till en kall vinterdag då hon promenerade i snön. Allt var tyst, och hon tyckte plötsligt att det kändes som om hon befann sig på havsbottnen och som om den gnistrande snön var pärlor. Gå ut och promenera. Var alldeles tysta. Fundera på hur det doftar och hur det låter. Hur det ser ut och hur det känns. Får något av sinnesintrycken dig att tänka på en annan plats? Kanske en fantasiplats? Var skulle det vara? Hurdant är det där? Gå in tillbaka och skriv ner dina tankar. Låt dina anteckningar vara utgångspunkt för en fantasy-berättelse!
  • Karin berättar att det kommer att komma två böcker till i serien om Ögonstenen. De första två böckerna, som redan kommit ut, heter "Pärlfiskaren" och "Fågeltämjaren". I vår kommer den tredje delen, som heter "Bergsklättraren" och nästa höst den sista delen, som heter "Segraren". Vad tror ni att de kommer att handla om? Berättar titlarna på boken något? Hur kommer det att gå för Miranda och Syrsa?
07.12.2018 kl. 14:33

En liten intervju med Karin

Hej Karin! Din serie om Ögonstenen innehåller ju fyra böcker, två av dem har redan kommit ut. Vet du vad som kommer att hända i alla? Visste du från början att det skulle bli fyra böcker och vad som skulle hända i dem?

- Ja, alla fyra böcker är så gott som färdiga, det återstår bara lite småfix. Jag vet hur serien slutar! Jag vet vad som händer med ögonstenen och vem Iberis är. 
Jag visste inte då jag skrev Pärlfiskaren att det skulle bli en serie med fyra böcker, men jag ville belöna mig själv för att jag vann den där tävlingen. Det finaste jag kunde ge mig själv var att fortsätta vistas i samma värld tillsammans med Miranda och Syrsa, därför skrev jag tre delar till.

Huvudpersonen i böckerna är Miranda, som är allvarlig och principfast, och Syrsa, som är sprallig och påhittig. Är du själv mer lik Miranda eller Syrsa?

- Jag är en blandning av Miranda och Syrsa, men med åren har jag nog blivit alltmer lik Syrsa. Jag tycker om att prata och träffas och umgås - det gör inte Miranda!

I serien om Ögonstenen är nästan alla karaktärer kvinnor, eller i alla fall de som har viktiga yrken och roller. Varför är det så?

- Ja, varför är alla män i Sagan om ringen? Fick Tolkien någonsin den frågan?
Jag ville skriva en berättelse där kön inte spelar någon roll, och där både flickor och pojkar kunde identifiera sig med karaktärerna. Jag ville också skriva en berättelse där kvinnor kunde ha alla roller, inte bara hora eller madonna utan onda, goda och allt där mittemellan. 

 

05.12.2018 kl. 14:47

Inför åttonde avsnittet 10.12.2018

Säsongens sista avsnitt av Estrids Bokklubb sänds måndagen den 10.12. I det avsnittet är Karin Erlandsson gäst! Karins fantasyböcker om Ögonstenen har massvis av fans, som längtar efter nästa del i serien. Om ni vill förbereda er inför Karins avsnitt kan ni läsa "Pärlfiskaren" och "Fågeltämjaren", som är de två första böckerna i serien. Den tredje delen, "Bergsklättraren", utkommer i vår!

"Pärlfiskaren" och "Fågeltämjaren", båda skrivna av Karin ERlandsson

03.12.2018 kl. 15:51

En liten intervju med Stella

Hej Stella! Har du läst någon bra bok på sistone?

- Ja, "Miss Peregrines hem för besynnerliga barn" av Ransom Riggs! Det är en väldigt bra fantasybok. Jag tycker om bokens karaktärer och om logiken som bokens universum är byggt kring.

Skulle du kunna tänka dig att bli författare eller illustratör?

- Jag tycker om att rita så jag skulle kunna tänka mig att bli illustratör. Ibland tänker jag att jag skulle kunna bli författare också, men jag skulle inte vilja göra båda samtidigt utan jobba tillsammans med någon.

27.11.2018 kl. 15:53

En liten intervju med Siri

Hej Siri! Har du läst någon bra bok på sistone?

- Ja, "Vår trädkoja med 13 våningar" av Andy Griffiths och Therese Lindgrens bok "Vem bryr sig?". Trädkojan var rolig och bra skriven och Therese bok handlar om henne själv med inriktning på djur och veganlivet.

Berätta något roligt, knäppt eller oväntat som hände under inspelningarna av Estrids Bokklubb!

- Vi blev lite trötta en gång och började skjuta katapulter med böckerna. 

Skulle du kunna tänka dig att bli författare eller illustratör?

- Jag skulle vilja bli illustratör. Jag ritar mycket och brukar titta på youtube och Pinterest för att få inspiration till olika teckningar och bilder. För tillfället jobbar jag med en bullet journal där jag skriver in boktips m.m.

27.11.2018 kl. 14:17

AVSNITT 7: MARIA TURSCHANINOFF

Här kan du se avsnittet med Maria Turschaninoff:

 

26.11.2018 kl. 16:25

En liten intervju med Maria

Hej Maria! Hade du bra fantasi då du var liten?

- Jag hade fantastiskt bra fantasi som liten! Jag hittade hela tiden på sagor och berättelser, och min inlevelseförmåga har alltid varit min starka sida. Allt jag läste blev väldigt levande för mig, och jag förstod verkligen inte varför mattor jag satt på aldrig flög, garderober jag kröp in i aldrig ledde till andra världar och jag aldrig sögs in i den bok jag läste för att bli en del av berättelsen.

Hur blir dina fantasivärldar till?

- Oftast går det till så här: Jag ser för mig en person som jag blir nyfiken på, och långsamt byggs världen upp kring denna människa. Fast ibland ser jag platsen för först, som i boken Maresi, och så småningom befolkas den av människor. Viktigt är i alla fall att platsen är väldigt levande för mig, jag kan ofta röra mig överallt i den i min fantasi. Platserna lever för mig i flera år efter att jag skrivit böckerna.

En hurdan bok skulle du skriva om du inte skrev fantasy?

- Jag skulle skriva något som i smyg ändå var fantasy, som en saga, eller det som brukar kallas spekulativ fiktion.

23.11.2018 kl. 10:49

Till dig som är lärare – Avsnitt 7, säsong 3

Vill du arbeta med Estrids Bokklubb i din klass? Här får du några tips på hur ni kan behandla programmet.

Maria Turtschaninoff är gäst i sjunde avsnittet i säsong 3. Maria är författare, och skriver fantasy. De flesta av Marias böcker riktar sig till en lite äldre målgrupp än Estrids Bokklubbs, så i avsnittet diskuteras framför allt boken "Underfors".

Förslag på diskussion och aktiviteter i klass:

  • Milo och Maria pratar om varför Maria valde att skriva just fantasy. Har ni läst många fantasyböcker? Gillar ni fantasy? Vad är det som är intressant och lockande med fantasy? Tyckte alla likadant?
  • Marias bok "Underfors" utspelar sig i Helsingfors, i nutid, men i boken dyker fantasiväsen som troll och älvor upp. Skriv en egen berättelse om en vanlig dag på orten där du bor, men med övernaturliga inslag. Berättelsen ska börja med att du är på väg till eller från skolan, men plötsligt dyker någon fantasifigur, eller ett främmande föremål, upp. Vad händer? Hur ser figuren/föremålet ut? Var på din hemort bor fantasifigurer? Är det bara du som får träffa dem, eller känner alla till dem?
  • På pärmbilden till "Underfors" kan vi se Helsingfors byggnader uppe på sidan, men under marken ett fantasilandskap. Bläddra i tidningar och välj en miljöbild, av en vanlig plats. Klipp ut bilden och klistra fast den på ett papper. Din uppgift nu är att göra en likadan bild som pärmen till "Underfors", det vill säga hitta på hur det ser ut under marken på bilden.
  • Bokpratarbarnen undrar hur Maria håller ordning på alla karaktärer som är med i hennes böcker. Hon berättar att hon i vissa böcker har skrivit listor över alla figurer, växter och andra påhittade element hon använt i sina böcker för att inte tappa bort sig. Arbeta med boken "Underfors" eller välj en annan fantasybok. Gör i par (eller hela klassen tillsammans) listor där ni kategoriserar olika fantasifigurer och -saker som förekommer i boken. Gör tabeller med "Karaktärer", "Djur", "Sådant man kan äta", "Växter" osv. 
  • Maria berättar om en metod hon och författaren Malin Klingenberg hittat på. Den går ut på att de ställer en äggklocka på 20 minuter, och under den tiden får de inte göra något annat än skriva. Ni kan göra en version av övningen i klassen. Ställ en äggklocka på t.ex. 8 minuter. Under den här tiden ska alla elever skriva en text utan att gå tillbaka och läsa och ändra något. Ni kan gärna börja med en gemensam rad, t.ex. "I natt drömde jag ..." Eleverna improviserar och skriver utan att analysera texten. Efter de 8 minuterna kan ni gå tillbaka och se hurdana texter det blev.
21.11.2018 kl. 23:34

Inför sjunde avsnittet 26.11.2018

Sjunde avsnittet av Estrids Bokklubb, säsong 3, sänds måndagen den 26.11. I det avsnittet är Maria Turtschaninoff gäst! Maria är en av Svenskfinlands bästa fantasyförfattare, och är både prisbelönt och har översatts till många språk. Om ni vill förbereda er inför Marias avsnitt kan ni läsa "Underfors". Boken är inte en av Marias nyaste, men den som bäst passar Estrids Bokklubbs målgrupp. Därför är det huvudsakligen den boken som presenteras i avsnittet. För äldre läsare rekommenderar vi Marias nyaste verk i serien om Maresi och Naondel.

"Underfors", "Maresi", "Naondel" och "Breven från Maresi", alla skrivna av Maria Turschaninoff

18.11.2018 kl. 21:38

En liten intervju med Edith

Hej Edith! Har du läst någon bra bok på sistone?

- Jag har läst "Aksakovs grav" av Gudrun Wessnert och Carina Wolff-Brandt

Berätta något roligt, knäppt eller oväntat som hände under inspelningarna av Estrids Bokklubb!

- Jag valde att bara ha en t-skjorta i ett av avsnitten och frös massor eftersom ytterdörren stod öppen under inspelningen. 

Skulle du kunna tänka dig att bli författare eller illustratör?

- Jovisst! Jag tycker jättemycket om att rita och kan tänka mig att jobba med det.

16.11.2018 kl. 15:39

Siri och Josef på Bokmässan

Den 25-28.10 2018 var det Bokmässa i Helsingfors. Bokpratarbarnen Josef och Siri besökte mässan. Josef hade inte kunnat föreställa sig hur stor Bokmässan var innan han själv fick uppleva den. Han tyckte det var en rolig tillställning och önskar gå nästa år igen. Siri hade besökt Bokmässan tidigare år och visste vad det gick ut på. Barnen stötte på många intressanta filurer och passade på att göra några intervjuer.

Bokbussen var med på Bokmässan. Siri och Josef gjorde en intervju med bibliotekarie Terttu Inkanen som arbetar på Bokbussen.

 

Hur är det att jobba på Bokbussen?

- Mycket roligt, jag har jobbat på Bokbussen i tre år.  Bokbussen riktar sig till barn. Vi besöker skolor och daghem och på kvällarna kan familjer besöka Bokbussen.

Hur många Bokbussar finns det?

- Två stycken i Helsingfors, ”Skidi” och ”Stara”.

Kör du Bokbussen?

- Nej, det är chauffören Pekka som kör.

Var finns Bokbussen på natten?

- Bokbussen ”bor” i Böle om nätterna.

 

 

Josef och Siri träffade också Linda Bondestam, som var med i första säsongen av Estrids Bokklubb och hon signerade sin splitternya bok "God natt på jorden" åt dem.

Dessutom spanade de efter Estrids Bokklubbsbokmärken!

 

Josef och Siri intervjuade också flera andra intressanta personer på mässan, och vi publicerar intervjuerna här på bloggen med jämna mellanrum.

15.11.2018 kl. 09:58

AVSNITT 6: NADJA ANDERSSON

Här kan du se avsnittet med Nadja Andersson:
12.11.2018 kl. 10:42
Välkommen till Estrids Bokklubbsblogg! 
Estrids Bokklubb är en videoserie om barnböcker. I serien intervjuar 13-åriga Estrid  barnboksförfattare och barnboksillustratörer. Dessutom diskuterar också andra barn författarnas och illustratörernas böcker. Seriens fjärde säsong sänds varannan måndag hösten 2019. 
 
Vill du dela med dig av boktips, skrivtips, texter du skrivit eller illustrationer du gjort? Du får gärna posta ditt bidrag som kommentar eller mejla det till fantaskopfilms@gmail.com
Bland alla som bidrar lottar vi ut barnböcker och bokpaket.
 
Är din klass intresserad av vårt bokpaket inför säsong 4? Kontakta fantaskopfilms@gmail.com så berättar vi mer!
 
Projektet är producerat av Fantaskop Films .
 
Projektet understöds av bl.a. Svenska Kulturfonden, Stiftelsen Brita Maria Renlunds Minne och SFV.
 

Koncept: Sanna Sofia Vuori & Ida-Lina Nyholm

Manus & Regi & produktion: Sanna Sofia Vuori

Foto, ljud & klipp: Timo Kari

Originalmusik: Petri Winckel

Pedagogiskt material & bloggansvarig: Ida-Lina Nyholm

 
#estridsbokklubb
 
 

Kategorier

Senaste kommentarer