MILO - den nya programledaren

I säsong 2, som börjar sändas i slutet av augusti, får vi en till programledare, nämligen 10-åriga Milo Laurent! Jätteroligt tycker vi, eftersom Milo, precis som Estrid, älskar böcker. Men vem är Milo egentligen? Vi träffade honom för en liten intervju.

- Jag gillar historier som kunde ha hänt på riktigt. Kanske någon gång för längesen, berättar Milo. Dessutom gillar han humor, fantasy och sci-fi.

Milo läser massor. Harry Potter har han läst flera gånger, och andra favoritserier är Hungerspelen, Percy Jackson och böckerna om Arn. En del av det Milo läser är egentligen böcker som är mer tänkta för vuxna.

- Jonas Jonassons böcker är helt sjukt bra. Både "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" och "Analfabeten", säger Milo. Han gillar också filmer som baserar sig på böcker, men skulle aldrig se filmen före han läst boken.
- Det är roligt då man får se historierna på film, så man ser hur allt ser ut. Ibland blir jag lite besviken, för man kan inte få med allt som finns i en bok på film. Boken är alltid bättre än filmen, tycker Milo. Han gillar film överlag. Våldsamma filmer till exempel. Men han är inte så förtjust i skräckfilmer.

Förutom att Milo läser gillar han att skriva egna berättelser. Dessutom gillar han alla former av idrott.
- Jag har många hobbyn, mest håller jag på med sport på fritiden, berättar Milo.

Om Milo fick välja skulle han helst intervjua finlandssvenska fantasyförfattaren Maria Turtschaninoff.
- Hennes böcker tycker jag massor om, säger Milo.

I höst ser du Milo i bokshowen, där han intervjuar författare och illustratörer.

Publicerad 16.03.2017 kl. 17:35

Vi presenterar gästerna i säsong två: MARTIN WIDMARK

Vi kan stolt presentera säsongens sista gäst MARTIN WIDMARK. Martin har bland annat skrivit de populära böckerna om LasseMajas detektivbyrå och om Nelly Rapp.

Har du någon fråga till Martin? Passa på och ställ din fråga i kommentatorsfältet eller mejla den till fantaskopfilms@gmail.com , så kanske just din fråga ställs i programmet!

Publicerad 10.03.2017 kl. 15:42

Vi presenterar gästerna i säsong två: MALIN KIVELÄ

Foto: Charlotta Boucht

Nästa gäst vi presenterar är MALIN KIVELÄ. Malin har skrivit böckerna "Bröderna Pixon och TV:ns hemtrevliga sken" och "Den förträfflige herr Glad".

Har du någon fråga till Malin? Skriv din fråga i kommentatorsfältet eller mejla den till fantaskopfilms@gmail.com . I varje avsnitt ställer vi en tittarfråga. Kanske blir det just din?

Publicerad 09.03.2017 kl. 19:07

Vi presenterar gästerna i säsong två: MAIJA HURME

Foto: Laura Mendelin

I säsong två kommer vi också att få träffa illustratören MAIJA HURME! Maija har gjort flera bilderböcker tillsammans med sin man Anssi Hurme. Dessutom har hon illustrerat andra författares böcker och gjort illustrationer till läromedel och tidningar.

Har du någon fråga till Maija? Skriv din fråga i kommentatorsfältet eller mejla den till fantaskopfilms@gmail.com . Om du har tur så ställer barnen just din fråga!

 

Publicerad 08.03.2017 kl. 15:29

Vi presenterar gästerna i säsong två: SANNA TAHVANAINEN

I höst kommer vi också att se SANNA TAHVANAINEN som gäst i bokklubben! Sanna har skrivit barnböckerna "Dröm om drakar" och "Silva och teservisen som fick fötter". I vår kommer hennes nya barnbok "Kurre Snobb och popcornen" ut.

Vad skulle du vilja fråga Sanna? Skriv din fråga i kommentatorsfältet eller mejla den till fantaskopfilms@gmail.com . I varje avsnitt ställer barnen en tittarfråga. Kanske blir det just din?

Publicerad 07.03.2017 kl. 10:35

Vi presenterar gästerna i säsong två: MINNA LINDEBERG

Vi är glada över att presentera MINNA LINDEBERG som en av höstens bokklubbsgäster! Minna har bland annat skrivit de omtyckta böckerna "Allan och Udo", "Boggan och Kyösti Kekkonen" samt "Vildare, värre Smilodon".

Har du något du skulle vilja fråga Minna? Skriv din fråga i kommentatorsfältet eller mejla den till fantaskopfilms@gmail.com . Kanske får du svar på din fråga i höst!

Publicerad 06.03.2017 kl. 17:22

Vi presenterar gästerna i säsong två: KASPER STRÖMMAN

I höst kommer vi också att se KASPER STRÖMMAN i bokklubben! Kasper är illustratör, grafiker och serietecknare. Bilderböckerna han illustrerat har han gjort tillsammans med systern Nora Strömman.

Har du något du skulle vilja fråga Kasper? Skriv din fråga i kommentatorsfältet eller mejla den till fantaskopfilms@gmail.com . I varje avsnitt ställer bokklubbsbarnen en tittarfråga. Om du har tur så svarar Kasper på din fråga!

Publicerad 03.03.2017 kl. 19:07

Vi presenterar gästerna i säsong två: ANNA HÄRMÄLÄ

Nästa gäst vi presenterar är ANNA HÄRMÄLÄ. Anna är illustratör och författare. Böckerna "Du hör inte hit, Beiron",  "Du bestämmer själv, Jori" och "Burman" har hon både skrivit och illustrerat själv.

Har du någon fråga till Anna? Skriv din fråga i kommentatorsfältet eller mejla den till fantaskopfilms@gmail.com . I varje avsnitt ställer barnen en tittarfråga. Kanske Anna svarar på din fråga?

Publicerad 02.03.2017 kl. 19:05

Vi presenterar gästerna i säsong två: TOVE APPELGREN

Från och med i dag och sju vardagar framåt presenterar vi författar- och illustratörsgästerna i höstens bokklubbsavsnitt!

Först ute är TOVE APPELGREN. Tove har skrivit de populära böckerna om Vesta-Linnéa. Dessutom har hon skrivit flera pjäser för barn.

Har du någon fråga till Tove? Skriv din fråga i kommentatorsfältet eller mejla den till fantaskopfilms@gmail.com . I varje avsnitt ställer vi en tittarfråga. Kanske blir det just din?

Publicerad 01.03.2017 kl. 19:12

Julhälsningar från Estrid och hennes vänner

Estrids bok är klar och hon har trollat iväg den till alla sina gäster. Här har vi samlat gästernas och kompisarnas julhälsningar.

 

 

 

Publicerad 28.12.2016 kl. 17:18

Lenas uppgift till Estrid

I varje avsnitt av Estrids Bokklubb får Estrid tips av gästen på hur hon kan komma vidare i berättelsen hon själv håller på och skriver. I det sista avsnittet hjälper Lena Frölander-Ulf Estrid att göra en pärm till hennes berättelse. De funderar också på hur man hittar på vad en berättelse ska heta.

Illustration av Lena Frölander-Ulf, ur "Jag, Fidel och skogen"

Hurdana namn på berättelser gillar du? Hitta på ett namn till en berättelse du gärna skulle vilja läsa! Du kan antingen kommentera det här inlägget eller skicka ditt bidrag per mejl till fantaskopfilms@gmail.com

Bland alla som deltar lottar vi ut Lena Frölander-Ulfs bok "Jag, Fidel och skogen". Dragning av vinnare sker 20.12. I slutet av säsongen lottar vi dessutom ut bokpaket till skolklasser som deltar med berättelser.

 

Publicerad 15.12.2016 kl. 16:02

Avsnitt 7: LENA FRÖLANDER-ULF, illustratör&författare

Nu kan du se det åttonde avsnittet här:

 

Publicerad 12.12.2016 kl. 16:51

Petri presenterar sig

Petri Winckel gör originalmusiken till Estrids Bokklubb.

Namn: Petri
En bok jag gillar jättemycket: ”Tämä matka” av Eeva-Liisa Manner
Om jag var en bok skulle jag vara: en med dikter, aforismer och berättelser.
En bokkaraktär jag gillar: Sherlock Holmes är en aktuell och intressant figur. Kanske jag inte direkt gillar honom, men han är intressant.
Bästa stället att läsa på: En stol. Inte för hård och inte för mjuk, så man har det bekvämt och lätt kommer upp för att sträcka på benen.
Min favoritbok när jag var liten: En stor faktabok för barn med bilder på hur världen såg ut förr och vad man gjorde då, vad man åt, hur ett fartyg ser ut, bilder på dinosaurier, konsthistoria och mycket mer. Minns tyvärr inte vad den heter! Mauri Kunnas böcker var också viktiga för mig.
Jag gillar illustrationer som: har många små detaljer.
En bra bok enligt mig just nu ska innehålla: varierande stil och olika texttyper, fakta och fantasi.

Publicerad 11.12.2016 kl. 15:38

Jean presenterar sig

I sista avsnittet av Estrids Bokklubb har Estrids syster Berta och skolkompisen Jean tagit över i soffan eftersom Estrid somnat...

Namn: Jean Sirén
En bok jag gillar jättemycket: "Vargbröder" av Michelle Paver
Om jag var en bok skulle jag vara: Ett mysterium.
En bokkaraktär jag gillar: Ulv i "Vargbröder"
Bästa stället att läsa på: I soffan under en filt.
Min favoritbok när jag var liten: "Alla får åka med" av Anna-Clara Tidholm
Jag gillar illustrationer som: är serieaktiga med texter inne i bilderna.
En bra bok enligt mig just nu ska innehålla: action, skräck och äventyr

Publicerad 09.12.2016 kl. 15:00

Till dig som är lärare – Avsnitt 8

Vill du arbeta med Estrids Bokklubb i din klass? Här får du några tips på hur ni kan behandla programmet.

Lena Frölander-Ulf är illustratör och författare. I flera av böckerna använder hon sig av en speciell teknik, som kallas skrapteknik. Med tekniken skrapar hon fram det vita i bilden ur en svart bakgrund, vilket innebär att hennes bilder blir väldigt mörka. Lenas senaste bok, ”Jag, Fidel och skogen”, har hon både skrivit och illustrerat. Den kom ut våren 2016 och blev nominerad till Finlandia junior-priset.

Illustration av Lena Frölander-Ulf, ur "Jag, Fidel och skogen​"

Förslag på diskussion och aktiviteter i klass:

  • Estrid och Lena diskuterar skillnaden mellan att illustrera texter man skrivit själv och texter som någon annan skrivit. Ni kan testa skillnaden i klassen. Eleverna gör först en bild till en text de själva skrivit och sedan en bild till en text som en kompis skrivit. Hur kändes det att illustrera de olika texterna? Vilken text var svårare att illustrera? Vilken var roligare att illustrera? Varför? Fundera också på hur det känns när någon annan illustrerar ens text. Är det roligt eller känns det jobbigt? Vilka problem kan uppstå? Kan man lära sig något nytt om sin egen text när någon annan illustrerar den?
  • I några av Lenas böcker har hon använt en teknik som kallas skrapteknik. Den gör bilderna väldigt mörka. Titta gärna i antingen ”Mörkerboken” eller ”Jag, Fidel och skogen” om ni har möjlighet. Det är ganska ovanligt med mörka bilder i böcker för barn. Hur upplever eleverna bilderna? Är de skrämmande, vackra, roliga eller dystra? Varför tror ni att det är så ovanligt med riktigt mörka bilder i barnböcker?
  • Skrapkartong är ett ganska dyrt material, som kan köpas i välsorterade konstbutiker. Ni kan få en liknande effekt genom att först färglägga ett papper med färgpennor eller kritor (använd ej smuliga, oljiga vaxkritor för detta moment). Ni kan färglägga pappret med vilka färger som helst. Måla sedan över hela pappret med en mjuk och oljig svart krita. Ni kan nu skrapa fram bilder i den svarta ytan, t.ex. med hjälp av en sticka eller en ovässad blyerts- eller färgpennna. När ni skrapar bort den svarta ytan kommer färgen som finns under fram, och effekten påminner om Lenas bilder.
  • Lena gör en pärm till Estrids egen bok. Titta på olika pärmar till barnböcker. Vad finns på pärmen? Där finns ofta en bild som berör bokens innehåll, bokens titel, författarens och illustratörens namn samt förlagets namn. Vad berättar pärmen om bokens innehåll? Vilken betydelse har pärmen för huruvida man vill läsa boken? Om ni skrivit egna berättelser i klassen kan ni gärna göra egna pärmar till dem, eller en gemensam för alla texter som producerats i klassen.
  • I programmet läser Lena för Estrid i mörkret med hjälp av en ficklampa. Det är mysigt och lite spännande att få läsa böcker på det sättet, och det kan ni också göra i klassen. Be alla elever ta med varsin ficklampa, och kanske en filt eller kudde, till skolan. Dra för gardinerna, släck lamporna och hitta varsin mysig plats att läsa på!

 

Publicerad 07.12.2016 kl. 18:18
Välkommen till Estrids Bokklubbsblogg! 
Estrids Bokklubb är en videoserie om barnböcker, barnboksförfattare och barnboksillustratörer. I serien läser 12-åriga Estrid och 11-åriga Milo böcker och intervjuar författarna och illustratörerna. Dessutom diskuterar också andra barn författarnas och illustratörernas böcker. Seriens andra säsong sänds varannan måndag fr.o.m. 4.9.2017. 
 
I Estrids Bokklubbs blogg ingår skrivtips av läsambassadören Katarina von Numers-Ekman. Du får gärna posta ditt bidrag som kommentar eller mejla det till fantaskopfilms@gmail.com
Bland alla som bidrar lottar vi ut barnböcker och bokpaket.
 
Projektet är producerat av Fantaskop Films .
 
Projektet understöds av Svenska Kulturfonden.
 
Idé & Regi: Sanna Sofia Vuori
Manus: Sanna Sofia Vuori & Ida-Lina Nyholm
Film & Ljud: Timo Kari, Nina Nordström & Reetta Saarikoski
Klipp: Reetta Saarikoski & Catariina Salo
Orginalmusik: Petri Winckel
Pedagogiskt material & bloggansvarig: Ida-Lina Nyholm
 
#estridsbokklubb
 
 

Kategorier

Senaste kommentarer