Till dig som är lärare – Avsnitt 5, säsong 2

Vill du arbeta med Estrids Bokklubb i din klass? Här får du några tips på hur ni kan behandla programmet.

I säsongens femte avsnitt är Minna Lindeberg gäst i bokshowen. Minna är författare och skriver ofta om stark vänskap, barn som inte riktigt passar in och om stora känslor som besvikelse, ilska och kärlek.

Illustration av Jenny Lucander ur "Vildare, värre, Smilodon"

Förslag på diskussion och aktiviteter i klass:

 • Djuret Smilodon, som förekommer i Minnas bok "Vildare, värre, Smilodon" har funnits på riktigt. Det är ett urtidsdjur. Kommer ni på andra urtidsdjur? T.ex. mammutar och dinosaurier är djur som funnits förut men inte finns längre. Hur kan vi känna till dessa djur? Välj ett urtidsdjur och ta reda på mer om det! Hur stora var Smilodon-djuren? Var levde mammutarna? Vad åt dinosaurierna? Arbeta i grupp och presentera det ni fått reda på för klassen.
 • I boken "Vildare, värre, Smilodon" bestämmer Annok att hon inte vill leka med de andra barnen på dagis. Hon vill leka ensam med Karin Berglund, under bordet. Vem bestämmer i skolan? Får man bestämma själv vem man leker med? Alltid? Hur gör man om man vill leka ensam eller bara med en? Hur gör man om man inte får vara med? Vad får man bestämma själv? Vad får man inte bestämma själv?
 • När Annok blir tillsagd blir hon så arg att en spegel går sönder och hon blir utslängd på gården. I Minnas bok "Lo. Fridlyst" finns också ett barn (eller ett lodjur) som har svårt att styra över sina känslor. Har du varit så arg att du inte kunnat regera över dina känslor? Varför? Hur känns det då? Rita en silhuett av en människa, eller lägg er på stora papper och rita av varandra. Färglägg var i kroppen det känns när man är arg, glad, ledsen, rädd, pigg, trött, ensam, kär. Vilka färger beskriver känslan?
 • Bokpratarbarnen frågar hur gammal Minna är, och hon svarar på ett lite konstigt sätt. Varför gör hon det tror ni? Kan man fråga vad som helst av andra? Finns det frågor som kan vara jobbiga att svara på? Vad skulle du inte vilja svara på?
 • Flera av Minnas böcker, t.ex. "Snön över Azharia" och "Allan och Udo" handlar om stark vänskap, om kärlek. Att tycka om någon jättemycket kan vara otroligt skönt, men också otroligt jobbigt. Det är lätt att bli sårad och att missförstå varandra. Har du tyckt jättemycket om en vän, eller kanske varit kär i någon? Skriv två dikter. En om lycklig kärlek och en om olycklig kärlek. Jämför dikterna. Vilka ord använder du för att få fram känslorna?
 • Bokpratarbarnen skriver ett brev till Annok Sarri i "Vildare, värre, Smilodon". Hon har flyttat till Utsjoki. Ta reda på var Utsjoki är! Vad skulle du vilja fråga av Annok? Skriv ett brev, eller skriv ett brev till någon annan. Kanske någon du inte sett på länge och längtar efter. Ta reda på adressen. Gå till posten, köp ett kuvert och ett frimärke och skicka brevet. Förut skrev människor ofta brev till varann. Nuförtiden mejlar man mest, eller pratar via sociala medier. Tänk vad roligt att få ett riktigt brev på posten!
25.10.2017 kl. 14:33

Inför femte avsnittet 30.10

Vill du förbereda dig för femte avsnittet av Estrids Bokklubb som sänds nästa måndag? Då kan du läsa någon av de här böckerna, som Minna Lindeberg skrivit. 

Boggen och Kyösti Kekkonen (av Minna Lindeberg och Linda Bondestam), Allan och Udo (av Minna Lindeberg och Linda Bondestam), Snön över Azharia (av Minna Lindeberg och Jenny Lucander), Vildare, värre, Smilodon (av Minna Lindeberg och Jenny Lucander)

23.10.2017 kl. 10:15

Katarinas skrivtips del 4

I den här säsongen av Estrids Bokklubb ger läsambassadör, modersmålslärare och författare Katarina von Numers-Ekman skrivtips kopplat till varje avsnitt. I den här videon ger hon ett tips utgående från Kasper Strömmans böcker "Tigerkontoret" och "Djursjukhuset", där djur jobbar. Bokpratarbarnen Idun och Lovis, samt lillasyster Edda, testar!

Vill du också testa? Skriv Honeys arbetansökan som kommentar på det här inlägget. Bland alla som deltar lottar vi ut Kasper Strömmans och Nora Strömmans bok "Tigerkontoret". Det går också bra att delta via mejl!

Jobbar ni med Estrids Bokklubb i skolan? Bland alla skolklasser som deltar med berättelser, skrivövningar och illustrationer lottar vi i slutet av säsongen ut bokpaket. Skicka era bidrag till fantaskopfilms@gmail.com

20.10.2017 kl. 10:50

En liten intervju med Honey

Honeys matte Katarina von Numers-Ekman ger skrivtips i Estrids Bokklubb. I nästa skrivtips har Honey varit med som inspiration! Här svarar Honey på några frågor.

En bok jag gillar jättemycket: "Sju sorters kakor", för den har så mycket härligt smetkladd på sidorna.

Jag gillar böcker som: får matte att sätta sig i soffan för att ta sig en lässtund, för då kan jag hoppa upp och kura ihop mig bredvid henne och bli krafsad.

Jag gillar bokillustrationer som: föreställer korvar, ostar, lerpölar och gröna ängar.

Om jag fick träffa en karaktär i en bok skulle jag helst träffa: Båtsman i "Vi på Saltkråkan". Vi har lite samma livsfilosofi, han och jag.

Om jag var en bok skulle jag vara: en lång och rolig godnattsaga som man kan läsa tusen gånger utan att den blir tråkig.

Bästa stället att läsa på: är i fotändan på min lillmattes mjuka och helst obäddade säng.

 

19.10.2017 kl. 22:34

En liten intervju med Vidar

Vidar Juselius är ett av bokpratarbarnen i Estrids bokklubb. Här svarar han på några frågor.

En bok jag gillar jättemycket: "Mardrömsakademin" av Dean Lorey

Jag gillar böcker som: har spänning och är ganska långa.

Jag gillar bokillustrationer som: Jag bryr mig inte så mycket överlag om bilderna, men jag tycker om stökiga bilder med massor slumpmässiga saker överallt.

Min favoritbok när jag var liten: Pippi Långstrump. Det bästa var när hon gick på cirkus och cirkusdirektören blev ond. Den bilden ville jag se gång på gång.

En bokkaraktär jag gillar: Prusiluskan, vem gillar inte henne?

Om jag fick träffa en karaktär i en bok skulle jag helst träffa: Mumintrollet. Han är så snäll.

En författare jag gärna skulle träffa: Tove Jansson, det skulle vara spännande då hon är så känd.

En klassisk berättelse som jag gärna skulle illustrera: Mumin, för den är lätt att rita.

Bästa stället att läsa på: Sängen.

En bra bok enligt mig just nu ska innehålla: Spänning.

Om jag skrev en bok nu skulle den handla om: Kanske spöken.

Mitt råd till den som inte gillar att läsa: Börja på en bok och ge den en ordentlig chans!

18.10.2017 kl. 22:59

Avsnitt 4: KASPER STRÖMMAN, illustratör

Nu kan du se det fjärde avsnittet av säsong 2 här:

16.10.2017 kl. 20:12

En liten intervju med Kasper

Foto: Nina Nordström

Kasper Strömman är gäst i andra säsongens fjärde avsnitt av Estrids bokklubb (15.10.2017). Kasper är illustratör.

En bok jag gillar jättemycket: "Soffpotatisen" av Nora och Kasper Strömman. Herregud vilken klassiker ändå. Den borde alla läsa.

Jag gillar böcker: med igenkänningsfaktor. Som fångar något av den mänskliga naturen. För det är ju lättare sagt än gjort. 

Jag gillar bokillustrationer som: Det ska vara intressanta detaljer, och gärna något oväntat. Får inte vara för gulligt heller. Jag antar att jag pratar om någonslags ambition. Det kommer man långt på.

Min favoritbok när jag var liten: Jag gillade, och gillar ännu också serierna med Rasmus Nalle. Varför? För att det i princip ”inte händer” något i dem. Så här kan en berättelse se ut: Rasmus och hans polare bestämmer sig för att resa någonstans, de bygger nånting och möter lite folk – kanske en bläckfisk – och efter det gör de något annat, och det finns inget tydligt slut. Precis som i riktiga livet. Förutom kanske det där med att träffa en bläckfisk då.

En bokkaraktär jag gillar: Anders i Kerstin Thorvalls ”Godnattsagor om Anders, nästan 4”. Det känns som om Anders tänker som en genuin fyraåring. Det är inte helt lätt att som vuxen författare leva sig in i den världen.

Om jag fick träffa en karaktär i en bok skulle jag helst träffa: Kanske Sailor från Sailor och Pekka -böckerna. Han verkar vara ”en skön snubbe”.

En författare jag gärna skulle träffa: Min syster Nora. Vi träffas allt för sällan.

En bok som jag tycker att alla borde läsa: "Tigerkontoret" av Nora och Kasper Strömman. Otrolig verkshöjd på den.

Om jag var en bok skulle jag vara: Kanske ”Sagan om det röda äpplet” av Jan Lööf? Gillar äpplen och att gå omkring på stan.

En klassisk berättelse som jag gärna skulle illustrera: Koranen. Det är mycket snack om Koranen nu. Vore ju kul att fördjupa sig lite i den.

Bästa stället att läsa på: Ingen skillnad, men det ska vara bra ljus. Obs! Därför är mobilen så bra. Självupplysande.

En bra bok enligt mig just nu ska innehålla: Nu och alltid: konflikt. Allt berättande grundar sig på någonslags balans som rubbas, och sedan ska redas ut.

Om jag skrev en bok nu skulle den handla om: Människor som bor i ett höghus. De händer spännande saker i olika lägenheter, och i något skede korsas deras vägar. Oj, där råkade jag ju beskriva mitt nya seriealbum jag håller på att skriva på som bäst.

Mitt bästa tips till den som vill bli författare/illustratör: Skriv/rita hela tiden. Hela hela tiden. Det är ingen skillnad om det blir bra eller inte, bara du håller på. För i slutändan brukar det bli det.

Mitt råd till den som inte gillar att läsa: Har du prövat att titta på TV? Det finns en massa bra TV-program nu för tiden.

13.10.2017 kl. 21:32

Till dig som är lärare – Avsnitt 4, säsong 2

Vill du arbeta med Estrids Bokklubb i din klass? Här får du några tips på hur ni kan behandla programmet.

Kasper Strömman är gäst i säsongens fjärde avsnitt. Kasper är illustratör, serietecknare och grafisk formgivare. De flesta bilderböcker Kasper illustrerat handlar om djur med mänskliga egenskaper.

Illustration av Kasper Strömman ur "Djursjukhuset"

Förslag på diskussion och aktiviteter i klass:

 • Flera av Kaspers bilderböcker handlar om djur som jobbar. I hans böcker har djuren mänskliga egenskaper, men vilka arbeten kan djur ha på riktigt? Det finns t.ex. hundar som assisterar blinda, hästar som drar vagnar med turister och läsdjur, som man kan få läsa för på biblioteket. Kommer ni på fler djur som jobbar? Vilka jobb har djur haft genom historien? 
 • Varför tror ni Kasper valt att ha djur som huvudpersoner i sina böcker? På vilket sätt påverkar det t.ex. "Tigerkontoret" att det är tigrar istället för människor som arbetar på kontoret? Skulle boken kännas annorlunda om det handlade om människor som arbetar på ett kontor, eller om "Djursjukhuset" skulle handla om människor som är läkare, sjukskötare och patienter?
 • En av de bilderböcker Kasper har skrivit heter Soffpotatisen. En soffpotatis är en person som är lat och gillar att sitta i soffan och titta på teve. Motsatsen är hurtbullen, som gillar att röra på sig och motionera. Orden är roliga att leka med. Om du inte tänker på människan som ligger i soffan, utan bara på ordet: hur ser en soffpotatis ut? Och hur ser en hurtbulle ut? Rita!
 • Kasper visar Estrid ett schema för hur man bygger upp en berättelse. Det här schemat kan ni ha nytta av då ni skriver längre berättelser i klassen. En bra skrivövning är att skriva varje del för sig. Bestäm att någon detalj ska finnas med i varje del, t.ex. en klocka i den första delen, en hund som skäller i nästa, en kniv i den tredje osv. 
 • Bokpratarbarnen ritar djur som jobbar. Ni kan göra övningen i klass. Ni behöver två burkar att ha lappar i. På lapparna i den ena burken skriver ni olika djur. På lapparna i den andra burken skriver ni olika yrken. Dra en lapp från varje burk och rita djuret du fick när det jobbar med yrket du fick. Ni kan också skriva berättelser om djuren med rubriken "En dag på jobbet".
10.10.2017 kl. 22:15

Inför fjärde avsnittet 16.10

Nästa måndag sänds det fjärde avsnittet av Estrids Bokklubb. Då är Kasper Strömman gäst. Du kan förbereda dig redan nu genom att läsa de här böckerna, som Kasper illustrerat och hans syster Nora Strömman har skrivit.

Soffpotatisen, Tigerkontoret, Djursjukhuset (alla böckerna är illustrerade av Kasper Strömman och skrivna av Nora Strömman) 

08.10.2017 kl. 21:22

Katarinas skrivtips del 3

I den här säsongen av Estrids Bokklubb ger läsambassadör, modersmålslärare och författare Katarina von Numers-Ekman skrivtips kopplat till varje avsnitt. I den här videon ger hon ett tips utgående från Tove Appelgrens böcker om Vesta-Linnéa. Bokpratarbarnen Alva och Lennon testar!

Vill du också testa? Skriv upp sex personer eller karaktärer på ett pappaer, eller be en familjemedlem eller en kompis göra det. Slå med en tärning så du får veta vilken karaktär du ska skriva en berättelse om. Skriv din berättelse som kommentar på det här inlägget. Bland alla som deltar lottar vi ut en Vesta-Linnéabok. Det går också bra att delta via mejl! 

Jobbar ni med Estrids Bokklubb i skolan? Bland alla skolklasser som deltar med berättelser, skrivövningar och illustrationer lottar vi i slutet av säsongen ut bokpaket. Skicka era bidrag till fantaskopfilms@gmail.com

05.10.2017 kl. 23:07

En liten intervju med Idun

Idun Klingenberg är ett av bokpratarbarnen i Estrids bokklubb. Här svarar hon på några frågor.

En bok jag gillar jättemycket: "Ishavspirater" av Frida Nilsson
Jag gillar böcker som: ser ut att vara skrivna för hand.
Jag gillar bokillustrationer som: är en del av texten.
Min favoritbok när jag var liten: "Bo går till affären" av Morten N. Pedersen
En bokkaraktär jag gillar: Snape från Harry Potter
Om jag fick träffa en karaktär i en bok skulle jag helst träffa: Bengta-Louise af Pärlemor ur böckerna om Patrik och pensionärsmakten
En författare jag gärna skulle träffa: Martin Widmark
Om jag var en bok skulle jag vara: en rolig bok
Bästa stället att läsa på: i sängen
En bra bok enligt mig just nu ska innehålla: spänning
Om jag skrev en bok nu skulle den handla om: ett blåbär och ett hallon som blev vänner
Mitt bästa tips till den som vill bli författare/illustratör: rita eller skriv med många detaljer
Mitt råd till den som inte gillar att läsa: tvinga dig att börja läsa

03.10.2017 kl. 23:24

En liten intervju med Lovis

Lovis Klingenberg är ett av bokpratarbarnen i Estrids bokklubb. Här svarar hon på några frågor.

En bok jag gillar jättemycket: "Pärlfiskaren" av Karin Erlandsson
Jag gillar böcker som: har spänning i sig.
Jag gillar bokillustrationer som: har mycket detaljer och är verkligt tecknade.
Bokkaraktärer jag gillar: Alrik och Viggo i PAX-serien.
Om jag fick träffa en karaktär i en bok skulle jag helst träffa: tvillingarna Jessica och Elisabeth Wakefield.
En författare jag gärna skulle träffa: Jakob Wegelius
En bok som jag tycker att alla borde läsa: "Mördarens apa"
Om jag var en bok skulle jag vara: läskig.
En klassisk berättelse som jag gärna skulle illustrera: "Hans och Greta"
En bra bok enligt mig just nu ska innehålla: spänning, sorgliga händelser och ett lyckligt slut
Om jag skrev en bok nu skulle den handla om: kärlek.
Mitt bästa tips till den som vill bli författare/illustratör: 
Gör ett seriöst äventyr t.ex. om att rädda världen.
Mitt råd till den som inte gillar att läsa: Börja med nåt riktigt bra så väcker det läslusten.

 

 

 

03.10.2017 kl. 23:16

Avsnitt 3: TOVE APPELGREN, författare

Nu kan du se det tredje avsnittet av säsong 2 här:

01.10.2017 kl. 23:24

Till dig som är lärare – Avsnitt 3, säsong 2

Vill du arbeta med Estrids Bokklubb i din klass? Här får du några tips på hur ni kan behandla programmet.

Gäst i säsongens tredje avsnitt är Tove Appelgren. Hon är författare, och har skrivit böckerna om Vesta-Linnéa och också flera teaterpjäser för barn. Vesta-Linnéa böckerna tar upp svåra ämnen som man inte alltid pratar om, som att vara oförklarligt ledsen, tänka på sin egen död, vara osams med sin mamma och sina syskon och att känna sig besviken och utanför.

Illustration av Salla Savolanen ur "Vesta-Linnéa och monstermamman"

Förslag på diskussion och aktiviteter i klass:

 • Milo och Tove pratar om att läsa samma böcker flera gånger. Brukar ni läsa samma böcker flera gånger? Vilka böcker kan ni läsa om hur många gånger som helst? Finns det någon typ av böcker som man bara kan läsa en gång?
 • Bokpratarbarnen diskuterar hur det är att ha syskon. Vilka är fördelarna med att ha syskon? Vilka är nackdelarna? Vilka är fördelarna med att vara ensambarn? Vilka är nackdelarna?
 • Boken ”Vesta-Linnéa och Gosnosen” handlar om att Vesta-Linnéa drömmer om en hund. Hon tar reda på allt om det nya husdjuret, men sedan visar det sig att Viktor är allergisk. Är någon i klassen allergisk mot djur? Hur känns det att vara allergisk? Ta reda på vilka husdjur man kan ha trots att man är allergisk. Välj ett djur och låtsas att din familj ska skaffa ett sådant husdjur. Vad är viktigt att tänka på då man skaffar ett husdjur? Vad har just det djur du valt för behov? Behöver du göra om i hemmet för att djuret ska trivas? Gör en tankekarta.
 • Boken ”Sov nu, Vesta-Linnéa!” handlar om att Vesta-Linnéa inte kan sova. Hon börjar tänka på Brunnshäxan och det blir bara svårare och svårare att somna. Vad skulle ni ge för tips åt Vesta-Linnéa? Hur gör man om man inte kan sova? Varför är det viktigt att sova? Hur många timmar per natt sover ni? Vad är annat viktigt för att man ska må bra?
 • Flera av Vesta-Linná-böckerna handlar om att känna sig ledsen på ett sätt som är svårt att förklara. När känner ni er ledsna? Vet man alltid varför man är ledsen? Känner ni igen er i Vesta-Linnéas ledsamhet? Blir alla ledsna av samma orsak? Ni kan skriva en dikt om att vara ledsen med hjälp av den här mallen (fortsätt med egen text på raderna):

  Jag blir ledsen då ________________________
  Ledsamheten känns som __________________
  Då jag är ledsen brukar jag ________________
  och om det inte hjälper ___________________
  Då känner jag mig _______________________

   
 • Bokpratarbarnen skriver ”svarta tankar”. Den här övningen kan ni göra i klassen. Var och en har ett papper. Högst upp skriver alla varsitt adjektiv (hurdan något eller någon är, gärna i bestämd form, t.ex. tokiga, konstiga, röda). Visa inte vad ni skrivit och vik bort ordet så det inte syns. Skicka vidare pappret till en kamrat. På pappret skriver den som nu har det en person eller en karaktär (gärna i bestämd form, t.ex. pappan, roboten, enhörningen). Vik bort ordet igen och skicka vidare pappret. Nu är det dags att skriva ett verb, alltså något som någon gör (t.ex. flyger, ramlar, hoppar). Pappret viks igen och skickas vidare. Den sista personen skriver en plats (med en preposition innan, t.ex. i havet, under bordet, bakom skolan). Veckla ut pappret och läs vilka tokiga meningar ni skrivit!
24.09.2017 kl. 23:18

Inför tredje avsnittet 2.10

Vill du förbereda dig för tredje avsnittet av Estrids Bokklubb som sänds nästa måndag? Då kan du läsa böckerna om Vesta-Linnéa, som Tove Appelgren har skrivit. 

Vesta-Linnéa och monstermamman, Sov ni, Vesta-Linnéa!, Vesta-Linnéa och Gosnosen, Vesta-Linnéas svartaste tanke, Vesta-Linnéa i månskenet (alla fem är skrivna av Tove Appelgren och illustrerade av Salla Savolainen)

23.09.2017 kl. 23:52
Välkommen till Estrids Bokklubbsblogg! 
Estrids Bokklubb är en videoserie om barnböcker, barnboksförfattare och barnboksillustratörer. I serien läser 12-åriga Estrid och 11-åriga Milo böcker och intervjuar författarna och illustratörerna. Dessutom diskuterar också andra barn författarnas och illustratörernas böcker. Seriens tredje säsong sänds varannan måndag fr.o.m. 3.9.2018. 
 
Vill du dela med dig av boktips, skrivtips, texter du skrivit eller illustrationer du gjort? Du får gärna posta ditt bidrag som kommentar eller mejla det till fantaskopfilms@gmail.com
Bland alla som bidrar lottar vi ut barnböcker och bokpaket.
 
Projektet är producerat av Fantaskop Films .
 
Projektet understöds av Svenska Kulturfonden.
 
Idé & Regi: Sanna Sofia Vuori
Manus: Sanna Sofia Vuori & Ida-Lina Nyholm
Producent: Hanna Lämsä
Film & Ljud: Timo Kari, Nina Nordström & Reetta Saarikoski
Klipp: Timo Kari, Reetta Saarikoski & Catariina Salo
Orginalmusik: Petri Winckel
Pedagogiskt material & bloggansvarig: Ida-Lina Nyholm
 
#estridsbokklubb
 
 

Kategorier

Senaste kommentarer