Till dig som är lärare – Avsnitt 3

27.09.2016 kl. 14:05

Vill du arbeta med Estrids Bokklubb i din klass? Här får du några tips på hur ni kan behandla programmet.

Gäst i tredje avsnittet är Stina Wirsén. Hon är en av Sveriges mest kända illustratörer. Stina har både illustrerat andra författares barnböcker och skrivit och illustrerat egna barnböcker. Dessutom gör hon modeillustrationer, illustrationer till tidningar och reklam och mycket mer. Stina har fått många fina priser för sitt arbete, bl.a. Heffaklumpspriset och Elsa Beskow-plaketten. Mer info om Stina hittar du på hennes hemsida.

Illustration ur "En liten skär och många små brokiga" av Stina Wirsén

 

Förslag på diskussion och aktiviteter i klass:

  • Stina och Estrid funderar på hur de gör en illustration. Estrid planerar oftast först vad hon ska rita eller måla, men ibland blir det ändå något annat när hon sätter igång. Stina brukar bara börja och sedan växer bilden fram. Hur gör eleverna? Planerar de sina bilder eller arbetar de mer spontant? Hur skulle det vara att jobba på det andra sättet? Vad är fördelarna och nackdelarna med de olika sätten att arbeta?
  • Titta parvis eller i grupper på någon av Stinas bilder med många figurer. Ni hittar dem i boken ”En liten skär och många små brokiga”. Vilka figurer tycker eleverna om? Varför tycker de om just de figurerna? Tycker alla om samma figurer? Ni kan också öva er på att beskriva egenskaper genom att en elev väljer en av figurerna och beskriver den för de andra, en egenskap åt gången (t.ex. Den är arg. Den har vassa tänder. Den har en rosett i håret. Den har en prickig klänning.). De andra eleverna gissar vilken figur eleven tänker på innan nästa egenskap beskrivs. Leken kan göras lättare eller svårare beroende på om eleven först väljer en egenskap som många av figurerna har eller en som är unik för just den figuren.
  • Stinas bok ”Vem är stor?” handlar om när figurerna i serien Vem? har blivit vuxna. Läs eller titta i den och jämför med en Vem-bok där figurerna är små. Fundera på andra barnboksfigurer som ni känner till och diskutera hurdana de skulle kunna bli när de blir vuxna.
  • Stinas figurer är uttrycksfulla, och det är lätt att se om de är arga, glada, blyga eller ledsna trots att de är uppbyggda av ganska enkla former. Vad beror det på? Ofta är det kroppsställningen, ögonbrynen och munnen som avgör. Titta noga hur Stina har gjort. Pröva att rita figurer med olika humör. Om ni vill kan ni samla lappar med humörord i en burk och så drar varje elev ett humör de ska försöka få fram så tydligt som möjligt i sin figur. Förslag på olika humör: arg, glad, rädd, ledsen, lycklig, nervös, orolig, skraj, förvånad, busig, retsam, blyg.
  • Tips: på Stinas hemsida finns utprintbara figurer som Stina påbörjat och som man själv kan göra klara genom att färglägga eller klä i tyger, färgat papper, trådar och dylikt. Här finns också tips på hur du kan göra en nåldyna i Stinas stil.

Observera att avsnitten laddas upp under måndagen. För att inte råka ut för att avsnittet inte finns tillgängligt när ni ska titta kan det därför vara skäl att planera in det en annan dag i veckan!

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 5 med bokstäver:
Välkommen till Estrids Bokklubbsblogg! 
Estrids Bokklubb är en videoserie om barnböcker, barnboksförfattare och barnboksillustratörer. I serien läser 12-åriga Estrid och 11-åriga Milo böcker och intervjuar författarna och illustratörerna. Dessutom diskuterar också andra barn författarnas och illustratörernas böcker. Seriens tredje säsong sänds varannan måndag fr.o.m. 3.9.2018. 
 
Vill du dela med dig av boktips, skrivtips, texter du skrivit eller illustrationer du gjort? Du får gärna posta ditt bidrag som kommentar eller mejla det till fantaskopfilms@gmail.com
Bland alla som bidrar lottar vi ut barnböcker och bokpaket.
 
Är din klass intresserad av vårt bokpaket inför säsong 4? Kontakta fantaskopfilms@gmail.com så berättar vi mer!
 
Projektet är producerat av Fantaskop Films .
 
Projektet understöds av Svenska Kulturfonden.
 
Idé & Regi: Sanna Sofia Vuori
Manus: Sanna Sofia Vuori & Ida-Lina Nyholm
Producent: Hanna Lämsä
Film & Ljud: Timo Kari, Nina Nordström & Reetta Saarikoski
Klipp: Timo Kari, Reetta Saarikoski & Catariina Salo
Orginalmusik: Petri Winckel
Pedagogiskt material & bloggansvarig: Ida-Lina Nyholm
 
#estridsbokklubb
 
 

Kategorier

Senaste kommentarer