Till dig som är lärare – Avsnitt 5

25.10.2016 kl. 15:30

Vill du arbeta med Estrids Bokklubb i din klass? Här får du några tips på hur ni kan behandla programmet.

Gäst i femte avsnittet är Malin Klingenberg. Hon är författare och har huvudsakligen skrivit kapitelböcker för barn. I serien om Patrik, Irene och pensionärsmakten har hittills fyra böcker kommit ut. Den nyaste heter ”Den fantastiske Alfredo”, och den kom ut hösten 2016. Med boken ”Alberta Ensten och Uppfinnarkungen” var hon nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2015.

Illustration ur "Den fantastiske Alfredo" av Joanna Vikström Eklöv

Förslag på diskussion i klass:

  • Malins böcker är väldigt humoristiska. Hurdan tycker eleverna att en bok ska vara för att vara rolig? Vad skrattar de åt? Vad är inte roligt?
  • Flera av figurerna i Malins böcker har roliga namn, t.ex. heter en av bovarna i böckerna om pensionärsmakten Bi-Keps och pensionärsmaktens ledare heter Bengta-Louise af Pärlemor. Hitta på roliga namn på karaktärer. Alla elever kan hitta på varsitt namn som de skriver på en lapp. Placera lapparna i en burk och låt alla elever dra varsin lapp. Använd det roliga namnet som utgångspunkt för en berättelse, en sketch eller en teckning. Fundera på hurdana egenskaper någon med namnet kan tänkas ha. Ibland kan namnet berätta något om karaktären och ibland kan det vara roligt om karaktären är raka motsatsen till sitt namn (om exempelvis någon som heter Bamse-Per är väldigt liten).
  • Estrid och Malin funderar på hurdana pensionärer de själva tror att de kommer att bli. Är man likadan när man är gammal som när man är ung? Tror eleverna att de kommer att ändras när de blir gamla? På vilket sätt? Vad tror de att de kommer att göra när de är pensionärer? Fundera också på någon som ni känner som är pensionerad eller gammal. Hurdan tror ni hen var som barn? Om ni vill kan ni intervjua någon äldre släkting eller någon vuxen som arbetar på skolan. På vilka sätt tycker den intervjuade att hen ändrats sen barndomen? På vilka sätt är hen likadan?
  • Malins böcker finns en massa roliga uppfinningar. Malin presenterar en kreativ ordkonstövning som hon hittat på för Estrid. Tillsammans hittar de på uppfinningar med hjälp av tärningar. Ni kan göra likadana tärningar till klassen genom att limma symboler på tre tärningar, eller använda er av tre högar med kort. En hög (eller tärning) berättar vem som ska använda uppfinningen, en berättar om en egenskap uppfinningen har och en berättar vad uppfinningen gör. Gör övningen i mindre grupper (ni behöver lika många uppsättningar tärningar/kort som antalet grupper) där en av deltagarna slår tärningarna eller drar korten och alla i gruppen tillsammans hittar på många fantasifulla och roliga uppfinningar. Ni kan välja en av uppfinningarna och fortsätta med nästa uppgift, om ni vill.
  • En hurdan uppfinning skulle eleverna helst uppfinna? Vad skulle den göra och hur skulle den fungera? Eleverna kan rita sin uppfinning och skriva hur den fungerar. Gör gärna också ritningar som visar hur uppfinningen ska byggas. Om ni vill kan ni sedan bygga uppfinningarna tredimensionellt av skräpmaterial. De blir fina om ni målar dem! Tänk på att använda rätt slags färg (sprayfärg brukar fungera bäst), en del färger fastnar inte på den glansiga yta förpackningar ofta har.

Observera att avsnitten laddas upp under måndagen. För att inte råka ut för att avsnittet inte finns tillgängligt när ni ska titta kan det därför vara skäl att planera in det en annan dag i veckan!

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver:
Välkommen till Estrids Bokklubbsblogg! 
Estrids Bokklubb är en videoserie om barnböcker, barnboksförfattare och barnboksillustratörer. I serien läser 12-åriga Estrid och 11-åriga Milo böcker och intervjuar författarna och illustratörerna. Dessutom diskuterar också andra barn författarnas och illustratörernas böcker. Seriens tredje säsong sänds varannan måndag fr.o.m. 3.9.2018. 
 
Vill du dela med dig av boktips, skrivtips, texter du skrivit eller illustrationer du gjort? Du får gärna posta ditt bidrag som kommentar eller mejla det till fantaskopfilms@gmail.com
Bland alla som bidrar lottar vi ut barnböcker och bokpaket.
 
Projektet är producerat av Fantaskop Films .
 
Projektet understöds av Svenska Kulturfonden.
 
Idé & Regi: Sanna Sofia Vuori
Manus: Sanna Sofia Vuori & Ida-Lina Nyholm
Producent: Hanna Lämsä
Film & Ljud: Timo Kari, Nina Nordström & Reetta Saarikoski
Klipp: Timo Kari, Reetta Saarikoski & Catariina Salo
Orginalmusik: Petri Winckel
Pedagogiskt material & bloggansvarig: Ida-Lina Nyholm
 
#estridsbokklubb
 
 

Kategorier

Senaste kommentarer