Till dig som är lärare – Avsnitt 8

07.12.2016 kl. 18:18

Vill du arbeta med Estrids Bokklubb i din klass? Här får du några tips på hur ni kan behandla programmet.

Lena Frölander-Ulf är illustratör och författare. I flera av böckerna använder hon sig av en speciell teknik, som kallas skrapteknik. Med tekniken skrapar hon fram det vita i bilden ur en svart bakgrund, vilket innebär att hennes bilder blir väldigt mörka. Lenas senaste bok, ”Jag, Fidel och skogen”, har hon både skrivit och illustrerat. Den kom ut våren 2016 och blev nominerad till Finlandia junior-priset.

Illustration av Lena Frölander-Ulf, ur "Jag, Fidel och skogen​"

Förslag på diskussion och aktiviteter i klass:

  • Estrid och Lena diskuterar skillnaden mellan att illustrera texter man skrivit själv och texter som någon annan skrivit. Ni kan testa skillnaden i klassen. Eleverna gör först en bild till en text de själva skrivit och sedan en bild till en text som en kompis skrivit. Hur kändes det att illustrera de olika texterna? Vilken text var svårare att illustrera? Vilken var roligare att illustrera? Varför? Fundera också på hur det känns när någon annan illustrerar ens text. Är det roligt eller känns det jobbigt? Vilka problem kan uppstå? Kan man lära sig något nytt om sin egen text när någon annan illustrerar den?
  • I några av Lenas böcker har hon använt en teknik som kallas skrapteknik. Den gör bilderna väldigt mörka. Titta gärna i antingen ”Mörkerboken” eller ”Jag, Fidel och skogen” om ni har möjlighet. Det är ganska ovanligt med mörka bilder i böcker för barn. Hur upplever eleverna bilderna? Är de skrämmande, vackra, roliga eller dystra? Varför tror ni att det är så ovanligt med riktigt mörka bilder i barnböcker?
  • Skrapkartong är ett ganska dyrt material, som kan köpas i välsorterade konstbutiker. Ni kan få en liknande effekt genom att först färglägga ett papper med färgpennor eller kritor (använd ej smuliga, oljiga vaxkritor för detta moment). Ni kan färglägga pappret med vilka färger som helst. Måla sedan över hela pappret med en mjuk och oljig svart krita. Ni kan nu skrapa fram bilder i den svarta ytan, t.ex. med hjälp av en sticka eller en ovässad blyerts- eller färgpennna. När ni skrapar bort den svarta ytan kommer färgen som finns under fram, och effekten påminner om Lenas bilder.
  • Lena gör en pärm till Estrids egen bok. Titta på olika pärmar till barnböcker. Vad finns på pärmen? Där finns ofta en bild som berör bokens innehåll, bokens titel, författarens och illustratörens namn samt förlagets namn. Vad berättar pärmen om bokens innehåll? Vilken betydelse har pärmen för huruvida man vill läsa boken? Om ni skrivit egna berättelser i klassen kan ni gärna göra egna pärmar till dem, eller en gemensam för alla texter som producerats i klassen.
  • I programmet läser Lena för Estrid i mörkret med hjälp av en ficklampa. Det är mysigt och lite spännande att få läsa böcker på det sättet, och det kan ni också göra i klassen. Be alla elever ta med varsin ficklampa, och kanske en filt eller kudde, till skolan. Dra för gardinerna, släck lamporna och hitta varsin mysig plats att läsa på!

 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 8 med bokstäver:
Välkommen till Estrids Bokklubbsblogg! 
Estrids Bokklubb är en videoserie om barnböcker, barnboksförfattare och barnboksillustratörer. I serien läser 12-åriga Estrid och 11-åriga Milo böcker och intervjuar författarna och illustratörerna. Dessutom diskuterar också andra barn författarnas och illustratörernas böcker. Seriens tredje säsong sänds varannan måndag fr.o.m. 3.9.2018. 
 
Vill du dela med dig av boktips, skrivtips, texter du skrivit eller illustrationer du gjort? Du får gärna posta ditt bidrag som kommentar eller mejla det till fantaskopfilms@gmail.com
Bland alla som bidrar lottar vi ut barnböcker och bokpaket.
 
Projektet är producerat av Fantaskop Films .
 
Projektet understöds av Svenska Kulturfonden.
 
Idé & Regi: Sanna Sofia Vuori
Manus: Sanna Sofia Vuori & Ida-Lina Nyholm
Producent: Hanna Lämsä
Film & Ljud: Timo Kari, Nina Nordström & Reetta Saarikoski
Klipp: Timo Kari, Reetta Saarikoski & Catariina Salo
Orginalmusik: Petri Winckel
Pedagogiskt material & bloggansvarig: Ida-Lina Nyholm
 
#estridsbokklubb
 
 

Kategorier

Senaste kommentarer