Till dig som är lärare – Avsnitt 1, säsong 2

27.08.2017 kl. 23:00

Vill du arbeta med Estrids Bokklubb i din klass? Här får du några tips på hur ni kan behandla programmet.

Gäst i säsongens första avsnitt är Sanna Tahvanainen. Hon är författare, och har skrivit böcker både för barn och vuxna. Bilderboken ”Dröm om drakar”, som Sanna skrivit och Jenny Lucander illustrerat, var nominerad till Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur 2016. Sannas senaste barnbok heter ”Kurre Snobb och popcornen”, och den kom ut våren 2017.

Illustration av Lena Frölander-Ulf ur "Kurre Snobb och popcornen"

Förslag på diskussion och aktiviteter i klass:

  • Sannas bok ”Kurre Snobb och popcornen” handlar om en ekorre som blir beroende av popcorn. Vad innebär att vara beroende? Vad kan man vara beroende av? Det finns vuxna som är beroende av farliga saker som alkohol och droger, men också barn kan bli beroende t.ex. av att spela spel eller titta på youtube, av godis eller lemonad. Har ni någon gång tyckt så mycket om något att det har varit svårt att sluta med det? På vilka sätt kan det vara farligt eller dåligt att vara beroende? Vad kan man göra om man känner att man håller på att bli beroende av något? Vad kan man göra om man märker att någon annan håller på att bli beroende av något?
  • Boken ”Dröm om drakar” handlar om en stressad mamma som inte kan sova på nätterna. När hon äntligen somnar drömmer hon om drakar med olika egenskaper. Kan man visa egenskaper med kroppen och utan ord? Skriv många adjektiv på lappar, t.ex. stor, farlig, trött, arg, nyfiken, tung, envis. Dra tre lappar ur en burk och låt eleverna röra sig och låta som en drake med de egenskaperna. Hur rör sig en trött drake? Hur låter en tung drake? När ni tränat en stund på olika egenskaper kan eleverna turvis eller i par dra tre lappar och röra sig och låta enligt orden. De andra eleverna gissar hurdan drake det är.
  • Med lapparna i föregående övning kan ni också rita drakar. Dra tre lappar var och rita en drake som motsvarar egenskaperna. Ni kan lägga till egenskaper som beskriver utseende, t.ex. röd, randig, spräcklig. 
  • För vuxna har Sanna skrivit flera böcker om viktiga personer som levt förut, och med Estrid diskuterar hon vem hon helst skulle träffa om hon fick resa i tiden. Vem skulle ni vilja träffa? Vad skulle ni fråga? Vad skulle ni göra tillsammans?
  • Bokpratarbarnen testar, inspirerade av ”Kurre Snobb och popcornen”, hur många popcorn som ryms i munnen. Det här kanske inte är något för klassrummet, men kan vara väldigt roligt att testa på ett kalas!
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver:
Välkommen till Estrids Bokklubbsblogg! 
Estrids Bokklubb är en videoserie om barnböcker, barnboksförfattare och barnboksillustratörer. I serien läser 12-åriga Estrid och 11-åriga Milo böcker och intervjuar författarna och illustratörerna. Dessutom diskuterar också andra barn författarnas och illustratörernas böcker. Seriens tredje säsong sänds varannan måndag fr.o.m. 3.9.2018. 
 
Vill du dela med dig av boktips, skrivtips, texter du skrivit eller illustrationer du gjort? Du får gärna posta ditt bidrag som kommentar eller mejla det till fantaskopfilms@gmail.com
Bland alla som bidrar lottar vi ut barnböcker och bokpaket.
 
Projektet är producerat av Fantaskop Films .
 
Projektet understöds av Svenska Kulturfonden.
 
Idé & Regi: Sanna Sofia Vuori
Manus: Sanna Sofia Vuori & Ida-Lina Nyholm
Producent: Hanna Lämsä
Film & Ljud: Timo Kari, Nina Nordström & Reetta Saarikoski
Klipp: Timo Kari, Reetta Saarikoski & Catariina Salo
Orginalmusik: Petri Winckel
Pedagogiskt material & bloggansvarig: Ida-Lina Nyholm
 
#estridsbokklubb
 
 

Kategorier

Senaste kommentarer