En liten intervju med Sanna

27.08.2017 kl. 23:23

Foto: Nina Nordström

Sanna Tahvanainen är gäst i andra säsongens första avsnitt av Estrids bokklubb (4.9.2017). Sanna är författare.

En bok jag gillar jättemycket:  Tove Janssons novellsamling "Bildhuggarens dotter". Den handlar om när Tove var liten. Språket är ljuvligt och hennes sätt att beskriva och se på världen är ljuvligt. En underbar liten bok. Brukar läsa novellen "Granen" på julafton istället för julevangeliet! "Granen" handlar om när Tove och hennes pappa gick till Sandvikens tog för att köpa gran en smällkall tidig mörk decembermorgon. Och om vad som händer när något skört går i kras. 

Jag gillar böcker som: Har vackra omslag - köper ofta böcker på basen av omslaget. Sen är det roligt om också innehåller är bra. 

Jag gillar bokillustrationer som: är så fina att man vill riva ut dem från boken och rama in dem och hänga dem på väggen. 

Min favoritbok när jag var liten: "Mats får glasögon" av Jane Carruth och Tony Hutchings - om en mus - Älskar möss!!! - som ser dåligt men som inte vill ha glasögon - tills han en dag inser att han har allt att vinna på att skaffa just ett par glasögon. Man kan säga att boken handlar om vänskap och insikt. Jag hade just inga böcker som barn, men av någon anledning hade jag just denna och älskade den. 

En bokkaraktär jag gillar: Snorkfröken. Får man säga två? Kapten Haddock i Tintin. 

Om jag fick träffa en karaktär i en bok skulle jag helst träffa: Musen Mats i "Mats får nya glasögon", vi skulle förstås gå till massa glasögonbutiker och prova glasögon, skratta och prata. Sen skulle vi också gå till bokhandlar och kolla på böcker. Sa jag redan att jag gillar möss ;) och älskar glasögon?

Om jag var en bok skulle jag vara:  Exakt 180 sidor. Roman. Snyggt omslag. Oväntat innehåll. 

Bästa stället att läsa på:  I min sköna gråa sammetssoffa eller sängen. 

Om jag skrev en bok nu skulle den handla om: en mycket knepig familj. 

Mitt råd till den som inte gillar att läsa: Även om böcker är hela mitt liv, båda att skriva böcker och att läsa böcker så vill jag gärna påminna om att det finns annat i livet än just böcker. Jag växte upp i en familj där böcker inte fanns och inte heller hade ett värde. Så jag är van vid att det finns människor som lever ett helt liv utan att läsa. Synd, förstås. Men så är det. Jag tycker inte om att springa eller lyfta tyngder och kommer aldrig att göra det. Det är samma sak med böcker. De är inte för alla. MEN om jag ändå ska tipsa så säger jag: läs om något eller någon du är intresserad av! Man behöver inte läsa romaner, det finns mängder med kul faktaböcker. Och ett till tips: fråga råd av bibliotekarier - de vet fett mycket om bra böcker. 

Kommentarer (0)
Skriv siffran 3 med bokstäver:
Välkommen till Estrids Bokklubbsblogg! 
Estrids Bokklubb är en videoserie om barnböcker. I serien intervjuar 13-åriga Estrid  barnboksförfattare och barnboksillustratörer. Dessutom diskuterar också andra barn författarnas och illustratörernas böcker. Seriens fjärde säsong sänds varannan måndag hösten 2019. 
 
Vill du dela med dig av boktips, skrivtips, texter du skrivit eller illustrationer du gjort? Du får gärna posta ditt bidrag som kommentar eller mejla det till fantaskopfilms@gmail.com
Bland alla som bidrar lottar vi ut barnböcker och bokpaket.
 
Är din klass intresserad av vårt bokpaket inför säsong 4? Kontakta fantaskopfilms@gmail.com så berättar vi mer!
 
Projektet är producerat av Fantaskop Films .
 
Projektet understöds av bl.a. Svenska Kulturfonden, Stiftelsen Brita Maria Renlunds Minne och SFV.
 

Koncept: Sanna Sofia Vuori & Ida-Lina Nyholm

Manus & Regi & produktion: Sanna Sofia Vuori

Foto, ljud & klipp: Timo Kari

Originalmusik: Petri Winckel

Pedagogiskt material & bloggansvarig: Ida-Lina Nyholm

 
#estridsbokklubb
 
 

Kategorier

Senaste kommentarer