Till dig som är lärare – Avsnitt 2, säsong 2

10.09.2017 kl. 22:12

Vill du arbeta med Estrids Bokklubb i din klass? Här får du några tips på hur ni kan behandla programmet.

Gäst i säsongens andra avsnitt är Anna Härmälä. Hon är både illustratör och författare, och har gett ut tre böcker som hon både skrivit och illustrerat själv. Böckerna handlar alla om djur med mänskliga egenskaper, och har ganska tunga teman, som döden, att inte passa in och att våga säga vad man tycker. Annas senaste barnbok heter ”Burman”, och den kom ut 2016.

Illustration av Anna Härmälä ur "Burman"

Förslag på diskussion och aktiviteter i klass:

  • Boken ”Du hör inte hit, Beiron” handlar om en hund som inte liknar någon annan hund och som känner sig utanför. Vilka är fördelarna med att vara lik andra? Vilka är nackdelarna? Är alla i klassen likadana? Hur skulle det vara om alla var det? Varför är det viktigt att alla, trots att vi är olika och tycker och vill olika saker, ändå känner att vi passar in och får vara med? Vad skulle ni vilja ge för råd till Beiron i boken?
  • I boken om Beiron finns många olika hundar. Vilken hundras, eller vilket djur tror du att du skulle du vara om du var ett djur? Hurdana egenskaper har du? Vilket djur eller vilken hundras liknar du? Rita och berätta.
  • I boken ”Du bestämmer själv, Jori” vill hunden Jori öppna ett spa, men badankan vill bestämma över honom. Får man bestämma över andra? När har man inte rätt att bestämma över någon annan? Vem bestämmer hemma? Vem bestämmer i skolan? Vem bestämmer i landet ni bor i? Vilka saker i samhället kan barn bestämma om? Hur ska man göra om man skulle vilja bestämma mer? Hur ska man göra om man tycker att någon, till exempel en kompis, bestämmer för mycket?
  • Anna berättar för Milo att både Beiron och Jori, som är huvudpersoner i två av hennes böcker, är baserade på Annas hundar med samma namn. Fundera på vilka djur ni känner. Har ni egna husdjur eller har någon släkting eller vän ett husdjur? Bor det ett djur nära er, eller har ni någon gång blivit förtjust i ett djur ni mött? Skriv en berättelse om det djuret. Vad har djuret för drömmar och önskningar? Vad är djurets allra största rädsla? Vad tycker djuret mest om i hela världen? Hitta på! I berättelsen kan djuret prata.
  • I Annas bok ”Burman” dör Burmans gammelmormor Glitterina. Burman ska städa Glitterinas hem, men vill inte slänga bort något utan sparar allt i sina hamsterkinder. Varför gör Burman det tror ni? Varför är det svårt att slänga Glitterinas saker? Hur känns det när man är ledsen? Hur känns saknad? Hur kan man trösta någon som är ledsen?
  • I ”Burman” kommer Burman till en cirkus och känner sig äntligen gladare. Bokpratarbarnen testar cirkusprylar. På nätet finns många förslag på hur ni kan tillverka egna cirkusgrejer, t.ex. jongleringsbollar. Ordna en cirkus i klassen. Alla kan uppträda med något de är bra på. Kanske kan någon hjula, någon annan är kanske jättebra på att fingervirka och någon är kanske världsbäst på sudoku. Ni kan också göra en omvänd cirkus där alla uppträder med något de absolut inte kan. Kom ihåg att alla måste hurra och applådera!
Kommentarer (0)
Skriv siffran 2 med bokstäver:
Välkommen till Estrids Bokklubbsblogg! 
Estrids Bokklubb är en videoserie om barnböcker. I serien intervjuar 13-åriga Estrid  barnboksförfattare och barnboksillustratörer. Dessutom diskuterar också andra barn författarnas och illustratörernas böcker. Seriens fjärde säsong sänds varannan måndag hösten 2019. 
 
Vill du dela med dig av boktips, skrivtips, texter du skrivit eller illustrationer du gjort? Du får gärna posta ditt bidrag som kommentar eller mejla det till fantaskopfilms@gmail.com
Bland alla som bidrar lottar vi ut barnböcker och bokpaket.
 
Är din klass intresserad av vårt bokpaket inför säsong 4? Kontakta fantaskopfilms@gmail.com så berättar vi mer!
 
Projektet är producerat av Fantaskop Films .
 
Projektet understöds av bl.a. Svenska Kulturfonden, Stiftelsen Brita Maria Renlunds Minne och SFV.
 

Koncept: Sanna Sofia Vuori & Ida-Lina Nyholm

Manus & Regi & produktion: Sanna Sofia Vuori

Foto, ljud & klipp: Timo Kari

Originalmusik: Petri Winckel

Pedagogiskt material & bloggansvarig: Ida-Lina Nyholm

 
#estridsbokklubb
 
 

Kategorier

Senaste kommentarer