Till dig som är lärare – Avsnitt 3, säsong 2

24.09.2017 kl. 23:18

Vill du arbeta med Estrids Bokklubb i din klass? Här får du några tips på hur ni kan behandla programmet.

Gäst i säsongens tredje avsnitt är Tove Appelgren. Hon är författare, och har skrivit böckerna om Vesta-Linnéa och också flera teaterpjäser för barn. Vesta-Linnéa böckerna tar upp svåra ämnen som man inte alltid pratar om, som att vara oförklarligt ledsen, tänka på sin egen död, vara osams med sin mamma och sina syskon och att känna sig besviken och utanför.

Illustration av Salla Savolanen ur "Vesta-Linnéa och monstermamman"

Förslag på diskussion och aktiviteter i klass:

 • Milo och Tove pratar om att läsa samma böcker flera gånger. Brukar ni läsa samma böcker flera gånger? Vilka böcker kan ni läsa om hur många gånger som helst? Finns det någon typ av böcker som man bara kan läsa en gång?
 • Bokpratarbarnen diskuterar hur det är att ha syskon. Vilka är fördelarna med att ha syskon? Vilka är nackdelarna? Vilka är fördelarna med att vara ensambarn? Vilka är nackdelarna?
 • Boken ”Vesta-Linnéa och Gosnosen” handlar om att Vesta-Linnéa drömmer om en hund. Hon tar reda på allt om det nya husdjuret, men sedan visar det sig att Viktor är allergisk. Är någon i klassen allergisk mot djur? Hur känns det att vara allergisk? Ta reda på vilka husdjur man kan ha trots att man är allergisk. Välj ett djur och låtsas att din familj ska skaffa ett sådant husdjur. Vad är viktigt att tänka på då man skaffar ett husdjur? Vad har just det djur du valt för behov? Behöver du göra om i hemmet för att djuret ska trivas? Gör en tankekarta.
 • Boken ”Sov nu, Vesta-Linnéa!” handlar om att Vesta-Linnéa inte kan sova. Hon börjar tänka på Brunnshäxan och det blir bara svårare och svårare att somna. Vad skulle ni ge för tips åt Vesta-Linnéa? Hur gör man om man inte kan sova? Varför är det viktigt att sova? Hur många timmar per natt sover ni? Vad är annat viktigt för att man ska må bra?
 • Flera av Vesta-Linná-böckerna handlar om att känna sig ledsen på ett sätt som är svårt att förklara. När känner ni er ledsna? Vet man alltid varför man är ledsen? Känner ni igen er i Vesta-Linnéas ledsamhet? Blir alla ledsna av samma orsak? Ni kan skriva en dikt om att vara ledsen med hjälp av den här mallen (fortsätt med egen text på raderna):

  Jag blir ledsen då ________________________
  Ledsamheten känns som __________________
  Då jag är ledsen brukar jag ________________
  och om det inte hjälper ___________________
  Då känner jag mig _______________________

   
 • Bokpratarbarnen skriver ”svarta tankar”. Den här övningen kan ni göra i klassen. Var och en har ett papper. Högst upp skriver alla varsitt adjektiv (hurdan något eller någon är, gärna i bestämd form, t.ex. tokiga, konstiga, röda). Visa inte vad ni skrivit och vik bort ordet så det inte syns. Skicka vidare pappret till en kamrat. På pappret skriver den som nu har det en person eller en karaktär (gärna i bestämd form, t.ex. pappan, roboten, enhörningen). Vik bort ordet igen och skicka vidare pappret. Nu är det dags att skriva ett verb, alltså något som någon gör (t.ex. flyger, ramlar, hoppar). Pappret viks igen och skickas vidare. Den sista personen skriver en plats (med en preposition innan, t.ex. i havet, under bordet, bakom skolan). Veckla ut pappret och läs vilka tokiga meningar ni skrivit!
Kommentarer (0)
Skriv siffran 2 med bokstäver:
Välkommen till Estrids Bokklubbsblogg! 
Estrids Bokklubb är en videoserie om barnböcker. I serien intervjuar 13-åriga Estrid  barnboksförfattare och barnboksillustratörer. Dessutom diskuterar också andra barn författarnas och illustratörernas böcker. Seriens fjärde säsong sänds varannan måndag hösten 2019. 
 
Vill du dela med dig av boktips, skrivtips, texter du skrivit eller illustrationer du gjort? Du får gärna posta ditt bidrag som kommentar eller mejla det till fantaskopfilms@gmail.com
Bland alla som bidrar lottar vi ut barnböcker och bokpaket.
 
Är din klass intresserad av vårt bokpaket inför säsong 4? Kontakta fantaskopfilms@gmail.com så berättar vi mer!
 
Projektet är producerat av Fantaskop Films .
 
Projektet understöds av bl.a. Svenska Kulturfonden, Stiftelsen Brita Maria Renlunds Minne och SFV.
 

Koncept: Sanna Sofia Vuori & Ida-Lina Nyholm

Manus & Regi & produktion: Sanna Sofia Vuori

Foto, ljud & klipp: Timo Kari

Originalmusik: Petri Winckel

Pedagogiskt material & bloggansvarig: Ida-Lina Nyholm

 
#estridsbokklubb
 
 

Kategorier

Senaste kommentarer