Till dig som är lärare – Avsnitt 4, säsong 2

10.10.2017 kl. 22:15

Vill du arbeta med Estrids Bokklubb i din klass? Här får du några tips på hur ni kan behandla programmet.

Kasper Strömman är gäst i säsongens fjärde avsnitt. Kasper är illustratör, serietecknare och grafisk formgivare. De flesta bilderböcker Kasper illustrerat handlar om djur med mänskliga egenskaper.

Illustration av Kasper Strömman ur "Djursjukhuset"

Förslag på diskussion och aktiviteter i klass:

  • Flera av Kaspers bilderböcker handlar om djur som jobbar. I hans böcker har djuren mänskliga egenskaper, men vilka arbeten kan djur ha på riktigt? Det finns t.ex. hundar som assisterar blinda, hästar som drar vagnar med turister och läsdjur, som man kan få läsa för på biblioteket. Kommer ni på fler djur som jobbar? Vilka jobb har djur haft genom historien? 
  • Varför tror ni Kasper valt att ha djur som huvudpersoner i sina böcker? På vilket sätt påverkar det t.ex. "Tigerkontoret" att det är tigrar istället för människor som arbetar på kontoret? Skulle boken kännas annorlunda om det handlade om människor som arbetar på ett kontor, eller om "Djursjukhuset" skulle handla om människor som är läkare, sjukskötare och patienter?
  • En av de bilderböcker Kasper har skrivit heter Soffpotatisen. En soffpotatis är en person som är lat och gillar att sitta i soffan och titta på teve. Motsatsen är hurtbullen, som gillar att röra på sig och motionera. Orden är roliga att leka med. Om du inte tänker på människan som ligger i soffan, utan bara på ordet: hur ser en soffpotatis ut? Och hur ser en hurtbulle ut? Rita!
  • Kasper visar Estrid ett schema för hur man bygger upp en berättelse. Det här schemat kan ni ha nytta av då ni skriver längre berättelser i klassen. En bra skrivövning är att skriva varje del för sig. Bestäm att någon detalj ska finnas med i varje del, t.ex. en klocka i den första delen, en hund som skäller i nästa, en kniv i den tredje osv. 
  • Bokpratarbarnen ritar djur som jobbar. Ni kan göra övningen i klass. Ni behöver två burkar att ha lappar i. På lapparna i den ena burken skriver ni olika djur. På lapparna i den andra burken skriver ni olika yrken. Dra en lapp från varje burk och rita djuret du fick när det jobbar med yrket du fick. Ni kan också skriva berättelser om djuren med rubriken "En dag på jobbet".
Kommentarer (0)
Skriv siffran 6 med bokstäver:
Välkommen till Estrids Bokklubbsblogg! 
Estrids Bokklubb är en videoserie om barnböcker. I serien intervjuar 13-åriga Estrid  barnboksförfattare och barnboksillustratörer. Dessutom diskuterar också andra barn författarnas och illustratörernas böcker. Seriens fjärde säsong sänds varannan måndag hösten 2019. 
 
Vill du dela med dig av boktips, skrivtips, texter du skrivit eller illustrationer du gjort? Du får gärna posta ditt bidrag som kommentar eller mejla det till fantaskopfilms@gmail.com
Bland alla som bidrar lottar vi ut barnböcker och bokpaket.
 
Är din klass intresserad av vårt bokpaket inför säsong 4? Kontakta fantaskopfilms@gmail.com så berättar vi mer!
 
Projektet är producerat av Fantaskop Films .
 
Projektet understöds av bl.a. Svenska Kulturfonden, Stiftelsen Brita Maria Renlunds Minne och SFV.
 

Koncept: Sanna Sofia Vuori & Ida-Lina Nyholm

Manus & Regi & produktion: Sanna Sofia Vuori

Foto, ljud & klipp: Timo Kari

Originalmusik: Petri Winckel

Pedagogiskt material & bloggansvarig: Ida-Lina Nyholm

 
#estridsbokklubb
 
 

Kategorier

Senaste kommentarer